Цял континент се изправя срещу Франция: финалът на Мондиал 2022 става ясен днес


Цял континент се изправя срещу Франция: финалът на Мондиал 2022 става ясен днес
Снимка: GettyImages

2568 0

Единият финалист на Световното първенство по футбол е ясен, остава да научим името на втория. В директен спор за тази чест един срещу друг се изправят актуалният носител на трофея Франция, както и голямата сензация на турнира в Катар - Мароко.

Двата отбора излизат един срещу друг в сряда, 14 декември, от 21:00 часа българско време. Сблъсъкът ще се проведе на стадион "Ал Байт". В този материал ще научите всичко най-важно и интересно покрай срещата.

Формата на двата отбора

Франция спечели четири срещи на Мондиал 2022 до момента, като има и едно поражение, но то бе допуснато в последния кръг при двубоя с Тунис, която нямаше особено значение за "петлите". Притеснителното за Дидие Дешан е, че съставът му е допуснал гол във всеки мач от Катар. Все пак, с изключение на дуела с Тунис, Франция вкарва поне по два гола във всеки друг двубой.

Мароко се изправи срещу отбори като Хърватия, Белгия, Испания и Португалия и нито един от тях не успя да вкара на африканската страна. Това доведе до отпадането на всички изброени без "шахматистите". Мароко не може да се похвали с много попадения на Мондиала (общо пет), но има три победи и две равенства.

Отсъстващи играчи за Франция - Мароко

Дидие Дешан до последно няма да бъде сигурен дали ще може да използва един от героите срещу Англия - Орелиен Чуамени, отбелязал първото попадение в срещата. В Мароко има далеч повече проблеми. Чедира получи червен картон срещу Португалия и ще бъде наказан, докато Агуерд, Мазрауи, Саис и Зиеш са футболистите, които са под въпрос за Мароко. Ролята на последните трима е особено важна.

Франция - Мароко: играчи на фокус

Килиан Мбапе има 33 попадения и изглежда неизбежно да покоси рекорда на Оливие Жиру за най-много голове с фланелката на "петлите" (53 към момента). Мбапе оглавява надпреварата и за голмайстор, и за най-добър играч на Мондиала със своите пет попадения и две асистенции.

Младият Ашраф Хакими вече е значим лидер в редиците на своята страна, като направи едно от най-силните си представяния с този екип в мача срещу Испания, където "черешката" бе неговата хладнокръвна дузпа, изпълнена в стил "Паненка". Именно той е един от тези, които ще спират Мбапе. Напомняме, че двамата са съотборници в ПСЖ.

Франция - Мароко: статистика

Мбапе и Жиру носят най-голяма опасност за противниците на Франция, като заедно имат участие в общо 11 попадения на своята страна.

Мароко е в ролята на аутсайдер в четири от петте си мача на турнира - единствено срещу Канада бе фаворит. Сега отново е тимът с по-малки шансове за успех.

Франция има само една суха мрежа в последните си 11 двубоя, като е допуснала попадение във всеки от мачовете си на Световното първенство в Катар. В нито един от случаите не става въпрос за повече от един гол (той обаче или е изравнявал "петлите", или те са изпадали в губеща позиция).

Франция ще иска да достигне финала, а ако го спечели, ще се превърне в първата страна след Бразилия (1962), която да защити успешно световната си титла.

Потенциални стартови състави за Франция - Мароко:

Франция: Лорис, Кунде, Варан, Упамекано, Ернандес, Чуамени, Рабио, Гризман, Дембеле, Мбапе, Жиру

Мароко: Боно, Хакими, Ямик, Саис, Мазрауи, Унахи, Амрабат, Амалах, Зиеш, Буфал, Ен Несири

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички