Хърватия ще мери сили в люта битка с "кошмара" на фаворитите Япония на Световното първенство по футбол


Хърватия ще мери сили в люта битка с "кошмара" на фаворитите Япония на Световното първенство по футбол
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2978 0

Националните отбори на Япония и Хърватия излизат един срещу друг в сблъсък от осминафиналната програма на Световното първенство по футбол в Катар. "Самураите" ще се опитат да поднесат поредната изненада на този Мондиал, а "ватрените" продължават с амбициите си за спечелването на надпреварата.

Пътят към осминафиналите

Хърватия завърши на втората позиция в своята група "F". "Ватрените" записаха две нулеви равенства срещу Белгия и Мароко, но пък разбиха отбора на Канада с 4:1. По  този начин с 5 точки продължиха напред към елиминациите.

Япония поднесе голямата изненада в група "E". "Самураите" се класираха на първата позиция, побеждавайки двама от основните фаворити - Германия и Испания с 2:1, но записаха поражение от Коста Рика в последните минути с минималното 0:1.

Проблемите за Япония

Има голяма вероятност двама от основните играчи на Хаджиме Мориясу да не вземат участие в срещата с Хърватия. Защитникът Ко Итакура със сигурност пропуска мача поради натрупани жълти картони, докато Такефуса Кубо е под въпрос за сблъсъка заради боледуване.

От другата страна - Златко Далич, ще има всички свои футболисти в наличност и очакванията са, че ще излезе с най-добрите си 11 срещу "самураите".

Сблъсъкът в исторически план

До момента двете нации са се срещали само два пъти и то винаги на световни финали. През 1998 във Франция Хърватия побеждава с минималното 1:0 японците в мач от група "H" на турнира.

8 години по-късно на Мондиал 2006 в Германия двата тима отново излизат един срещу друг в групите, но тогава не успяват да се победят, завършвайки при резултат 0:0 и впоследствие отпадат преди елиминациите.

Звездният сблъсък: Доан vs Модрич

Въпреки че влезе като резерва, Ритсу Доан даде начало на обратите на Япония и при двете им победи, като отбеляза първите голове за тима. Лидерът на Хърватия - Лука Модрич, все още не се е отчел с попадение на този Мондиал, но според мнозина сега е времето да промени това. Хърватинът е футболист за големите мачове, а японските състезатели отлично знаят това и всячески ще опитат да го спрат.

Евентуални стартови 11

Япония: Гонда, Томиясу, Танигучи, Йошида, Ито, Морита, Танака, Нагатомо, Доан, Маеда, Камада

Хърватия: Ливакович, Юранович, Ловрен, Гвардиол, Соса, Ковачич, Брозович, Модрич, Крамарич, Ливая, Перишич

Япония - Хърватия по ТВ: Къде да гледаме 1/8-финалния мач от Световното първенство по футбол?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички