Впечатляваща победа на Андреа Вендраме в 12-ия етап на Джиро д'Италия


Впечатляваща победа на Андреа Вендраме в 12-ия етап на Джиро д'Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

1556 0

Андреа Вендраме (AG2R Citroen Team) спечели етап 12 на Джиро д'Италия. Французинът беше част от откъсването, като накрая единствено Крис Хамилтън беше останал заедно с Вендраме. Винченцо Нибали направи късна атака, която не доведе до големи разлики.

Предизвикателен етап с дължина от 212км през Апенините. Започвайки от Сиена и пресичайки района Кианти чак до Флоренция, маршрутът преминаваше през Понте а Ема [Бартали], Флоренция и Сесто Фиорентино [Мартини]. Тук състезателите преминаха поредица от изкачвания и спускания, които водеха до последните 4 километра на етапа.

Стартът беше даден и Филипо Фиорели от тима на Bardiani-CSF се опита да се откъсне почти веднага, но никой не го последва и така опитът се оказа неуспешен.Тежка катастрофа се случи в края на групата, в която беше замесен и лидера на Movistar- Марк Солер. Пътят продължаваше да се изкачва нагоре и изглаждаше, че има доста състезатели, които желаеха да се включат в откъсване, но то все още не се осъществяваше.

Самуеле Батистела (Astana Premier-Tech) и Реми Каваня (Quick Step) бяха следващите, които се опитаха дс се отцепят от основната група на 12 километра след старта. Отборът на AG2R Citroen бяха тези, които догонваха бегълците, тъй като искаха да вкарат Жофри Бушар в него. Така скоро и тези двама колоездачи бяха прихванати и цялата група беше отново заедно, с изключение на Солер, Джино Мадер и Алесандро Де Марки които бяха паднали в катастрофата по-рано, както и няколко техни съотборници.

186км преди финала, Якопо Моска (Trek-Segafredo) тръгна в рязка атака по едно от късите спускания, като Микел Оноре Honore (Deceuninck Quick-Step) го последва веднага. Междувременно стана ясно, че Де Марки е пострадал доста тежко при падането, което можеше да сложи край на Обиколката за бившия носител на розовата фланелка.

178км преди края, отпред се бяха позиционирали носителят на синята фланелка Жофри Бушар (Ag2R-Citroen) и новозеландецът Патрик Бевин от Israel Start-Up Nation, които бяха открили прилична преднина пред куп преследвачи. Джовани Карбони (Bardiani-CSF) и Стефано Олдани (Lotto Soudal) се движеха начело на групата, когато стана ново застигане на бегълците. Така при поредната секция на леко изкачване, поредният опит за отксъснала се група беше потушен.

155 километра преди края, с наближаването на състезанието до Флоренция, петима състезатели успяха да излязат отпред: Дрис Де Бондт (Alpecin-Fenix), Диего Улиси (UAE Team Emirates), Симоне Раванели (Androni Giacattoli), Винченцо Албанезе (Eolo-Kometa) и Микел Оноре (Deceuninck Quick-Step). Те имаха около 10 секунди аванс пред куп преследвачи. По това време стана ясно, че Марк Солер също напуска състезанието, в следствие на падането по-рано днес. Солер се намираше на 11-та позиция в генералното класиране, на 3’19” зад Еган Бернал. Нещата за Israel Start-Up Nation станаха още по-лоши, когато стама ясно, че освен Де Марки, Алекс Даусет също се наложи да напусне надпреварата.

145 километра преди финала, Бушар и Андреа Вендраме (и двамата от Ag2R-Citroen), Натнаел Тесфатион (Androni Giacattoli), Симоне Петили (Intermarche-Wanty-Gobert), Гай Нив (Israel Start-Up), Джордж Бенет (Jumbo-Visma), Крис Хамилтън (Team DSM), Виктор Кампенаертс (Qhubeka-Assos) и Джанлука Бранбила (Trek-Segafredo) се присъединиха към откъсналите се петима, за да сформират солидна 15-членна група. И така, след 65 километра, най-накрая имаше откъснала се група. Малко след това и Джино Мадер напусна състезанието. Победителят в шестия етап, трябваше да сложи край на дебютната си голяма обиколка, заради проблеми причинени от падането.

Джовани Висконти (Bardiani-CSF) успя да прихване и да се присъедини към бегълците и така групата начело нарастна до 16 колоездачи. Дрис Де Бондт спечели първия междинен спринт за деня, поставен на 136 километра преди финала. След това колоездачите се насочваха към първата категоризирана височина за деня. Фаусто Маснада (Deceuninck Quick-Step) пък беше следващият състезател, който прекрати участието си в Джирото.

132км преди края, колоедачите вече се движеха по дългото 7,2км с изкачване, със среден наклон от 6,3% и остри участъци достигащи до 20% наклон! Бегълците имаха комфортен аванс от 5’20” пред основата група, която за пореден ден се контролираше от тимът на Ineos. Бушар задаваше темпото на по-стръмните склонове от това изкачване, прокарвайки си път през огромни тълпи от фенове. Отзад, ФилипО Ганна продължаваше да задава темпо за Ineos заедно с Пучо и Москон зад него. По време на това изкачване много от състезателите бяха отстранени от гърба на основната група, което не беше изненада, като се има предвид комбинацията от жегата, яростното темпо, карано досега и терена от тук до финала.

Бушар успя да изкачи пръв височината и с това да добави нови 9 точки към своя актив в борбата за синята фланелка. В основата група нещата се бяха успокоили и от откъсването бяха увеличили своята преднина до близо 8 минути на 112 километра от финала.

95км преди края, ситуацията оставаше непроменена. Ineos продължаваха да седят начело на основната група, докато се приближаваха към второто категоризирано изкачване за този етап. 16-те бегълци се намираха на 8’20” пред Еган Бернал и компания.

90км преди финала, състезателите достигнаха изкачването “PASSO DELLA CONSUMA” (17,1км/5,7%/2-ра категория). Малко след започването на височината започна и да вали, което можеше да доведе до проблеми на някои от следващите спускания. Отново Жофри Бушар преодоля пръв височината, следван от Де Бондт и Петили. Французинът спечели нови 18 точки и поведе с цели 30 точки в класирането при катерачите. Разликата пред основната група вече беше малко над 9 минути.

76 километра преди края, дъждът вече беше доста силен, като някои от състезателите слагаха дори по две якета. Малко след това последва разделение на откъсналата се група, като Бушар, Де Бондт, Кампенаертс, Едет, Нив, Висконти и Тесфатион бяха изостанали от останалите бегълци.

На 65 километра от финала, Раванели, Оноре, Хамилтън, Албанезе и Брамбила останаха сами начело, след като се откъснаха по мокрото спускане след “PASSO DELLA CONSUMA”. Кампенаертс водеше останалата част от откъсването, които вече изоставаха на близо минута от лидерите.

Състезателите започнаха изкачването на височината “PASSO DELLA CALLA” (16,2км/5,3%). Пелотона воден от Ineos все още се намираше на 9 минути зад лидерската група. Улиси, Бенет и Вендраме бяха успели да се присъединят към лидерите. Бушар, Де Бондт, Едет, Петили, Нив и Висконти продължаваха да ги преследват, докато Кампенаертс и Тесфатион бяха започнали да изостават.

58 километра преди края, Тесфатион успя да се завърне в лидерската група. 21-годишният младеж от Еритрея хвърли доста усилия, които в крайна сметка му се отблагодариха. Междувременно Бушар, Едет и Висконти също започнаха да застигат лидерите и изглеждаше, че лидерската група отново ще нарастне. В основната група, Филипо Гана се беше завърнал начело за Ineos. Разликата между лидерите и групата беше около 10 минути. Гай Нив беше на път да се завърне в оригиналното откъсване, също както и Симоне Петили. Така само Виктор Кампенаертс и Дрис Де Бондт от оригиналните 16 състезатели вече не бяха там.

50 километра преди финала, Де Бондт също се завърна в групата на бегълците и така вече само Кампенаертс липсваше. В същото време, Кобе Гусенс беше следващият състезател, който слезе от своя велосипед и прекрати участието си в Обиколката на Италия, заради падането рано в етапа. Така тимът на Lotto Soudal остана само с четирима колоездачи.

Бушар отново се изкачи пръв на върха, с което успя да вземе още 18 точки и да увеличи аванса си пред Еган Бернал на 36 точки. Отново се откриха разлики по спускането след височината, като Улиси, Тесфатион, Бушар, Нив и Петили бяха изостанали от другите лидери, но разликата беше твърде малка. Оставаха 35 километра до края на етапа.

26 км до финала, Бушар, Тесфатион и Петили бяха застигнали бегълците, докато Нив и Улиси все още изоставаха. Де Бондт спечели междинния спринт поставен на 22 км преди края, пред Раванели и Албанезе. Бегълците се доближаваха до подножието на последното изкачване с преднина от 12 минути пред основната група.

20 километра преди края започна и последната височина за днес “PASSO DEL CARNAIO” (10,8км/5%/3-та категория). Брамбила направи атака, като само Бенет, Вендраме, Едет, Хамилтън и Висконти имаха сили да го последват.

Вендраме се беше откъснал сам, като имаше 10 секунди аванс пред Бенет, Брамбила и Хамилтън на 15 километра от финала. Едет и Висконти се намираха на още 10 секунди изоставане. Все пак, триото успя да прихване лидера на 13км преди края.

Брамбила премина пръв през изкачването, след което последва неуспешна атака от страна на Бенет. Четиримата продължаваха да се движат заедно при започване на финалните 10 километра.

В основната група, съотборнците от Trek-Segafredo Джулио Чиконе и Винченцо Нибали се впуснаха в атака, която обаче не доведе до особен успех и те отново бяха хванати от основната група.

Четиримата лидери успяха да се спуснат невредими, но атаките не закъсняха. Хамилтън атакува пръв, като повлече със себе си Вендраме. В същото време, Бенет и Брамбила можеха да загубят етапа, поради неразбирателство кой от тях да догонва дуото отпред.

Вендраме опитваше да се откъсне от Хамилтън, които пробваше какво ли не, в опит да се задържи с италианеца.

В крайна сметка, италианеца от Ag2R-Citroen не даде шанс на Лукас Хамилтън да спори за победата. Това беше и първата победа в голяма обиколка за Андреа Вендраме. Брамбила успя да пристигне трети на финала, пред Джордж Бенет.

Междувременно, повече от 10 минути назад, Винченцо Нибали натискаше по спускането, оказвайки натиск върху Ineos. Действията на сицилианецът принудиха Ineos да отговорят, което доведе до падаме на Джани Москон. В крайна сметка, Нибали пристигна на 7 секунди пред основната група, в която се намираха и всички останали фаворити за генералното класиране.

Топ 10 на етап 12:

1 Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën Team 5:43:48

2 Christopher Hamilton (Aus) Team DSM

3 Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo 0:0:15

4 George Bennett (NZl) Jumbo-Visma

5 Giovanni Visconti (Ita) Bardiani CSF Faizane' 0:01:12

6 Geoffrey Bouchard (Fra) AG2R Citroën Team 0:01:25

7 Nicolas Edet (Fra) Cofidis 0:01:47

8 Simone Petilli (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

9 Mikkel Honoré (Den) Deceuninck-QuickStep 0:03:00

10 Simone Ravanelli (Ita) Androni-Giocattoli-Sidermec 0:04:19

 

Топ 10 в генералното класиране:

1 Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers 48:29:23

2 Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech 0:0:45

3 Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious 0:01:12

4 Hugh Carthy (GBr) EF Education-Nippo 0:01:17

5 Simon Yates (GBr) Team BikeExchange 0:01:22

6 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:01:50

7 Remco Evenepoel (Bel) Deceuninck-QuickStep 0:02:22

8 Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 0:02:24

9 Tobias Foss (Nor) Jumbo-Visma 0:02:49

10 Romain Bardet (Fra) Team DSM 0:03:29

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички