Виктор Лафай с впечатляваща победа в осмия етап от Обколката на Италия 2021


Виктор Лафай с впечатляваща победа в осмия етап от Обколката на Италия 2021
Снимка: Getty Images/Guliver

658 0

Атила Валтер (Groupama FDJ) задържа розовата фланелка след драматичен и наситен осми етап в Обиколката на Италия. Виктор Лафай грабна победата, за да затвърди статута си на един от най-добрите млади състезатели в света. 25-годишният французин направи зашеметяващ завършек, за да вземе победата пред Франческо Гаваци от тима на Eolo-Kometa. Етапът ще се запомни и с напускането на Кейлъб Илън, който започна да усеща болка в коляното след падане в началните километри през деня.

Днешният етап беше с дължина от 170 километра от Фоджия до Гуардия Санфрамонди. Този етап през Апенините се отличаваше с едно продължително изкачване и още стръмно, предизвикателно изкачване точно преди финала.

След започването на етапа, няколко отбора изпратиха свои колоездачи начело на групата в опит за откъсване. Голяма група се образува скоро след началото, но от основната група бяха наясно с опасността и бързо застигнаха избягалите колоездачи. Deceuncink-QuickStep бяха отбора, чийто колоездачи затвориха изоставането от бегълците.

159км преди финала, отново цялата група се движеше в пакет и цареше спокойно темпо. Bahrain Victorious седяха начело на групата, заедно с няколко състезатели от Bora-Hansgrohe и Lotto Soudal. Първоначално вятърът беше попътен, но се беше изместил отдясно на колоездачите, което можеше да доведе до нанасяне на щети.

148км преди края, трима колоездачи се опитаха да се отксънат от основната група. Това бяха Румен Герейро (Education First Nippo), Стефано Олдани (Lotto Soudal) и Куинтен Херманс (Intermarché-Wanty-Gobert). Шестима колоездачи успяха да се присъединят към предното трио, но пелотонът беше точно по петите им. От Ineos бяха застанали начело на групата, Филипо Гана затвори изоставането от бегълците и така отново всички се движеха заедно.

40 километра след началото, все още нямаше откъснала се група по трасето. Колоездачите се движеха по некатегоризирано изкачване. Самуеле Батистела (Astana) и Джино Мадер (Bahrain Victorious) бяха следващите, които опитаха да се откъснат. Доста колоездачи бяха “изръсени” от основната група по това некатегоризирано изкачване и трябваше да се борят да си проправят път през колите обратно до групата. Мадер и Батистела бяха хванати. Кейлъб Илън (Lotto Soudal) беше паднал след след сбутване, докато състезателите преминаваха през тунел. Падането, което не беше уловено от телевизионните камери, доведе до напускането на австралиеца от Обиколката на Италия. Илън успя да спечели два етапа в първата седмица на “Джирото” и беше носител на цикламената фланелка (носена от най-добрия спринтьор в състезанието).

116км преди финала, осем състезателя успяха да се откъснат. Това бяха Фернандо Гавирия (UAE), Нелсън Оливейра (Movistar), Кобе Гусенс (Lotto Soudal), Алекси Гужар (AG2R Citroën), Джовани Карбони (Bardiani-CSF-Faizane), Франческо Гаваци (Eolo-Kometa), Никиас Арндт (team DSM) и

Виктор Лафай (Cofidis). Виктор Кампенаертс (Qhubeka Assos) се опитваше да застигне бегълците, които бяха отворили 25 секунди пред основната група, 112км преди финала.

106км преди финала, Кампенаертс успя да застигне бегълците и така вече откъсването беше сформирано от 9 състезатели, малко над минута пред основната група. Най-накрая състезанието се установи по по-спокоен и познат модел, като темпото в групата спадна драстично.

100км до финала, бегълците имаха 2’55” пред основната група. Тук пътят започна дс се издига нагоре щеше да се заравни чак преди междинния спринт на Кампобасо на 86 км от финала. Оттам следваше кратко спускане преди основното изкачване за деня, височината от втора категория Бока дела Селва (18,9км 4,6%). След това дълго и полегато спускане отвеждаше колоездачите до Кастелвенере, преди краткото финално изкачване.

90км преди края, разликата между бегълците и групата беше достигнала до 4’15”. Гавирия и Гужар бяха единствените, които ускориха преди междинния спринт и именно състезателят на UAE успя да спечели спринта. Groupama-FDJ водеха пелотона през междинния спринт, изоставането на групата беше 6’45” на 82 километра от финала.

По изкачването всичко беше спокойно. Деветтимата колоездачи отпред работеха добре заедно, докато от Groupama-FDJ продъжаваха да водят основната група по изкачването. 56км преди финала, разликата беше 7’30”. Откъсването се намираше в най-стръмната част на Бока дела Селва и бяха загубили само 10 секунди от аванса си. Стана ясно, че бегълците ще си оспорват победата днес.

Темпото в групата се беше увеличило, тъй като всеки искаше да бъде добре позициониран за дългото спускане. В резултат на това, разликата намаля до 6’20” на 48км от финала. Нелсън Оливейра и Фернандо Гавирия водеха бегълците по спускането. Гавирия се опита да се откъсне и атакува по спускането, но за нещастие падна не един десен завой. Колумбиецът се беше свлякъл върху бетонната стена, но успя бързо да се качи на колелото си и да продължи.

Гавирия загуби 30 секунди, поради тази катастрофа и се бореше, за да застигне бегълците отново. В същото време, групата се намираше на 6 минути изоставане, 35 километра преди финала.

25км преди финала, Гавирия успя да се завърне в групата на бегълците, с помощта на медицинската кола. Основната група бяха на 6’45”, когато атаките в челото започнаха. Никиас Арндт беше първият, който се опита да се откъсне еднолично начело при оставащи 21 километра. Във финалните 20 километра, спускането продължаваше, въпреки че процентът наклон вече беше доста по-нисък. Бегълците бяха на 6’12” пред групата на фаворитите.

В следващите 5 километра последваха атаки от страна на Кампенаертс и Гужар, но без успех. 10 километра преди края, дойде и финала на спускането. Оставащите километри бяха предимно изкачване, което ставаше все по-стръмно с доближаване на финала. Нови атаки не закъсняха, като сега Кобе Гусенс тръгна напред, Кампенаертс го последва веднага, двамата успяха да отворят около 15 секунди аванс пред останалите бегълци, но и те бяха хванати не след дълго.

Във финалните 5,5 километра, Кампенаертс отново се откъсна напред, този път заедно с Джовани Карбони. Гужар тръгна малко след тях. 4 оставащи километра и Гужар беше хванат, докато дуото отпред имаха близо 10 секунди преднина. Малко след това, Карбони тръгна в атака и този път Кампенаертс не успя да го последва. Карбони остана сам 3 километра преди края, когато Виктор Лафай атакува от групата на бегълците.

Оставаха 2,3 километра, когато Лафай настигна Карбони и бързо го задмина. Французинът успя да натрупа няколко секунди в аванс пред Карбони и Франческо Гаваци, който беше следващия атакуващ. В навлизането в последните 1000 метра, Лафай имаше 20 секунди пред Гаваци, които му бяха достатъчни, за да спечели своята първа победа в голяма обиколка. Гаваци пък донесе първи подиум за Eolo-Kometa в голяма обиколка с първото си място днес. Джовани Карбони от тима на Bardiani се задоволи с третото място след силното си каране през целия етап.

Всички фаворити пристигнаха заедно на финала, с изключение на Пейо Билбао (Bahrain Victorious), който беше замесен в падане и загуби няколко секунди от останалите лидери. В генералното класиране нямаше промени, като Атила Валтер (Groupama-FDJ) продължаше да води пред Ремко Евенепул (Quick Step) и Еган Бернал (Ineos).

Утрешният девети етап, в който се очакват атаки от лидерите за генерално класиране, ще бъде с дължина от 158км и 3400 метра положителна денивелация.

Топ 10 на етап 8:

1. Victor Lafay (Fra) Cofidis 4:06:47

2. Francesco Gavazzi (Ita) Eolo-Kometa Cycling Team 0:0:36

3. Nikias Arndt (Ger) Team DSM 0:0:37

4. Nelson Oliveira (Por) Movistar Team 0:0:41

5. Giovanni Carboni (Ita) Bardiani CSF Faizane 0:0:44

6. Kobe Goossens (Bel) Lotto Soudal 0:0:58

7. Victor Campenaerts (Bel) Team Qhubeka Assos 0:01:00

8. Alexis Gougeard (Fra) AG2R Citroën Team 0:01:54

9. Fernando Gaviria Rendon (Col) UAE Team Emirates 0:03:04

10. João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep 0:04:48

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички