20 години по-късно: ПСЖ за трети път може да "изиграе" огромна роля при спечелването на Световното първенство по футбол?


20 години по-късно: ПСЖ за трети път може да "изиграе" огромна роля при спечелването на Световното първенство по футбол?
Снимка: Getty Images

2142 0

Аржентина се превърна в първия финалист на Световното първенство по футбол в Катар, след като елиминира безапелационно на полуфиналите Хърватия с 3:0.

За успеха огромна роля имаше и легендата на "гаучосите" - Лионел Меси, който освен че откри от дузпа, на по-късен етап и асистира за третото попадение на Хулиан Алварес. Именно и младокът реализира останалите попадения в двубоя.

По този начин за поредно издание на Мондиала ПСЖ ще има представител в спора за трофея, след като през 2002 и 2018 г. "пресни" футболисти на "принцовете" вдигнаха световната титла. 

Младият Роналдиньо, който вдигна световната титла

Незабравим остава успехът на легендата Роналдиньо, който на първи юли 2001 г. се присъединява от Гремио към парижани и само година по-късно спечели последния трофей на "Селесао" от Световно първенство до този момент.

Той остава в историята на Бразилия с 97 двубоя и 33 гола за националната селекция, докато за ПСЖ изиграва общо 77 мача, в които вкарва 25 гола и подава за още 17 преди да се присъедини към Барселона през 2008 г.

Роналдиньо записва общо 10 мача на световни първенство, а отпечатъкът му в тях е 2 гола и 4 асистенции.

Пренаписаната история от Килиан Мбапе

16 години по-късно идва време и на "младия шампион" Килиан Мбапе, който като бразилеца се присъединява едва през 2017 г. към ПСЖ, но бързо триумфира на световните финали.

През лятото на 2017 г. французинът първо акостира под наем на "Парк де Пренс", но предстоящото му представяне му осигурява трансфер за постоянно на първи юли 2018 г. Тогава парижани заплащат 180 милиона евро за правата му.

Едва 23-годишната суперзвезда е устремена към редица рекорди и постижения, а до този момент има 64 мача за "петлите", в които се е отчел с 33 гола и с десет по-малко асистенции.

През 2018 г. той се отчете с 4 гола и асистенция по пътя на Франция към дългоочаквания триумф за едва втори трофей от световните финали.

Меси се бори за Аржентина и световната футболна история

Едва на следващия Мондиал в Катар се повтаря донякъде историята за ПСЖ, тъй като Лионел Меси е на победа от това да се превърне в третия футболист, който триумфира на световно първенство година след присъединяването си към ПСЖ.

Световната легенда се присъедини като свободен агент към парижани през лятото на 2021 г., а от началото на сезона показва коренно различна игрра от първия си престой на "Парк де Пренс".

Аржентина ще се изправи срещу победителя между Франция и Мароко на финала, като двубоя между другите два претенденти за финалния двубой може да проследите НА ЖИВО със SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички