"Червения динамит" взриви Евро 2020, време е да го стори и на Световното (ВИДЕО И СНИМКИ)


"Червения динамит" взриви Евро 2020, време е да го стори и на Световното (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1957 0

Националният отбор по футбол на Дания ще изиграе своето 6-о Световно първенство по футбол в тазгодишното издание на турнира в Катар. "Червеният динамит" ще се опита да повтори и подобри успеха си от ЕВРО 2020, където се класира за полуфинал и отпадна драматично от домакина - Англия с 2:1. 

"Червено-белите" могат да се превърнат в една от изненадите в турнира предвид моментното си представяне - Дания надви световния шампион - Франция с 2:0 в последната си среща от Лига на нациите, с което изпревари "петлите" в класирането. 

Дания е вторият фаворит за победител в груповата фаза

Скандинавците попаднаха в компанията на Франция, Австралия и Тунис при тегленето на жребия за груповата фаза на Мондиал 2022. Определено носителят на Световната купа от 2018 е фаворит за първото място, но "червения динамит" се нарежда веднага след него според мнението на специалисти предвид не толкова претенциозните състави на другите два тима. Предвид това, че всеки отбор ще играе с другите по един път, няма да има изненада и ако Дания победи "трикольорите" и оглави първата позиция. 

Пътят към Катар 2022 определено бе безпроблемен

Дания безапелационно триумфира в група "F" по време на световните квалификации. С 27 точки от 30 и една-единствена загубена среща, скандинавците взеха директния полет до Катар. Единствените точки, които "червено-белите" дадоха бе в последната среща срещу Шотландия, която бе загубена с 2:0 и по този начин "гайдарите" играха плейофи, които така и не успяха да преодолеят, за да стигнат до финалите на Световната купа. Официалната дата, на която Дания се класира за Мондиал 2022 е 12 октомври 2021 година, при победата над Фарьорски острови с 3:1. В групата за световните квалификации участие взеха още Израел, Австрия и Молдова. 

Кратка история на Световни футболни финали, но с големи успехи

Първите световни футболни финали, в които Дания взима участие чак през 1986 година. Това е така поради факта, че по време на първите 5 Световни първенства, отборът отказва участие поради забрана от страна на държавата на играчите да стават професионални футболисти в чуждестранни отбори. През 1958 година отборът не успява да се класира, а на Мондиал 1962 година Дания отново отказва участие. За това през 1986г в Мексико "червения динамит" прави фурор и завършва първи в своята група, но отпада на 1/8-финал от Испания. 

Най-добро класиране за "червено-белите" е през 1998 година на световното във Франция, където заедно с домакина, Дания преодолява и 1/8 финалите. След това са отстранени от бъдещия финалист в надпреварата. 

Основна тактическа схема и национален селекционер

Треньор на датчаните е Каспер Хюлдман - бивш защитник, но никога не е бил футболист за националния тим на Дания. Той ръководи отбора от 2020 година, като пое щафетата от Оге Харейде. Успехите на Хюлдман са в това, че изведе отбора до полуфинал на ЕВРО 2020, което все пак се игра през 2021 година заради пандемията от COVID-19, а сега ще изведе "червено-белите" и до финалите в Катар. 

4-3-3 е схемата, с която Дания играе през последните няколко години. Единствено по време на Европейското първенство през 2021 година след контузията на Кристиан Ериксен, "червения динамит" претърпя промени и изигра доста успешно остатъка от турнира в схема с трима централни защитници (3-4-3). Датският стил на игра е изключително разпознаваем и приятен за наблюдение. Младите бегове на отбора - Йоаким Мееле и Рамус Кристенсен обичат да преливат в халфовата линия, като участват активно в атаките. Комбинацията от капитанът на отбора - Симон Кяер и футболистът на Барселона - Андреас Кристенсен в централната защитна линия определено не оставя много пространства за противниковите нападатели. 

Атакуващите футболисти на Дания са между 20 и 22 години, а когато зад тях е опитния Кристиан Ериксен, който знае как да дава последния пас водят до големи победи като тази над световния шампион Франция през месец септември. 

Кристиан Ериксен - сърцето на "червения динамит"

Футболистът на Манчестър Юнайтед е част от националния отбор по футбол на Дания вече 13 години и до голяма степен може да се каже, че е най-успешния актуален футболист на "червения динамит". Кристиан Ериксен бе близо десетилетие част от отбора на Тотнъм, след което на Интер преди да се случи жестоката сцена още на ЕВРО 2020, където футболистът получи сърдечен арест и за малко не загуби живота си в откриващия мач на Дания с Финладния. 

Благодарение на бързата намеса на лекарския екип, част от който е и български специалист, работещ в Лудогорец и целия отбор на Дания, Ериксен се възстанови, но трябваше да напусне Интер поради поставянето на устройство, което следи сърдечния ми ритъм и наличието на забрана в Италия професионални футболисти да се състезават по този начин. 

Халфът премина на Острова в Бренфорд, а през лятото Манчестър Юнайтед и новия мениджър Ерик тен Хаг го привлякоха в отбора на "червените дяволи" вярвайки, че 30-годишния халф има още много какво да даде от себе си въпреки всички трудности. 

Официален състав на Датския национален отбор по футбол за Мондиал 2022

Вратари: Каспер Шмайхел, Оливер Кристенсен.

Защитници: Симон Кяер, Йоахим Андерсен, Йоаким Маеле, Андреас Кристенсен, Расмус Кристенсен, Йенс Стригер Ларсен, Виктор Нелсон, Даниел Вас.

Полузащитници: Томас Дилейни, Матиас Йенсен, Кристиан Ериксен, Пиер-Емил Хойберг.

Нападатели: Андреас Сков Олсен, Йеспер Линдстрьом, Андреас Корнелиус, Мартин Брейтуейт, Каспер Долберг, Микел Дамсгаард, Йонас Уинд.

* Дания определи предварителен състав от 21 играчи на 7 ноември. Те ще разкрият последните петима играчи след последния кръг от европейските срещи.

Вижте още подробни визитки на всички отбори на Световното първенство по футбол в Sportlive.bg 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички