10 ТОП отбора, които няма да видим на Световното първенство по футбол в Катар


10 ТОП отбора, които няма да видим на Световното първенство по футбол в Катар
Снимка: Guliver/GettyImages

2985 0

Дългоочакваният момент почти настъпи... на 20 ноември е стартът на Мондиал 2022 - бляскавото събитие в Катар, което ще завладее милиони, ако не и милиарди по света, в продължение на почти един месец. Финалът на форума е насрочен за 18 декември, но дотогава има много време. Тепърва престои откриващият мач - домакините от Катар се изправят срещу Еквадор в неделя от 18:00 часа в първи сблъсък от Група "А".

В този материал ще си припомним кои са големите отсъстващи от Световното първенство през 2022 година, споменавайки 10 от ТОП отборите, които ще си останат у дома!

Италия 

Едва ли някой си е представял, че "скуадра адзура" ще пропусне Мондиал 2018 в Русия, но това се случи! Още по-малко пък някой очакваше, че четирикратният световен шампион ще пропусне и Мондиал 2022, но и това се случи! А още по-странното е, че провалът дойде след триумфа на тима на ЕВРО 2020...

Как стана това - Италия бе в група "С" на квалификациите за Катар и завърши на второ място (16 точки) след Швейцария (18). На трето остана Северна Ирландия (9), на четвърто беше България (8), а на дъното се позиционира Литва (3). Така отборът на Роберто Манчини се принуди да играе плейофи и шокиращо загуби още полуфиналния - от Северна Македония, с 0:1! (впоследствие нашите съседи се изправиха срещу Португалия във финален спор за място в Катар, но загубиха битката с 0:2)

Норвегия

Норвежците попаднаха в доста трудна квалификационна група, в която завършиха на трето място и дори не успяха да се доберат до плейофите. Те събраха актив от 18 точки, който се оказа недостатъчен, тъй като Нидерландия окупира първата позиция с 23 пункта, а втората бе за Турция, която събра сбор от 21.

Факт е обаче, че Норвегия не успя да се справи в директните сблъсъци с основните си противници - 1:1 и 0:2 (в последния кръг) срещу "лалетата" и 0:3 и 1:1 срещу турците. С оглед на това - отсъствието на тази страна от Мондиал 2022 донякъде е логично.

Русия

Руснаците успяха да се доберат до полуфинален плейоф срещу Полша за място на Световното, завършвайки на второ място в групата си. Те събраха 22 точки, а пред тях остана само Хърватия с 23. Всичко това обаче се случи преди събитията в Украйна...

Двубоят срещу Роберт Левандовски и компания, който трябваше да се проведе на 24 март (малко повече от месец след началото на войната), не се състоя и бе присъдено служебно 3:0 за "Дружина Полска". Впоследствие поляците се справиха с Швеция (2:0) и си осигуриха участието в Катар.

Унгария

Унгарците също нямаха голям късмет при жребия за квалификациите и попаднаха в група с Англия, Полша и Албания. Първото място очаквано отиде за анличаните, които натрупаха 26 точки. Второто бе за поляците, които завършиха с 20, следвани от албанците с 18. Унгария трябваше да се задоволи с четвъртата позиция, след като спечели 17 пункта...

Е, имайки предвид какво направи тимът през 2022 година (второ място в Лига на нациите в група с Италия, Германия и Англия), със сигурност можем да очакваме, че ще бъде сред присъстващите на Мондиал 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико.

Египет

"Фараоните" финишираха на първо място в квалификационната си група, печелейки 14 точки от двубоите срещу Габон, Либия и Ангола. Така те стигнаха до две битки на разменено гостуване срещу Сенегал, победителят от които щеше да грабне билет за Катар 2022...

Мачовете се проведоха в рамките на 4 дена - на 25 март Египет спечели домакинството си с 1:0 след автогол на Салиу Сис още в началото на срещата. Ответният сблъсък се разви по подобен начин, но в полза на Сенегал - 1:0 след гол на Булайе Диа в 3-ата минута. Така се стигна до продължения...

В следващите 30 минути така и не падна ново попадение и изходът трябваше да бъде решен с дузпи. Първите четири удара от бялата точка бяха пропуснати - напрежението беше огромно. В крайна сметка, Египет сбърка още веднъж, а Сенегал се коригира на 100% и така лиши Мондиал 2022 от "фараонско" присъствие.

Алжир

Алжирците също спечелиха квалификационната си група в конкуренцията на Буркина Фасо, Нигер и Джибути. С 14 точки от 6 мача те завършиха пред Буркина Фасо (12 т.) и подобно на Египет си осигуриха две битки, които щяха да решат съдбата им. Противник в тях бе Камерун!

Алжир спечели гостуването на 25 март с 1:0, благодарение на Ислам Слимани, който се разписа в 40-ата минута. Не реванша обаче допуснаха поражение с 0:1 в редовното време, след като Ерик Максим Чупо-Мотинг ги шокира с ранно попадение. 

В продълженията се разрази голяма драма - първо гол на Слимани бе отменен с ВАР заради игра с ръка, а след това Ахмед Туба хвърли Алжир в екстаз с гол за 1:1 в 118-ата минута. Камерунците обаче не бяха казали последната си дума и Карл Токо Екамби направи 2:1 в четвъртата минута на продължението на продължението...

Кот д'Ивоар

"Слоновете" дори не успяха да стигнат до плейоф за място на Мондиал 2022, тъй като финишираха с 13 точки на второто място в квалификационната си група, отстъпвайки върха на Камерун, който събра 15. Разликата дойде именно в последния мач от груповата фаза, когато камерунците ги победиха с 1:0 у дома си и така ги изпревариха в крайното класиране.

Нигерия

Осминафиналистът от 1994, 1998 и 2014 г. спечели квалификационната си група за Мондиал 2022 и така достигна до финалния плейоф, в който трябваше да се изправи на два пъти срещу Гана!

Гостуването на 25 март завърши 0:0. В реванша на 29-и Томас Партей изведе ганайците напред в резултата в 10-ата минута. Нигерийците върнаха интригата в 22-ата с попадение на Трост-Еконг, а в 34-ата такова за 2:1 на Виктор Осимен бе отменено с ВАР заради засада. В крайна сметка, благодарение на гола на чужд терен, Гана взе 'пропуск' за Катар, а Нигерия се оказа на губещата страна.

Колумбия

Четвъртфиналистът от Мондиал 2014 не успя да преодолее квалификационната група в зона "Южна Америка", завършвайки на шесто място с актив от 23 точки и голова разлика 20:19. Първите четири позиции осигуряваха директно място в груповата фаза в Катар, а петата - плейоф. За него се класира Перу (24 точки), но след това загуби от Австралия с дузпи и в крайна сметка "кенгурата" бяха тези, които ликуваха. 

Чили

Съдбата на бронзовите медалисти от Мондиал 1962 бе подобна на тази на колумбийците - те останаха на седмо място в квалификаците в зона "Южна Америка", събирайки актив от 19 точки (голова разлика 19:26). Така чилийците ще пропуснат трето поредно световно, след като за последно участваха в това в Бразилия през 2014 година и тогава достигнаха до 1/8-финал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички