В Румъния с опит да очернят Стоичков: Бил готов да загуби с България заради подкуп


В Румъния с опит да очернят Стоичков: Бил готов да загуби с България заради подкуп
Снимка: Getty Images/Guliver

4834 0

В грозна история се опитаха да намесят българската легенда Христо Стоичков в Румъния. Редица тамошни издания твърдят, че през 1991 година на националния ни отбор по футбол е била предложена сериозна сума, за да загубят от Румъния. Споменава се, че Стоичков е бил навит отборът ни да приеме сериозната сума от 500 000 долара, но Боби Михайлов и Наско Сираков са били против.

Това се случва преди Евро 1992 в Швеция, когато на румънците им е предстоял мач с България, напълно протоколен за нас, но решителен за съсъедите ни. За случката разказва футболната легенда на Румъния Корнел Дину в автобиографията си.

"Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан за операцията. Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава. Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение. Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупът", пише в книгата си бившият футболист.

"Мачът беше равностоен, пише Дину. - Българите сякаш бяха на два лагера на терена. Едните, водени от Стоичков, сякаш бяха склонни да приемат. Христо беше техният голям лъв, голямата опасност. Но в този мач не направи нищо. Имахме и дузпа, дадена ни от датския съдия Микелсен, който също май беше за нас... Но Михайлов спаси, той явно не е бил в лагера на Стоичков. Както и Сираков, който вкара за 1:1".

Трябва да се отбележи, че спомените на бившия румънски футболист не са съвсем ясни. Той пропуска да спомене, че именно Камата асистира на Сираков за изравнителното попадение. То оставя румънците у дома, а на Европейското играе Шотландия. А кой и защо в миналото е заложил 100 милиона песети на Стоичков вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички