Да профукаш 200 милиона: Специалната клауза, спасила живота на легенда от НБА


Да профукаш 200 милиона: Специалната клауза, спасила живота на легенда от НБА
Снимка: Getty Images

12460 0

"Нямам пари дори за чийзбургер" - трудно е да си представите тези думи да излязат от устата на баскетболната легенда в НБА Алън Айвърсън. Великият гард, спечелил над 200 милиона долара в кариерата си в лигата на извънземните, е бил на прага на банкрута, но за щастие е имал строго секретна клауза, която ще се погрижи за бъдещето му.

Да изхарчиш 200 милиона

Алън Айвърсън се превърна в звезда в момента, в който стъпи на корта на НБА. Като първи избор в драфта през 1996 година той "избухна" още в първия си мач като играч на Филаделфия 76ърс и "забоде" 30 точки на Милуоки Бъкс.

Най-различни източници споменават, че Айвърсън никога не е имал проблеми с правенето на пари, а с тяхното управление. Месечните разходи на Айвърсън са включвали над 10 000 долара за дрехи, над 10 000 долара за ресторанти и повече от 10 000 долара за хранителни стоки. Което до някаква степен повдига въпроса как въобще е успявал да похарчи толкова за ресторанти, колкото и за хранителни стоки.

Отговорът е неговото обкръжение. Алън Айвърсън винаги е гледал да се грижи добре за своя антураж, който е наброявал над 50 души. Айвърсън е имал пълно доверие на приближените си си, но не и на банките. Известно е, че е съхранявал парите си в десетки чували за боклук, разпръснати из имението му, и много често се е случвало тези чували просто мистериозно да изчезват.

Спасението за Айвърсън

Кариерата на Алън Айвърсън в НБА приключи през 2010 година и печалбите му от 200 милиона долара са се били изпарили до 2012. Банковата му сметка е била страшно изтъняла, когато не могъл да плати дълг от 900 000 долара на бижутер в Джорджия. Впоследствие баскетболистът е обявил банкрут.

За огромно щастие на Айвърсън спортният гигант "Reebok", с който баскетболистът работи дълго време, е предоставил страхотна клауза на Алън през 2001 година. Тази сделка е една от най-уникалните в спортната история. Брандът се съгласява да внася по 800 000 долара всяка година във фонд, до който Айвърсън ще може да се добере през 2030 година. Като прибавим към това и най-различни бонуси, то след 7 години Айвърсън ще има достъп до сметка с малко над 30 милиона долара в нея.

Великата кариера на гарда

Айвърсън успява собственоръчно да изведе Филаделфия до финалите на баскетболната асоциация през 2001 година, където малко не стига на отбора да сломи Лейкърс на Коби Брайънт и Шакийл О'Нийл. В същата година гардът печели наградата за най-полезен играч през редовния сезон.

Мнозина свързват Айвърсън като човека създал визията на модерния баскетболен гард днес - експлозивност, точност при стрелба и скорост. Въпреки безбройните си размирици извън паркета Айвърсън остава един от най-уважаваните и обичани легенди в НБА. От 2016 година пък той е пълноправен член на залата на славата в асоциацията.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички