Франция сложи край на африканската приказка на Мароко и ще се бори с Аржентина във финала на Мондиал 2022


Франция сложи край на африканската приказка на Мароко и ще се бори с Аржентина във финала на Мондиал 2022
Снимка: Getty Images

16324 0

Финалът на Световното първенство по футбол е ясен! Франция направи достатъчно, за да победи коравия състав на Мароко с 2:0 и да си осигури шанс за втора поредна световна титла. "Петлите" ще се изправят срещу Аржентина в големия финал на Мондиал 2022, който ще се състои на 18 декември.

Африканските "лъвове" не успяха да продължат своята вълшебна приказка, но отново показаха сърцата и добра игра, като по чудо не отбелязаха поне едно попадение. Ключов в този мач се оказа фактът, че "петлите" стигнаха до ранно попадение в срещата!

Попадението падна още в 5-ата минута, когато след разбъркване топката се озова на далечната греда, където Тео Ернандес завърши майсторски по атлетичен начин. Оттам нататък Мароко бе тимът, който контролираше повече топката и търсеше попадението.

Това обяснява и статистиката в края на мача, която показваше цели 62% притежание на топката за Мароко и едва 38% за Франция. В края на първото полувреме бяха най-близо до гола, след като Ясин направи красива задна ножица, но имаше малшансът да види как изпълнението му завършва в страничния стълб. Трябва да отбележим, че по-рано в срещата Жиру също вече бе нацелил гредата.

Напъните на африканските представители не бяха секнати и след второто попадение за актуалния световен шампион. То дойде след впечатляваща индивидуална акция на Мбапе, който на малко разстояние се справи с няколко противникови футболисти, преди да опита удар, който бе отклонен. Топката попадна на пътя на Коло Муани, който безпроблемно вкара от непосредствена дистанция на опразнената врата.

В крайна сметка в събота (17 декември) Мароко ще се бори за бронзовите медали в дуел срещу Хърватия, докато Франция ще спори с Аржентина за големия трофей ден по-късно.

Интересни факти около Франция - Мароко

- Лорис записа 19-ото си участие на световни, изравнявайки Нойер като вратаря с най-много мачове.

- Тео Ернандес вкара най-ранния откриващ резултата гол на полуфинали на световни от 1958 години насам, когато Вава вкара в първите две минути за Бразилия срещу Франция (голът на Ернандес дойде в 4:39 минута).

- Франция никога не губи мач на световно, когато води на полувремето (26 победи и 1 равенство).

- Юсеф Ен Несири имаше три докосвания срещу Франция - най-малко за играч, който играе над 45 минути на мач на световно (откакто има по-обширна статистика - 1966 година насам).

- Рандал Коло Муани вкара третия най-бърз гол от резерва на световни (44 секунди, след като влезе). Моралес (16 секунди - през 2002 година) и Санд (26 секунди - през 1998 година) са били по-бързи.

СЪСТАВИ

Франция: Лорис, Ернандес, Варан, Конате, Кунде, Фофана, Чуамени, Гризман, Дембеле, Мбапе, Жиру

Мароко: Буну, Дари, Хакими, Саис, Мазрауи, Ямик, Унахи, Амрабат, Буфал, Зиеш, Ен Несири

*За Франция Рабио и Упамекано имат проблеми и не могат да стартират като титуляри, докато за Мароко всички, които бяха под въпрос, са "вдигнати" за битката.

Франция взе своето срещу Мароко и ще се бори за втори пореден трофей от световно (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

5' - 1:0! Гризман комбинира с Мбапе в наказателното поле и се стигна до разбъркване. След него топката бе насочена на далечната греда към Тео Ернандес, който атлетично успя да насочи топката в мрежата на Мароко от малък ъгъл, въпреки че Буну бе излязъл да скъси разстоянието. ВИДЕО как отбраната на Мароко рухна след по-малко от 5 минути срещу Франция.

Пет минути след това африканската страна отговори подобаващо. Унахи влезе навътре и стреля много опасно към далечния ъгъл, но там Лорис се намеси блестящо и изби.

В 17-ата минута топката бе изпратена далеч напред към Жиру. Бранителят на Мароко не се намеси добре и французинът овладя, след което напредна и от малък ъгъл стреля с по-слабия си ляв крак. Мощният удар обаче се отби в страничния стълб.

Четири минути след това африканската страна понесе още един неприятен удар, след като капитанът Саис трябваше да бъде заменен принудително. 

Очаквано, предвид старта на двубоя, Мароко изглеждаше по различен начин в сравнение с предните срещи и 10-ина минути преди края бе притежавала топката в 59% от времето - повече от "петлите", които разполагаха с нея в 41% от времето. На фона на това тимът извърши втора принудителна смяна, тъй като Агер също нямаше възможност да продължи.

В 36-ата минута Франция стигна до чудесен шанс да удвои своя аванс в резултата. Мбапе се откъсна в наказателното поле, но не успя да отклони топката или да я насочи към мрежата на Буну. Впоследствие топката все пак отново се оказа в притежание на "петлите" и бе насочена към Жиру, който с едно докосване от наказателното поле стреля много опасно, но ударът му мина на сантиметри от страничния стълб.

В 44-ата минута Мароко сътвори най-хубавия си шанс за гол. След ъглов удар топката се озова около централния бранител Ямик, който в наказателното поле направи красив изстрел с ножичен удар, който обаче се спря в страничния стълб.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част африканските футболисти контролираха топката, но още в първия момент, в който Франция успя да отнеме и да организира контраатака, се стигна до опасна ситуация. Мбапе се справи отлично един срещу един с Амрабат и влезе много опасно в наказателното поле, но там подаването му бе твърде силно и високо, за да намери негов съотборник.

В секундите след 50-ата минута Мароко създаде две ситуации за гол, които внесоха сериозно напрежение около Лорис. И двата пъти не се стигаше до удар след остри подавания в наказателното поле, след като бранители в синьо блокираха.

Ситуацията на терена не се промени след изминаването на половината време от частта. "Лъвовете" продължиха да контролират топката в по-дълъг период от време, но без да създадат нови сериозни опасности. 

В 69-ата минута Франция осъществи първа остра атака от известно време насам, като Мбапе получи този път вдясно, опита да се надиграва с няколко противникови футболисти и стреля, но ударът му бе блокиран.

79' - 2:0! Мбапе направи изумителен пробив в наказателното поле на малко пространство между много противникови футболисти. Опита удар, но след лек рикошет топката отиде на пътя на Коло Муани, който от непосредствена дистанция насочи топката в опразнената врата.

Дълбоко в добавеното време Жул Кунде изби топката пред голлинията. Африканските "лъвове" организираха няколко опасни атаки в края, но винаги се намираше бранител на Франция, който да блокира опасни изстрели.

ПРЕДИ МАЧА

"Петлите" вървят уверено по пътя към защита на световната си титла от Мондиал 2018 в Русия. Съставът на Дидие Дешан е един от най-силно представящите се в Катар до момента и разочарова единствено срещу Тунис в последния трети кръг от груповата фаза, когато с част от резервите си загуби с 0:1.

Пътят на Франция до 1/2-финала - 4:1 срещу Австралия (1 кръг), 2:1 срещу Дания (2 кръг), 0:1 срещу Тунис (3 кръг), 3:1 срещу Полша (1/8-финал) и 2:1 срещу Англия (1/4-финал).

Мароканците са голямата изненада на Мондиал 2022 - "лъвовете на Атлас" вече "взеха скалпа" на два от фаворитите за трофея и днес ще изиграят най-важния мач в своята футболна история. Най-интересен е фактът, че съставът на Уалид Реграги е допуснал само едно попадение във вратата си и то дойде след автогол!

Пътят на Мароко до 1/2-финала - 0:0 срещу Хърватия (1 кръг), 2:0 срещу Белгия (2 кръг), 2:1 срещу Канада (3 кръг), 0:0 (3:0 след дузпи) срещу Испания (1/8-финал) и 1:0 срещу Португалия (1/4-финал).

*До момента Франция и Мароко са се срещали общо 11 пъти, като "петлите" имат пълно преимущество - 7 победи, 3 равенства и само 1 загуба. Последният им сблъсък датира от 16 ноември 2007 г., когато завършват 2:2 в приятелски мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички