Ангелите и демоните на великия Марадона, които го създадоха и опустошиха


Ангелите и демоните на великия Марадона, които го създадоха и опустошиха
Снимка: Getty Images/Guliver, колаж: Sportlive.bg

19292 0

Той е гениален, одарен, любящ. Но е и скандален, възмутителен, вреден за себе си. Най-веселият, но едновременно с това най-тъжният футболист, тъй като не успя да намери хармония в личния си живот. И откри истински важното в много късен етап. Тогава, когато бе объркал почти всичко, което можеше да се обърка в живота си, когато смъртта бе надвиснала над него и той вече по нищо не приличаше на онзи възхитителен футболист, който написа история и направи футбола в още по-голяма степен магия. Това бе Диего Марадона, една многолика икона.

Този текст няма за цел да припомня футболния път на легендата, да ви разказва за Божията ръка, за спечелването на световната титла, за обожествяването му в Неапол. Тук искаме да разгледаме вътрешния свят на величието Марадона, да се спрем на слабостите му и на нещата, които той вършеше извън терена. Голяма част от тези неща отведоха живота и съдбата на аржентинеца в онзи улей, в който той завърши земния си път. И, подобно на прочутия спектакъл "Секс, наркотици, рокендрол" ще започнем с ЖЕНИТЕ.

ГАЛЕРИЯ: НАЙ-ДОБРИТЕ И РЕДКИ СНИМКИ НА МАРАДОНА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Голямата любов на Диего е театралният продуцент Клаудия Виляфаня. Когато се влюбва в нея, бъдещата суперзвезда е на около 16 години. Клаудия е с 2 години по-голяма, следователно по-опитна, затова Марадона се притеснява да я покани на среща. Събира смелост, когато става на 17 и ѝ предлага да отидат на танци. На следващия ден вече я запознава с родителите си (майка му Тота е домакиня, а баща му работи в мелница. Семейството има 8 деца). Диего не вярва много-много в брака, затова не бърза да предложи пръстен на любимата си. След 11-годишна връзка Клаудия му ражда дъщеря Далма Нерея. След 2 години се появява на бял свят и втората им дъщеря Джанина. Едва тогава Диего решава да се ожени за своята любов. Сватбата им е пищна, той плаща за нея два милиона долара. Футболистът не пести за събитието, защото знае колко дълго Клаудия е чакала това събитие.

Диего и Клаудия остават семейство до 2004 година. Тогава продуцентката подава молба за развод. Не може повече да издържа изневерите на Марадона, който е истински магнит за жените. Диего не се жени повече, макар да има връзки с много жени. Има две законно родени деца и 8 или 9 извънбрачни. Има син от учителката Вероника Охеда, друг син - Диего-младши, роден през 1986 г. от връзката му с неаполитанския модел Кристиана Синагра. Диего е национал на Италия по плажен футбол. В един момент звездата казва: "Признавам само две свои деца - Далма и Джанина. Всички други са продукт от моите пари и грешки". Впоследствие обаче признава и Диего-младши, който му е "одрал кожата". Но никога не отказва да се види с всяка свое дете и им помага финансово.

Почти до последно дон Диего обича жените. "Хубаво е, казва той, че в света има и хомосексуалисти. Те оставят на нас повече красиви жени". Диего има връзка с аржентинската кинодива Адриана Бродска, с италианската пвица Лоредана Берте, с бразилската балерина Сузи, която казва, че "Диего е много нежен любовник и не познава чувството за срам". Когато е в Италия, е засичан в компанията на спечелили различни конкурси за красота момичета.

Последната жена в живота на легендата е аржентинката Росио Олива, която е по-млада от дъщерите му. В началото на връзката им тя е на 24 г., той - на 54. С нея имаха бурна връзка, заговори се за сватба, а заради нея бившият футболист си направи и пластична операция. Връзката им обаче е изпълнена и със скандали и раздели. През 2014 г. от управата на хотел, в който влюбените са отседнали, викат полиция заради виковете помежду им. Росио твърди, че Диего я е ударил. Впоследствие той я обвинява, че му е откраднала 400 000 долара от дома му в Дубай. Въпреки тези скандали, двамата се събират отново, но окончателно се разделят през 2018-а.

Ще продължим с най-големия му порок - НАРКОТИЦИТЕ. Говори се, че аржентинецът се пристрастява към тях, когато е футболист на Барселона (1982-84г.). Имало е случаи, когато е отивал надрусан на мач. "Опитвайки наркотиците, бързо разбираш: това е нещо, с което скоро ще ти се наложи да се бориш всеки ден. Те предизвикват еуфория - такава, че все едно си спечелил първенството. И тогава си мислиш: Какво значение има какво ще бъде утре, щом сега си шампион?". Други казват, че Марадона се пристрастява в Неапол, където се свързва с престъпния синдикат "Камора" и името му започва да се свързва с мафията. Това, което употребява суперзвездата, е кокаин. След години ще признае: "Наркотиците ме принудиха да пропусна най-важното: порастването на моите дъщери. И това никога няма да си го простя".

Година след загубата на Аржентина от Германия на финала на Мондиал 1990 в Италия Марадона не минава теста за наркотици. Отстраняват го от отбора за 15 месеца. По време на Световното през 1994 г.в САЩ, някъде по средата му, Марадона е изваден от тима, тъй като дава положителна проба за забраненото вещество ефедрин. Според една от жените, с които Диего е имал връзка - Кристина Синагра, той много често е бил в депресия. Според нея той е имал много слаба психика и затова е имал проблеми с наркотиците и с алкохола.

Според бившия съотборник и приятел на звездата - Хорхе Валдано, той не е искал живота, който има. "Животът на Марадона е негова лична драма. Цялото човечество му завиждаше, а той завиждаше на цялото човечество. Всички искаха да живеят като Марадона, а той искаше да живее като всички. Искаше да става в осем сутринта, да води децата си на училище. На обратния път да влезе в магазина за продукти, а вечер да се разходи с жена си и децата си на улицата или да вечерят в някой ресторант", казва Валдано. Заради слабата психика и проблемите си с алкохола и дрогата Диего попада в психиатрична болница. Той разказва, че там един пациент се е мислел за Наполеон, а друг - за Сан Мартин. "На мен никой не ми вярваше, че съм Марадона", споделя той.

Иначе, Марадона залита и към ПОЛИТИКАта. Но не да става политик, а като привърженик на успели такива. Любимците му безспорно са покойният кубински лидер Фидел Кастро и президентът на Русия Владимир Путин. "Путин е моят кумир, имам снимки на стената вкъщи - портрети на Фидел Кастро и Путин", обяви легендата. "Политиците по света побеждават на изборите с пари, а Фидел победи всички с помощта на пушката. Затова той има то**и. Обичам Куба", е споделял той. Повече за отношенията му с Кастро вижте в този материал.

През 2007 г. той подкрепя президента на Венецуела Уго Чавес и дори нарича себе си "чавист". Марадона също е признавал, че ненавижда САЩ и всичко, което е свързано с тях. Диего е толкова открит, че не се притеснява да критикува самия Папа! След като се връща от посещение във Ватикана, той казва: "Отидох там и видях покриви от злато. А после чух как Папата говори, че църквата се безпокои за бедните деца. Но, по дяволите, продайте покрива, направете нещо!".

Въпреки доброто си сърце, световният шампион с Аржентина има сприхав нрав, благодарение на който стига до много, различни и коя от коя по-скандални ИЗЦЕПКИ не само в кариерата си, но и в ежедневието. Без да се ангажирам с дати, ще ви припомня най-известните от тях. Например, когато удари шамар на журналист. Това се случи докато Марадона кара автомобила си в компанията на жена си. Попада на голяма група фенове и журналисти, когато излиза от колата си, отива до един журналист и го удря през лицето. твърди, че го е направил, защото журналистът е намигнал на любимата му. 

 

Когато е още в Барселона, в мач срещу Атлетико (Мадрид) се спречква за нещо с футболист на "дюшекчиите". Това разградя истинско меле на терена, в което нисичкият гений раздава поне 4-5 шута във всички посоки.

 

Когато пък е треньор в ОАЕ - Ал Васъл, той изрита по ръката привърженик, който му пречеше да опъне транспарант, в който донът поздравява любимия си внук Бенхамин. 

Когато пък бе селекционер на Аржентина, след като класира тима на Световното първенство през 2010-а, той се обърна към журналистите, които критикуваха работата му, с думите: "Сега ми смучете п***ата". Отнасяхте се с мен така, сега продължавайте да смучете п**ки". Не много отдавна пък той използва въздушна пушка, за да стреля по репортери. Рани четирима от тях, за което получи условна присъда от 2 години и 10 месеца. Друг такъв момент е че той прибягна до пластичен хирург, който да реконструира устните му, след като едно от кучетата му, шарпей, го ухапа по лицето.

Въпреки че е израснал в бедност, след като блесна на футболния терен, Марадона никога не се е оплаквал от липсата на ПАРИ. Сега медиите в Аржентина гадаят какво състояние е оставил той на семейството си. Споменават се между 75 и 100 милиона долара. Които можеше да са много повече, ако не бяха изцепките му на терена и извън него. Когато е в Италия, например, великият футболист е обвинен, че дължи 37 милиона евро неплатени данъци на хазната. От тях 23 млн. са лихви. Въпреки че властите изземат бижутата му, по-голямата част от дълга остава неплатена. Дон Диего е печелил пари и с кариерата си на играч, и на треньор, и на телевизионно лице, от реклама и т.н. През 2018 г. той бе назначен за президент на беларуския Динамо (Брест), където му подариха пръстен с диаманти за 300 000 евро и амфибиен камион с шаси от фибростъкло и 100-литров резервоар. Легендата е притежавал колекция и от луксозни автомобили, сред които Ferrari Testrossa, камион Scania, Rolls Royce Ghost и BMW i8. В Аржентина той притежаваше няколко имота.

ЕКСЦЕНТРИЧНОСТта на този велик футболист се допълва и от увлечението му по Сантерия, въпреки че е християнин. Това се случва, когато живее няколко години в Куба, за да се възстанови от предозиране с наркотици. Кубинската астроложка Мони Виденте, твърди, че на Марадона му е направена някаква магия там. "Марадона, който е на 60 г., но изглежда като на 80, е пълен с всякакви ексцесии. Мисля, че всичко това му дойде след ритуал на Сантерия, проведен в Куба. Мисля, че там са го въвлекли много в ритуалите, в Сантерия, в тъмни неща. Ето защо той губи съзнание, губи си и ума", казва тя преди смъртта му. Астроложката твърди, че още месец преди 60-годишния юбилей на гения, 2 преди смъртта му, тя е предупредила, че това може да се случи. "Марадона ще навърши 60 години на 30 октомври, но трябва да се грижи много за себе си след 60, защото животът му е в опасност. По въпроси, свързани с инфаркт", казва тя.

ГАЛЕРИЯ: НАЙ-ДОБРИТЕ И РЕДКИ СНИМКИ НА МАРАДОНА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички