5 нови футболни правила, които ще видим за пръв път на световно първенство!


5 нови футболни правила, които ще видим за пръв път на световно първенство!
Снимка: колаж: Sportlive.bg (GettyImages; Instagram)

5351 0

Световното първенство в Катар ще бъде запомнено с множество събития и прецеденти, които до момента феновете на най-популярния турнир не са виждали.

Планетарният шампионат за пръв път в историята си ще се проведе през зимата, като от 1930 година насам винаги турнирът е стартирал и завършвал през лятото. Също така това ще е най-скъпият световен шампионат в историята. Както и мондиалът с най-тъмна и корупционна история

Но, връщайки се към терена, за пръв път на световно първенство ще се сблъскаме с няколко изцяло нови правила във футбола - запознайте се с тях в следващите редове. 

Освен всичко това, този Мондиал за първи път в историята ще представи промени в правилника, които никога до момента не са били част от него.

5 футболни правила, които за пръв път ще видим на Световно първенство

1. Повече смени

Световното в Катар е първото, по време на което треньорите ще могат да разполагат с цели 5 смени. Те трябва да бъдат направени в рамките на максимум 3 прекъсвания (почивката между полувремената не се брои за прекъсване) и могат да бъдат от голяма полза на отборите с по-голяма широчина в състава.

Тенденцията за по-голям брой смени по време на двубой започна да навлиза във футбола след "рестарта" на първенствата след първата "корона" вълна. Друг фактор е зачестилите случаи на припаднали от умора състезатели на терена. Английската Висша лига последна се "предаде" под натиска за налагане на новото правило, а сега за пръв път ще го видим и на световен шампионат. 

И като говорим за по-голям избор за наставниците... 

2. По-широки състави за участниците на Световното в Катар

Друго нововъведение са разширените групи от футболисти за всеки отбор. Всеки тим ще разполага с правото да повика 26-има играчи. Досега броят им наброяваше 23, което често правеше избора на селекционерите труден, а последвалите реакции от недоволни играчи - остри. Разбира се, недоволство от неповикани има и сега, но държавите с далеч по-голям футболен ресурс определено ще са доволни от това ново правило. 

3. "Стой си на мястото"

Това не е точно "ново" правило, защото от години вратарите трябва да стоят на голлинията при изпълнение на дузпа. Преди налагането на VAR обаче то рядко беше прилагано. Не и в Катар.

Всеки път, когато вратарят не е с поне единия си крак върху или зад голлинията, 11-метровите наказателни удари ще бъдат пребити. 

4. Модерна технология за засади

Радостта на едни, че с ВАР съдийските грешки ще се редуцират значително и притесненията на други, че системата би убила интригата от реферските решения, се оказаха напълно неоснователни. Информацията от модерната технология често се интерпретира по странен начин - както от съдиите в "стаичката", така и тези на терена. Така системата предизвика още повече скандали от потърпевшите отбори. 

В Катар обаче ще бъде използвана полуавтоматична система за засади, която ще цели да подобри работата на ВАР. Чрез нея, средното време за отсъждане на засада от 70 секунди се очаква да бъде намалено на 20 секунди, а тя вече беше изтествана успешно в редица турнири под егидада на ФИФА, както и в Шампионска лига през настоящия сезон. 

5. Дами ще реферират мачовете в Катар 

За първи път в историята Световното първенство ще се радва на жени съдии. Макар и страна от Близкия изток, където правата на жените биват потъпквани, то Катар прави изключение - разбира се, след натиск от страна на ФИФА. 

Стефани Фрапар ще е една от дамите, които ще реферират мачове на Мондиал 2022

Мнението сред феновете, разбира се, е раздвоено, но няма спор, че жени съдии ще виждаме все по-често и изглеждат изключително добре подготвени да се справят със страстите на терена дори при мъжете. За някои фенове пък се "отваря възможността"  да обогатят речниковия си запас и по-специално "милите" си обръщения към арбитъра.

Съвсем скоро ще видим как ще се отразят тези нововъведения на шампионата, като може да видите кога стартират срещите в нашата пълна ТВ програма на Световното първенство по футбол 2022

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички