Да сториш немислимото: 5 играчи, спечелили Шампионска лига и световното първенство в един сезон


Да сториш немислимото: 5 играчи, спечелили Шампионска лига и световното първенство в един сезон
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

4034 0

Световното първенство и Шампионска лига - двата мечтани върхове в кариерата на всеки един футболист. Малцина обаче са играчите, успели да ги изкачат. Още по-малко пък са тези, които са държали в ръцете си и двете безценни отличия.

Да притежаваш във витрината си трофеите от най-големия европейски клубен турнир и от най-ценния футболен форум е едно от най-редките постижения в играта. 

Кристиано Роналдо, когото милиони фенове и специалисти определят като най-добрия футболист в света, има цели 5 Шампионски лиги на сметката си. Португалската легенда обаче не може да се похвали дори с финал на световно първенство. Вечният му конкурент Лео Меси счупи каръка едва миналата година, когато изведе своята Аржентина до мечтания триумф на Мондиал 2022. Последната си купа от първия по сила европейски клубен турнир към момента обаче той печели през вече далечната 2015-а година. 

На пръстите на ръцете се броят тези, които съумяват да ликуват и на двете сцени в рамките на един сезон.

Петима футболисти, направили немислимото

5. Хулиан Алварес 

Едно от най-дискутираните имена сред младите надежди на футбола в момента е това на Хулиан Алварес. Само на 23 години той попада в заветния списък след триумфа си с Аржентина на Световното първенство в Катар през зимата и този в Шампионска лига. В събота неговият Манчестър Сити надви Интер във финала на надпреварата, с което националът на "гаучосите" се превърна и в най-младия играч, осъществил подобно постижение. Той е и единственият такъв, грабнал трофея от световното преди този от Шампионска лига.

Младият нападател се отличи с 4 гола в 5 мача на Мондиала в Близкия Изток, играейки важна роля в дълбоката преса и създаването на куп шансове за южноамериканския тим със своята експлозивност и умения с и без топка в крака.

Алварес не изигра ключова роля в успеха на Сити в Шампионска лига, но неведнъж блесна със страхотни изяви, записвайки 3 гола и 2 асистенции в 10 срещи в турнира. Ограниченото игрово време се дължи до голяма степен на присъствието на суперзвездата Ерлинг Холанд, но с показаното аржентинецът дава сериозна заявка за поста.

4. Сами Кедира 

Страхотен футболист, когото може би сте забравили - често подценяван, но много качествен. Той е част от състава на Реал Мадрид, който триумфира за първи път в Шампионска лига след 12-годишно прекъсване през 2014 г. Дефанзивният полузащитник изиграва 4 срещи в групите, след които получава сериозна контузия в кръстните връзки, изваждаща го от игра за близо половин година.

Той обаче се завръща точно в деня на големия финал срещу Атлетико Мадрид, за да замени наказания Шаби Алонсо. Играе 59 минути преди да бъде сменен поради все още неособено доброто си физическо състояние. След напускането му "лос бланкос" героично изравняват в последните секунди, вкарвайки двубоя в продължения, където нанизват нови 3 попадения.

Кедира вдига купата, но радостта му за сезона далеч не приключва с това. Йоахим Льов го взима в редиците си за Световното в Бразилия, на което записва 4 мача, гол и асистенция преди Германия да спечели за четвърти път в историята си надпреварата.

3. Франц Бекенбауер 

Преквалифицираният от полузащитник в централен бранител Бекенбауер стига върха в своята кариера през сезон 1973/74 г. Тогава легендата на Байерн Мюнхен и двукратен носител на "Златната топка" помага на своя тим да спечели изумителните 3 поредни пъти Шампионска лига.

Първата от тях идва през въпросната кампания. Баварците завършват 1:1 с Атлетико Мадрид, а два дни по-късно се състои реванш, в който германският гранд взима своето с безапелационното 4:0. Бекенбауер е капитан и в двете срещи, извеждайки отбора до първия му трофей от европейски клубен турнир.

2 месеца късно радостта е удвоена след триумфа на Западна Германия на Мондиала за втори път в историята. На финала "маншафта" се изправя срещу вдъхновената Нидерландия, осъществявайки пълен обрат за 2:1, а един от най-великите капитани в историята на германския футбол - Франц Бекенбауер, става първият футболист, спечелил Шампионска лига и световно първенство в един сезон. (Това правят и съотборниците му Герд Мюлер и Ули Хьонес).

2. Рафаел Варан 

Единственият друг активен футболист, освен Алварес, който постига това, е Рафаел Варан. В момента той се представя страхотно с екипа на Манчестър Юнайтед, но истинския си пик постига през 2018-а година.

Варан се присъединява към "кралете" на едва 18-годишна възраст през 2011 г. и бързо се превръща в един от най-добрите защитници в света под ръководството на легендарния Жозе Моуриньо. Статута си на суперзвезда на "Бернабеу" той приема след трите последователни триумфа на тима в Шампионска лига, в които взима дейно участие. Последният такъв, през 2018-а година, съвпада и с успеха на родината му Франция на Световното първенство в Русия.

"Белия балет" ликува след бой над Ливърпул с 3:1. Малко по-късно "петлите", които не бяха го правили от далечната 1998-а година, стигат до финала, където се разправят с изумяващата до този момент Хърватия с 4:2. 

1. Роберто Карлош

В списъка попада още една легенда на Реал Мадрид в лицето на един от най-великите леви крани защитници в историята - Роберто Карлош.

Страхотните дефанзивни умения на бразилеца, съчетани с безупречен поглед върху играта, скорост, експлозивност и великолепен шут, го правеха кошмар за всеки съперник.

Той се наслаждава на може би най-добрия си футбол, навършвайки 29 години. През сезон 2001/02 г. бекът взима участие в 13 срещи на отбора по пътя към трофея. В тях той записва 2 гола и 3 асистенции, а най-големия си принос дава в самия финал срещу Байер Леверкузен, асистирайки два пъти за крайния резултат 2:1 в полза на "белите".

Първото му голово подаване дойде именно благодарение на страхотната му визия и бързо мислене, които помогнаха на Раул да се озове непокрит в противниковото наказателно поле след дълъг и много точен пас, за да преодолее стража на германския тим. Второто идва след центриране към Зинедин Зидан, който със страхотно воле донася титлата в Мадрид.

Бранителят играе ключова роля и при успеха на Бразилия на Мондиала през 2002-ра година. "Кариоките" остават над всички останали с 18 гола и 7 асистенции, регистрирайки едва 4 попадения във вратата си, дължейки това до огромна степен именно на Карлош, който блесва със страхотен гол от пряк свободен удар срещу Китай в мач от групите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички