Раздиран от скандали, но и бълващ класа: Мароко е "скритата стихия" на Световното по футбол


Раздиран от скандали, но и бълващ класа: Мароко е "скритата стихия" на Световното по футбол
Снимка: Getty Images

2306 0

Мароко се насочва към Световното първенство по футбол в Катар със свежи идеи и подмладен състав, от който извира много талант, класа и... скандали. И ако талантът и класата дърпат отбора напред, то скандалите със сигурност не правят добра услуга на "лъвовете на Атлас", които се надяват, че раздорите в отбора вече са в миналото.

Скандалите, които разтресоха Мароко току преди Мондиал 2022

Само три месеца преди началото на Мондиал 2022 отборът на Мароко остана без селекционер, след като мароканската футболна асоциация взе решение да прекрати договора на старши треньора Вахид Халилходжич. Уволнението дойде след публичните разногласия между ключови играчи на отбора, сред които Хаким Зиеш и Нусер Мазрауи.

Халилходжич бе "замразил" Зиеш и Мазрауи и не ги викаше в националния отбор на Мароко, въпреки неоспоримата им класа. С треньорската рокада и идването на новия селекционер Уалид Реграги обаче Зиеш и Мазрауи все пак бяха върнати в отбора и по всяка вероятност ще бъдат част от тима в Катар.

Как ще играе Мароко на Световното в Катар

Реграги пое отбора на Мароко едва през септември и голямата въпросителна е до каква степен той ще успее да наложи своите идеи. Очаква се наставникът да разчита на система 4-5-1 с наситена халфова линия, в която фигурира един опорен халф в лицето на Софиан Амрабат, а по фланговете да действат Хаким Зиеш и Софиан Буфал, подкрепяни от бековете Нусер Мазрауи и Ашраф Хакими. На върха на атаката пък ще действа Юсеф Ен-Несири.

Философията на Уалид Реграги е основана на търпеливост в изграждането на атаки с основна цел запазване на притежанието на топката. Стилът на Реграги изисква от отбора да създава головите си положения чрез множество комбинации и подавания, а не толкова с директен футбол, присъщ за много "модерни" треньори и отбори. Дали това обаче ще сработи на турнира в Катар?

В коя група е Мароко на Мондиал 2022?

Мароко стигна до Световното първенство безпрепятствено, след като първо преодоля квалификационната си група със 100-процентов актив, печелейки и шестте си мача с общо 20 отбелязани гола. След това тимът се справи и с Конго във финалния трети квалификационен кръг, за да попадне в група F на Мондиала, където са още отборите на Хърватия, Белгия и Канада.

Кои са звездите в отбора на Мароко?

Капитан на тима на Мароко е Ромен Саис, който е познат от престоя си във Висшата лига с тима на Уулвърхямптън, а понастоящем се подвизава в турския Бешикташ. Освен него селекционерът Уалид Реграги ще разчита сериозно и на играчи като Хаким Зиеш от Челси, Нусер Мазрауи от Байерн Мюнхен, вратаря Боно от Севиля, Амине Харит от Олимпик Марсилия, Юсеф Ен-Несири от Севиля и особено на Ашраф Хакими от ПСЖ, който е и ключовата фигура за отбора.

Ашраф Хакими: Х факторът в отбора на Мароко

Макар и само на 24, Ашраф Хакими вече е един от най-успешните футболисти в мароканската история. Преминал през отборите на Реал Мадрид, Борусия Дортмунд, Интер и сега в ПСЖ, крайният бранител има достатъчно опит и класа, за да поведе страната си към големите успехи на световната сцена. Той има куп завоювани трофеи зад гърба си на клубно ниво, а освен това вече има над 50 мача за националния отобр.

Хакими отговаря перфектно на характеристиките за модерен краен бранител, способен да оперира по целия фланг - независимо дали отляво или отдясно. Новият селекционер на Мароко го използва отляво в приятелските мачове преди Мондиала, но на турнира Хакими най-вероятно ще заеме традиционната си позиция вдясно на отбраната, а Мазрауи ще действа отляво.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички