Какво се случва във Висшата лига с очевидните дузпи (СНИМКИ)


Какво се случва във Висшата лига с очевидните дузпи (СНИМКИ)
Снимка: Guliver/GettyImages

3982 0

Съдийството този сезон в английската Висша лига е под всякаква критика, и не става въпрос само за VAR. Очевидни нарушения не се отсъждат, груби фаулове "не заслужават" картони, да не започваме и с правилата за засади и прословутите ръкави, които могат да направят така, че играч да е в засада, ако духа по-силен вятър на стадиона. 

Една от най-неясното правило в Англия този сезон обаче безспорно е отсъждането на дузпа - кога има, кога няма, и най-вече - кога се отсъжда дузпа за игра с ръка? В началото на сезона Висшата лига беше рекордьор по отсъдени дузпи и само в първите 5 кръга имаше толкова дадени 11-метрови наказателни удари, колкото за половината изминал сезон. За да няма по 1-2 дузпи всеки мач, ФА се намеси и поизмени критериите за най-тежкото наказание във футбола, но напоследък изглежда, че дори съдиите не са сигурни що е то нарушение на правилата в наказателното поле. 

През седмицата Челси може и да надигра тотално Ливърпул на "Анфийлд", но очевидна игра с ръка на Н'голо Канте в наказателното поле беше подмината от Мартин Аткинсън и VAR. Ръката далеч не беше в естествено състояние, а широко разперена и на всичкото отгоре спря подаване пред вратата на Челси. Сигнал не последва, а ситуацията не беше дори прегледана от системата за видео повторения. 

Същото се случи и в съботния следобед, когато Арсенал гостуваше на Бърнли и не успя да стигне до победата. През второто полувреме (резултат 1:1) Никола Пепе проби в наказателното поле, а центрирането му бе спряно с ръка от защитник на съперника. Топката се върна у играча на Арсенал, който веднага я чукна встрани, но този път явно и очевидно Питърс се опита да спре топката с ръка, която прави тялото му неестествено голямо. По всички правила това трябва да е дузпа, но сигнал на рефера не последва. 

Няма значение за кого е отсъдена или неотсъдена дузпа, кой е ощетен и кой помилван от съдиите! Тези "грешки" се набиват все повече на очи, а тези два примера просто илюстрират колко странна е ситуацията с интерпретирането на различни инциденти на терена от страна на реферите, най-вече на Острова. Само преди седмица за идентична ситуация в дербито Челси - Манчестър Юнайтед и игра с ръка на Хъдсън Одой, "червените дяволи" не получиха дузпа. 

След някой друг кръг може да забранят дузпите в Англия, за да се види дали не е по-яко футбол без 11-метрови наказателни удари. Кой знае? Едно е сигурно - през този сезон футболните правила не са на почит на Острова. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички