Обиколка на Италия 2021: Петер Саган спринтира за победата в десетия етап


Обиколка на Италия 2021: Петер Саган спринтира за победата в десетия етап
Снимка: Getty Images/Guliver

1062 0

Петер Саган (Bora-Hansgrohe) успя да спечели финалния спринт за победата в десетия етап от Обиколката на Италия. Саган и неговият отбор държаха събитията под контрол през целия ден, като не позволиха на откъсналата се група да се отцепят на повече от 2 минути разлика.

Днешният етап беше най-краткият в тазгодишното Джиро - едва 139 километра. Състезателите трябваше да преминат през две некатегоризирани изкачвания и една височина от 4-та категория. Трасето беше по предимно широки и прави пътища, но тъй като се преминаваше и през няколко градски зони, колоездачите трябваше да се справят и с няколко кръгови кръстовища. Последните километри бяха доста равни, с изключение на няколко завоя във финалните 2000 метра, които можеха да доведат до размествания в извеждането на спринтьорите.

Веднага след започването на етапа, няколко колоездачи се спуснаха в атака, а от основната група блокираха пътя и от двете страни, което сложи край на надеждите за откъсване на други състезатели. Едва пет човека бяха успели да се измъкнат, това бяха: Симон Пело (Androni-Sidermec), Умберто Маренго (Bardiani-CSF-Faizanè), Самуеле Риви (Eolo-Kometa), Тако Ван Дерн Хорн (Intermarché-Wanty-Gobert) и Кобе Гусенс (Lotto Soudal). За повечето в тази група, това беше пореден ден в откъсване.

Те бързо успяха да натрупат аванс от две минути. Спринтьорските отбори и тези за генералното класиране изглеждаха доволни малката откъснала се група, защото така по-лесно можеха да контролират разликата. Екипите на Jumbo-Visma и Alepcin-Fenix се бяха наредили отпред, за да контролират отцепването.

Изглеждаше, че спринтьорските отбори се бяха разбрали да поддържането на разликата от бегълците, като всеки един тим беше изпратил по 1-2 колоездачи в челото на групата, за да помагат в работата. Бегълците се спускаха след втората некатегоризирана височина - “Sella di Corno”. Тяхната преднина оставаше фиксирана на 2 минути, петима колоездачи от различни отбори се редуваха в првднта част на “пелотона”. Оставаха 115км преди финала.

100 километра преди края, петимата състезатели в откъсването работеха страхотно, но същото вършеха и в основната група и разликата седеше непроменена. Alpecin-Fenix, Qhubekha Asos, UAE, Cofidis и Jumbo-Visma бяха отборите, които имаха колоездач начело на групата и поддържаха разликата от 2 минути.

Първият междинен спринт беше поставен на 46,9км след старта.

Самуеле Риви успя да спечели спринта, пред Умберто Маренго и Симон Пело. От основната група, Елия Вивиани (Cofidis) премина пръв пред Петер Саган (Bora-Hansgrohe) в битката за цикламената фланелка (носена от най-добрия спринтьор). Бегълците се опитваха да поддържат висока скорост, но от основната група не позволяваха разликата да нарастне, 70км преди финала - 1’50”.

65 км преди края, състезанието премина близо до Lago di Piediluco и водопада Marmore, предлагащ зашеметяващи гледки. Колоездачите се движеха с близо 50км/ч в този участък. Бегълците бяха увеличи своя аванс до 2’10”.

Bora-Hansgrohe поеха контрола в предната част на групата и стопиха изоставането от бегълците до 1’25”. Пред състезателите следваха две къси височини, по които Bora задаваха много високо темпо, което сведе разликата до едва 45 секунди, а голяма част от спринтьорите в групата не можеха да поддържат тази скорост по изкачванията и започнаха да изостават, което беше и целта на Bora.

43 километра преди края, бегълците бяха застигнати от Bora-Hansgrohe и високата скорост, която те поддържаха начело на групата. Групата на спринтьорите, които изостанаха по изкачването, продължаваха да изостават, заедно с други техни съотборници. Сред изостаналите колоездачи бяха Дилан Гроневеген (Jumbo-Visma), Тим Мерлие (Alpecin-Fenix) и Джакомо Ницоло (Qhubeka Asos).

15 километра преди финала се разви страхотна битка между първия и втория в генералното класиране, които спореха за бонус секундите. Ремко Евенепул и неговият отбор - Quick Step тръгнаха първи, но от Ineos веднага отговориха на предизвикателството и Филипо Гана излезе начело, плътно следван от Еган Бернал. Ремко тръгна да спринтира, Бернал го послева, но не можеше да го изпревари. Така се наложи на Джонатън Нарваез (Ineos) да атакува, за да може да попречи на Евенепул да спечели повече секунди и той успя. В крайна сметка, Нарваез се изстреля, за да вземе три бонус секунди, Ремко взе две, а за Еган остана една. Така разликата между двамата в генералното класиране спадна до 14 секунди.

В последните километри настана суматоха, защото всички отбори се бореха за по-предни позиции преди спринта. От Bora-Hansgrohe продължаваха да седят начело на групата с четирима свои състезатели. Даниел Ос успя да изведе по страхотен начин Саган по острите завои към финала и да го държи в челните места преди спринта. В крайна сметка, Петер Саган успя да се отблагодари на своите съотборници за цялата свършена работа през етапа, като успя да спечели спринта за етапната победа. Лошо извеждане за спринта на Фернандо Гавирия (UAE) му попречи да спори със Саган за победата и така колумбиеца остана втори. Давиде Чимоали (Israel StartUp) успя да се пребори за третото място.

В генералното класиране нямаше промени, като Еган Бернал запази розовата фланелка, но загуби една секунда от Ремко Евенепул на междинния спринт. С победата си, Саган успя да излезе начело в класирането по точки при спринтьорите и да облече цикламената фланелка.

Топ 10 на етап 10:

1 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 3:10:56

2 Fernando Gaviria Rendon (Col) UAE Team Emirates

3 Davide Cimolai (Ita) Israel Start-up Nation

4 Stefano Oldani (Ita) Lotto Soudal

5 Gianni Vermeersch (Bel) Alpecin-Fenix

6 Dries De Bondt (Bel) Alpecin-Fenix

7 Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën Team

8 Vincenzo Albanese (Ita) Eolo-Kometa Cycling Team

9 Elia Viviani (Ita) Cofidis

10 Juan Sebastian Molano Benavides (Col) UAE Team Emirates

Топ 10 в генералното класиране:

1. Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers

2. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech

3. Remco Evenepoel (Bel) Deceuninck-QuickStep

4. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo

5. Attila Valter (Hun) Groupama-FDJ

6. Hugh Carthy (GBr) EF Education-Nippo

7. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious

8. Daniel Martin (Irl) Israel Start-up Nation

9. Simon Yates (GBr) Team BikeExchange

10. Marc Soler (Spa) Movistar Team

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички