Ашраф Хакими: Х факторът за Мароко на Световното първенство в Катар


Ашраф Хакими: Х факторът за Мароко на Световното първенство в Катар
Снимка: Getty Images

4345 0

Мароко е един от отборите, които са истинска загадка на предстоящото Световно първенство по футбол в Катар. Тимът не успя да прескочи групите на Мондиал 2018 в Русия, но през тази година разполага с много талантливи и класни футболисти в редиците си, способни да повторят и дори да подобрят най-доброто представяне на страната на световни финали (1/8-финал на Мондиал 1986).

Ашраф Хакими: ключът към успеха за Мароко в Катар

За целта обаче тимът ще трябва да излезе от много трудната група F, където са още отборите на Хърватия, Белгия и Канада. Ако има играч, който може да изведе тима на Мароко до елиминационната фаза, то това е Ашраф Хакими: модерният уингбек, който спокойно може да бъде определен като един от най-добрите крайни бранители в света.

Хакими избира Мароко пред Испания

Макар и роден и израснал в Испания, Хакими решава да се състезава за родината на своите родители - Мароко. Детството на мароканеца обаче е изцяло свързана с испанската столица Мадрид, където той става част от школата на Реал. През лятото на 2017-а, още ненавършил 19, Хакими става част от първия отбор на "кралете", но конкуренцията за младока е убийствена.

От Реал Мадрид, през Дортмунд и Интер, до ПСЖ

За да се развива, Хакими е пратен под наем в отбора на немския гранд Борусия Дортмунд, където мароканецът играе от 2018-а до 2020-а. Представянето му при "жълто-черните" е забелязано от италианския гранд Интер, който решава да откупи правата му от Реал за сума от порядъка на 40 млн. евро. В рамките на само един сезон Хакими се превръща в един от най-добрите бекове в света и веднага е пожелан от ПСЖ.

Френският гранд плаща за Хакими около 60 млн. евро плюс 11 млн. под формата на бонуси. Неговият трансфер до известна степен остава на заден план заради привличането на Лионел Меси в ПСЖ, както и на Серхио Рамос и Джанлуиджи Донарума. Много скоро след трансфера си обаче Хакими демонстрира защо за него са били платени толкова много пари.

Позицията на Ашраф Хакими и неговите силни страни

Ашраф Хакими може да играе както като ляв, така и като десен краен бранител. Въпреки това неговата основна позиция е по десния фланг, като именно там се очаква да играе и на Световното в Катар. Силните качества на Хакими са неговата бързина и способността му да центрира в опасни зони за противниковите отбрани. Той може и да пробива към пеналтерията, а освен това бележи и голове (над 20 гола на клубно ниво).

Макар и да е направил професионалния си дебют преди по-малко от пет години, Хакими вече е завършен играч от световна класа, който тормози всяка противникова отбрана с изключителните си скорост, техника и подавания. Мароко ще разчита в голяма степен на неговото представяне по десния фланг, където той ще си взаимодейства с Хаким Зиеш. Именно от дясната зона се очаква да идват "главоболията" за опонентите на Мароко.

Повече за отбора на Мароко на Световното първенство по футбол четете в линка към статията!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички