Тайната вечеря на Любо, Ицо и Емо, която сложи началото на френския кошмар


Тайната вечеря на Любо, Ицо и Емо, която сложи началото на френския кошмар
Снимка: Getty Images/Guliver

24580 0

Преди 2 дни се навърши годишнина от паметна дата за българския футбол. Както всеки българин знае, на 17 ноември националният отбор на България победи инфарктно Франция с 2:1 в Париж в квалификациите за Мондиал 1994. Тази велика победа класира България на големия форум, където тимът ни записа най-големия успех в историята на играта у нас. Французите пък не успяха да се класират за първенството в САЩ.

Френският "Eurosport" не пропусна да припомни на читателите си черната дата за техния футбол, а и спорт като цяло, разказвайки интересна история за българския национален отбор.

Според изданието "за българите всичко започна в ресторант в София". На 17 февруари 1993 г. (забележете, точно 9 месеца преди "Парк де Пренс", бел. ред.) Франция разбива Израел с 4:0 в квалификациите и голямата звезда на нашия тим Христо Стоичков "слага кръст" на мечтата ни да се класираме на Мондиала. На 13 октомври България разбива Австрия с 4:1, но "кръстът не изчезва. Това талантливо поколение смята, че е пропуснало исторически шанс". В същия ден играят Швеция срещу Финландия и Франция срещу Израел. Ако и двата тима бият, това ще обрече шансовете ни да пътуваме за Америка. Шведите си свършват работата (3:2), но Франция...

Тази вечер Стоичков вечеря във въпросния софийски ресторант с Емил Костадинов и Любослав Пенев. Атмосферата на масата е мрачна. В края на вечерята един сервитьор идва и съобщава на трите звезди на българската атака, че Франция е бита в Париж. С 3:2. Тримата национали си мислят, че сервитьорът си прави шега с тях, но после осъзнават, че не е така и започват да плачат от радост. Гледат се един - друг и си обещават да се "възползват от този подарък от небето" 5 седмици по-късно. Останалото всички знаят - България сторва немислимото и после се къпе в любов и слава след героичните си битки през знаменитото американско лято.

Миналата година Ариго Саки се изказа арогантно за България в коментара си за мача между Лудогорец и Милан в Лига Европа. Вижте какво каза той тук

 

Миналата година Ариго Саки се изказа арогантно за България в коментара си за мача между Лудогорец и Милан в Лига Европа. Вижте какво каза той тук. Миналата година Ариго Саки се изказа арогантно за България в коментара си за мача между Лудогорец и Милан в Лига Европа. Вижте какво каза той тук. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички