Скръбна вест: Напусна ни легенда, допринесла за българския футбол на 84 години


Скръбна вест: Напусна ни легенда, допринесла за българския футбол на 84 години
Снимка: istock

3079 0

Бившият играч на Черно море и известен спортен журналист Стефан Янев си отиде от нашия свят на 84-годишна възраст.

Роден е на 3 април 1939 година във Варна. Той е една от големите фигури на варненския футбол през ХХ век. Играл е за кратко в Локомотив Варна, Спартак Варна и Родни криле на ВВС София, но се превръща в истинска легенда на Черно море. Част е от силния отбор на „моряците“, завършил на четвърто място в „А“ група през 1969 г.

С екипа на Черно море Янев има 229 мача и 16 гола в „А“ група, а общо всичките му срещи за клуба надхвърлят 350. Взема участие в близо 100 международни двубои. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика.

Стефан Янев е кореспондент и коментатор на световните първенства в Испания (1982), Мексико (1986), Италия (1990) и САЩ (1994). Като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското първенство в Англия през 1996 г. Той е автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тематика.

Печелил е първа награда от национални конкурси за спортен разказ, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак на Съюза на българските журналисти

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички