Вечният "свободен агент", който ще блести на Световното в пика на кариерата си


Вечният "свободен агент", който ще блести на Световното в пика на кариерата си
Снимка: GettyImages

1125 0

Името Ерик Максим Чупо-Мотинг вероятно не предизвиква асоциации за голямо име в историята на световния футбол, но той безспорно е един доказан футболист, който по подобие на Карим Бензема кара своята „втора младост“. Камерунецът се забавлява с екипа на европейския колос Байерн Мюнхен, а след броени дни ще се опита да постигне нещо значимо с родината си Камерун на Световното по футбол 2022.

От "пристанищата" до Париж и Мюнхен - историята на Ерик Максим Чупо-Мотинг

33-годишният футболист е роден в големия германски град – Хамбург, но след пълнолетието си взима решение да защитава цветовете на Камерун, откъдето е баща му, докато майка му е германка. Той има срещи за всички юношески гарнитури на Бундестима, а за африканската селекция вече е записал 68 двубоя след дебюта му през 2010 г. В периода се е отчел с 18 гола.

На клубно ниво има общо 457 срещи за представителните тимове на 7 отбора, като е вкарал 102 гола и е асистирал за още 45. Има богат опит по терените в Германия, период във Висшата лига със Стоук Сити, а преди да се завърне в Бундеслигата – печели трофеи и с ПСЖ.

Изключително любопитен факт е, че нито един тим не е платил трансферна сума за правата на африканския национал в кариерата му. Порталът Transfermarkt поставя най-висока цена на играча в периода му в Шалке през 2015-а година – 10 милиона евро. 

Функциите на острието

Чупо-Мотинг е типичен таран и със своите 1.9 м е опасност за всяка врата. Той обаче не се притеснява да прави и акробатични опити, а също така може да играе еднакво успешно и като „втори нападател“, и като ляво крило, с условието че десният му крак е по-силен. Камерун обаче в последните си двубои играе в 4-5-1, така че нападателят на Байерн Мюнхен вероятно ще бъде на върха на атаката. 181 от срещите в кариерата му са именно ва тази позиция.

Символът на едно поколение

Стрелецът е един от малкото футболисти, които вече имат опит със страната на Световно първенство. Той е взел участие в общо 5 от 6-те срещи на "лъвовете" на последните им два мондиала (2010 и 2014), след като не успяха да се класират през 2018 г.

В последните четири години той натруп сериозен брой трофеи и игрови опит на високо европейско равнище, след като бе част звездната селекция на ПСЖ, а по настоящем водещ реализатор на Байерн Мюнхен. В двата гранда има общо 9 трофея, а към момента му липсват единствено Купата на Германия и Шампионска лига.

Върховната форма на реализатора

Чупо-Мотинг получава огромно доверие през настоящата кампания, след като напускането на Роберт Левандовски и слабите изяви на Садио Мане на върха на атаката "отвориха прозореца" за камерунеца в селекцията на Юлиан Нагелсман. Той отбеляза 5 гола в 8 мача от Бундеслигата и е на още толкова, за да достигне рекордите си от сезоните 2011/12 и 2013/2014, когато вкарва по 10 попадения в съответно 32 и 34 мача с Майнц 05.

4 мача и 3 гола е серията му от Шампионска лига, а едно от попаденията е срещу Барселона на “Камп Ноу“. 4 гола за цяла кампания в най-силния клубен европейски турнир вкарва с баварците през 2020/2021, което означава, че само два гола го делят от личен рекорд в още една надпревара. Затова не е случайно, че Ерик Максим Чупо-Мотинг ще е един от най-интересните играчи, които да следим на Световното по футбол. 

Той обаче далеч не е единственият представител на германската Бундеслига, чиито изяви ще следим с удоволствие - вижте всички ключови играчи на всеки национален отбор на Мондиал 2022

Eто какво може да очаквате от Камерун на Мондиал 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички