Нечувана история: Кой и защо е заложил 100 млн. песети на Христо Стоичков

Кой и защо е заложил 100 милиона песети (около 600 хил. евро) на голямата звезда в родния футбол Христо Стоичков? Отговорът ни дава бившият президент на Барселона Жоан Гаспар пред YouTube канала Idolos.

Гаспар бе начело на "лос кунес" от 2000 до 2003 г., а човекът, извадил от собствения си джоб тази огромна сума за Камата, е именно бившият президент на каталунците. Причината - Стоичков е бил ухажван от френския колос Пари Сен Жермен, но Гаспар не е искал да позволи легендарният нападател на напусне "Камп Ноу".

Ван Гаал с признание: Гуардиола ми казваше къде да играе Стоичков

Легендарният треньор Луис Ван Гаал направи интересни разкрития от периода си начело на Барселона, където по това време играеше и българската звез...

Жоан Гаспар подчертава, че ако не са били неговите действия по онова време, е било твърде вероятно Стоичков да напусне в посока Париж след само един изигран сезон в Каталуния. "Барселона не искаше да го купува, защото го смяташе за рисков. Хосе Мария Мингейя го взе на своя глава и показа, че е голям играч", споделя Гаспар.

"Когато Стоичков трябваше да подновява контракта си, Барселона му предложи договор за две години, а той искаше три. Президентът Хосе Нунес не желаеше дълги договори, защото ги смяташе за рискови", уточни Гаспар.

За разочарованието на Барселона има само един лек

В годината, в която Реал Мадрид се намира в кризисен период, ПСЖ продължава да е сбирщина от футболисти без футболна култура, а куп тимове се пре...

"И знаете ли как завърши историята? Барселона го взе за две години, а аз сключих споразумение - ако клубът не го иска третата година, аз трябваше да платя. Заложих 100 млн. песети от собствения джоб, за да задържа Стоичков. Моята компания се ангажира да му плати третата година. Късметът беше, че по-късно Стоичков подписа нов договор за още година и след това за още една", добави още той.

Гаспар е на мнение, че именно той стои в основата на легендарната кариера на Камата на "Камп Ноу": "Чувствам се много горд, защото след това мое лично действие, рискувайки 100 милиона песети, Стоичков спечели титли, КЕШ. Чувствам се ключов участник в тази история. Случи се, първо, благодарение на Мигейя, второ, благодарение на това мое действие, и, трето, благодарение на самия него."

Междувременно се появиха информации, че Лионел Меси ще стартира нов бизнес съвместно със своята сестра (подробности четете тук).

Още по темата

Please select answer!