Еквадор зашлеви Катар на старта на Световното в Катар, Валенсия блестя в Доха


Еквадор зашлеви Катар на старта на Световното в Катар, Валенсия блестя в Доха
Снимка: Getty Images

8589 0

Селекцията на Еквадор стартира ударно участието си на Световното първенство в Катар през 2022-а година. Латиноамериканският отбор порази с 2:0 страната-домакин Катар в откриващ турнира мач, а големият герой за тима от Южна Америка се казваше Енер Валенсия.

Двата гола на нападателя паднаха през първото полувреме, като дори реферът Даниеле Орсато му отмени още един гол поради дискусионна засада. Иначе, срещата беше предшествана от зрелищна церемония, която хората от емирството организираха за Мондиал 2022.

В хода на срещата обаче еквадорците не оставиха никакви надежди на катарските си колеги да помислят да вземат нещо от тази среща, като гостите изиграха фантастично първо полувреме, с което си гарантира трите точки.

Лошата новина за тях обаче беше, че Енер Валенсия напусна принудително в 75-ата минута и сега ще „виси“ за срещата с Нидерландия. Другият отбор в група А е Сенегал.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Латиноамериканците започнаха по-дейно мача и дори откриха резултата в четвъртата минута. Защитата на катарците действа доста колебливо, а топката отиде към Енер Валенсия, след като вратарят Алшееб излиза да боксира, но не успя и Валенсия вкара. 

След преразглеждане на VAR голът беше отменен, тъй като голмайсторът на Еквадор беше в засада. 

Игровото предимство беше изцяло на страната на еквадорците, които откриха резултата в 16-ата минута след дузпа чрез Енер Вленсия. Именно той беше фаулиран от вратаря Алшееб в наказателното поле на катарците след чудесна атака и с лекота той откри резултата - 1:0.

Настроението при гостите продължи да бъде на висота по терена на "Ал Баит" и те в 32-ата минута удвоиха актива си. Тогава Енер Валенсия беше намерен при центриране и с глава прати топката в домакинската врата.

При следващата атака пък Абдулазис Хатем шутира от сериознад истанция, но и доста неточно. В самия край на първата част Валенсия от гостите получи контузия и медиците в щаба на Еквадор се притекоха да му помогнат.

В добавеното време на първата част пък звездата на Катар Алмоес Али имаше отлична възможност да намали пасива на азиатците, но ударът му с глава от няколко метра отлетя встрани, а минута след това Валенсия вече излезе с контузия.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Отборът на Еквадор продължи да диктува темпото и няколко минути след подновяването на играта, играчите на Густаво Алфаро стигнаха до нови две възможности за гол.

Първо Густаво Плата центрира много добре в наказателното поле, където Михаел Естрада не успя да стигне топката и да отправи удар. Малко по-късно Кайседо намери Ромарио Ибара пред наказателното поле на домакините, който финтира бранител и веднага стреля с десния крак. Стражът на Катар обаче бе на мястото си и спаси по брилянтен начин. 

Четвърт час преди края Афиф от домакините шутира мощно от разстояние, но неточно. Четири преди края Ал-Рави намери зад линията на отбраната на Еквадор Мохамед Мунтари, който шутира от движение много зрелищно, но не намери очертанията на вратата, пазена от Галиндес.

КАТАР: Саад Алшееб – Педро Мигел, Абделкарим Хасан, Хомам Ахмед, Басам Хишам, Буалем Хухи, Абдлуазис Хатем, Хасан Алаидос, Карим Будиаф, Акрам Афиф, Алмоес Али

ЕКВАДОР: Ернан Галиндес – Феликс Торес, Пиеро Хинкапи, Первис Еступиниан, Анхело Пресиадо, Ромарио Ибара, Гонсало Плата, Хегсон Мендес, Мойсез Кайседо, Михаел Естрада, Енер Валенсия

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Катар е абсолютна въпросителна за неутралните фенове на футбола. До момента домакинът никога не е участвал на турнир от подобен мащаб, като най-голямото постижение на страната е титлата от Купата на Азия, която печелят през 2021 г.

Еквадор от своя страна съумя да се класира 4-и в квалификациите на Южна Америка зад Бразилия, Аржентина и Уругвай, за да намери място на Мондиала. Успехът им беше съпътсван от голям скандал, предизвикан от Чили и Перу, поради обвинения по адрес на защитника на тима Байрон Кастийо.

Те се състояха от това, че бранителят всъщност е колумбиец, а представената от него възраст не отговаря на истината и той е с 3 години по-възрастен. Молбата за преразглеждане на случая обаче не беше одобрена от ФИФА, която заяви, че Еквадор все пак ще участва на финалите.

Скандалите обаче не спряха с това. Дни преди двубоя между Катар и Еквадор медиите "гръмнаха" с информация, че той е уреден. Слуховете твърдят, че мачът ще завърши 1:0 в полза на домакините с гол през второто полувреме. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички