10-те срещи от груповата фаза на Световното първенство в Катар, които не трябва да пропускате (ВИДЕО+СНИМКИ)


10-те срещи от груповата фаза на Световното първенство в Катар, които не трябва да пропускате (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2463 0

Световното първенство по футбол е най-големият спортен форум на планетата. Хора от цял свят застават пред телевизорите готови да се насладят на екшъна и емоциите, които световните финали предоставят. Тази година 32 нации от цял свят влизат в Катар в търсене на слава и успех.

Първият етап на всеки модерен футболен турнир е груповата фаза. В настоящия материал ще ви представим 10-те най-интересни мача от групите на Мондиал 22‘, които просто не трябва да бъдат пропускани.

СенегалНидерландия (ГРУПА "А") - 21 ноември 18:00

Може спокойно да кажем, че ясен фаворит в тази среща няма. Към момента Нидерландия е само с 10 места пред Сенегал, който вдигна трофея от Купата на африканските нации през февруари, в класацията на ФИФА, което прави това една доста „завързана“ и интригуваща игра.

Самият мач трябваше да изправи двама бивши съотборници в Ливърпул един срещу друг - Садио Мане и Върджил ван Дайк. Само няколко дни преди старта на надпреварата обаче се стигна до най-големия крах за Сенегал. От футболната централа на африканската нация обявиха, че техният лидер - Мане, ще пропусне Мондиала, а това със сигурност е голям удар по амбициите на страната.

ФранцияАвстралия (ГРУПА "D") - 22 ноември 21:00

Първият мач на "петлите" в група "D" е повторение на първия им такъв от Световното първенство през 2018 година в Русия. Тази среща ще ни даде възможност да се запознаем отрано със защитаващите титлата си и един от фаворитите за спечелването на турнира.

Френският отбор пристига в Катар под сериозен натиск у дома, за да стане първия тим, който запази известния трофей, след като Бразилия спечели последователни Световни първенства през 1958 и 1962 година.

Всички погледи ще бъдат насочени към големите звезди като Килиан Мбапе, Карим Бензема и Пол Погба, докато влизат на сцената на Катар 2022.

Това ще бъде първото участие на „петлите“ на голям турнир, откакто мечтите им да добавят европейската титла към Световната си купа бяха унищожени от Швейцария на Евро 2020 миналата година.

БразилияСърбия (ГРУПА "G") - 24 ноември 21:00

Много малко страни на планетата приемат Световното първенство толкова сериозно, колкото Бразилия. Първият двубой на "Селесао" в Катар без съмнение ще бъде наблюдаван от десетки милиони в трескавата южноамериканска страна, където всички мечтаят за първи триумф на световната сцена от точно две десетилетия.

Сърбите, които не успяха да излязат от групата си в последните си три участия на Световното първенство, те могат да се похвалят с хора като Сергей Милинкович-Савич и Душан Влахович в своите редици. Това са футболисти, които могат да направят разликата във всеки един сблъсък.

Бразилия и Сърбия бяха в една група и на Мондиал 18‘ в Русия. Тогава "Селесао" спечели категорично с 2:0 и не остави никакви шансове на своя съперник. Предстои да разберем какво ще се случи сега обаче.

ИспанияГермания (ГРУПА "E") - 27 ноември 21:00

Този титаничен сблъсък между две футболни сили е може би най-интересния в цялата групова фаза и не се нуждае от представяне. Казано просто: победителят от Мондиал 2010 Испания ще се изправи срещу отбора, който взе короната и четири години по-късно – Германия.

Това е повторение на полуфинала от 2010 година в РЮА, който Испания спечели с 1-0. Както и на финала на Европейското първенство през 2008 година, където испанците триумфираха със същия резултат. Мачът в Катар ще бъде третата им среща на световно първенство.

Германия ще опита да отмъсти и за удара с 6-0, който претърпя от Испания в Лигата на нациите в последната им среща през 2020-а. Резултат, който без съмнение ще бъде в съзнанието на играчите, когато се изправят срещу нацията от Пиринейския полуостров.

ПортугалияУругвай (ГРУПА "H") - 28 ноември 21:00

За лидерите на двата отбора – Кристиано Роналдо и Единсон Кавани, това ще бъде последното Световно първенство. Общата възраст на двете легенди е 72 години, което говори страшно много за тяхната отдаденост към играта.

Ще бъде очарователно дори магично да видим дали и двамата могат да се върнат на върха на силите си за последен път в приказния свят на международния футбол, когато се срещнат във втория кръг от мачове.

Двете селекции се срещнаха на осминафиналната фаза на Мондиала в Русия преди 4 години, а тогава Кавани отказа Роналдо и компания с двете си попадения, с които донесе победата на Уругвай с 2:1.

УелсАнглия (ГРУПА "B") - 29 ноември 21:00

След като Уелс спечели последното останало място в Катар от европейския квалификационен маршрут, те ще се изправят отново срещу съперниците си от Обединеното кралство на голям турнир.

Момчетата на Роб Пейдж надвиха Украйна, за да се доберат първото си Световно първенство от 1958 година насам. Шансът да се изправят лице в лице срещу момчетата на Гарет Саутгейт е черешката на тортата за "драконите".

Англия, поне на хартия, би трябвало да може да се справи с Уелс, но този мач има допълнителен заряд към себе си и е подобен на дерби от Висшата лига, където формата до голяма степен не играе огромна роля.

Последната среща между двата състава беше запомняща се - на Евро 2016, където късен гол на Даниел Стъридж подпечата забележително завръщане през второто полувреме за хората на Рой Ходжсън, въпреки че Уелс щеше да направи по-запомнящо се представяне, достигайки полуфиналите във Франция тогава.

Англия пристига в Катар като един от фаворитите за вдигане на трофея на 18 декември и Уелс без съмнение би се радвал да нанесе сериозен удар на надеждите им, като спечели тази битка в груповата фаза.

ИранСАЩ (ГРУПА "B") - 29 ноември 21:00

Да се каже, че последната им среща на Световното първенство беше политически натоварена, би било само и единствено подценяване.

Двете нации бяха изтеглени една срещу друга за Световното първенство през 1998 година във Франция, имаше всякакви страхове и притеснения относно мача поради геополитическата вражда между двете страни.

Иран спечели с 2:1, но резултатът за някои беше без значение. Самият мач беше дипломатически триумф, който улесни втория мач между САЩ и Иран - приятелски в Калифорния 18 месеца по-късно, който завърши наравно 0-0.

Това ще бъде едва третия път, когато двете страни, чиито отношения отново се влошиха при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, споделят едно футболно игрище.

На терена САЩ ще търси първата си победа над Иран. Иранците са побеждавали само един друг отбор на Световното първенство - Мароко през 2018-а в Русия, и ще се стремят към нова победа срещу "янките".

ПолшаАржентина (ГРУПА "C") - 30 ноември 21:00

Със сигурност не най-блестящия сблъсък от този списък, но той ще противопостави двама от най-добрите футболисти на планетата Лионел Меси и Роберт Левандовски.

Двете суперзвезди са отбелязали 1357 общо помежду си. Според мнозина Левандовски бе „порязан“, като не му бе връчена "Златната топка" през 2021 година, когато тя отиде в ръцете на Меси.

Аржентинецът има горчив привкус от последния си сблъсък с Левандовски. Той се случи през лятото на 2020 година, когато Байерн надви Барселона с 8-2 в Шампионска лига, когато Левандовски защитаваше цветовете на баварците, а Меси тези на "блаугранас".

Като се абстрахираме от враждата Меси-Левандовски, Аржентина ще влезе в мача като фаворит и може да спечели първото място в групата, като победи Полша, която вероятно ще си оспорва второто място с Мексико.

ХърватияБелгия (ГРУПА "F") - 1 декември 17:00

Тази среща от група "F" противопоставя вицешампиона от 2018 година – Хърватия, да се изправи срещу третия най-добър отбор от Мондиала в Русия - Белгия.

Феновете обаче ще трябва да изчакат до предпоследния ден от груповата фаза, за да станат свидетели на този страшно интересен мач, който според мнозина ще реши победителя в тази група.

Очакванията са, че двата отбора трябва да са се класирали за елиминациите до момента, в който се срещнат на стадион „Ахмед бин Али“. Това все пак ще бъде крайно интересна среща с участието на Лука Модрич и Кевин де Бройне от двете страни.

Най-добрите дни на Хърватия според някои са зад гърба им, докато втори вярват, че може би - просто може би - това е годината, в която златното поколение на Белгия ще успее да превърне неоспоримото си качество в световна слава.

ГанаУругвай (ГРУПА "H") - 2 декември 17:00

Жребият сякаш запази най-интересната среща за последно.

Африканската нация ще има допълнителна мотивация за победа в последния ден от груповата фаза, тъй като се изправя срещу отбор, който сложи край на мечтите и за Световната купа при толкова драматични и противоречиви обстоятелства през 2010 година в Южна Африка.

Всеки близък до футбола си спомня четвъртфиналите в РЮА преди 12 години. Тогава Луис Суарес се превърна във вратар и игра с ръка, за да предотврати сигурен гол на Гана в продълженията. За ганайците бе отсъдена дузпа, зад бялата точка застана Асамоа Гиан и... пропусна. Суарес празнуваше в тунела, гледайки какво се случва. След това Уругвай надделя след изпълнение на 11-метрови наказателни удари, оставяйки Гана шокирана и зашеметена.

Гана със сигурност ще има дено наум, когато се срещне за първи път след онзи знаменит мач в Йоханесбург. Момчетата на Ото Адо ще направят всичко възможно, за да си отмъстят за поражението преди малко повече от десетилетие.

В ТОЗИ МАТЕРИАЛ можете да видите пък пълната програма за  Мондиала в Катар.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички