Приятел на Марадона, фен на Арсенал - спортната страна на Фидел Кастро


Приятел на Марадона, фен на Арсенал - спортната страна на Фидел Кастро

3606 0

Преди няколко дни почина легендарният лидер на кубинската революция Фидел Кастро - фен на спорта, и по-специално на футбола. Ето каква беше спортната страна на кубинеца:

ПРИЯТЕЛ НА МАРАДОНА

Двамата супергерои с противоречива репутация се запознават преди 30 години - през 1986 г., когато Аржентина става световен шампион. Марадона още тогава симпатизирал на идеите на социализма и революцията и е имал Кастро за свой кумир, заедно с Че Гевара.

По-късно той си прави татуировки със символите на свободата. Ликът на Кастро краси левия прасец на Марадона.

Приятелството между Фидел и Диего е проверено през годините. Именно в Куба футболният гений се лекува от наркотична зависимост и именно той не се умори да повтаря на света, че Фидел е жив, когато за пореден път го отписваха.

Марадона често отиваше на гости на Кастро, даже взе от него интервю и до последно двамата поддържаха връзка.

ФЕН НА МЕСИ

Въпреки факта, че Марадона не винаги еднозначно се изказва за Меси, именно Диего в разгара на световното първенство в Бразилия прочете обръщение на Фидел Кастро, в което той признава, че е фен на играта на Лионел и му пожелава успех в националния отбор на Аржентина.

Тогава Меси бе по-близо от всякога до най-важния в кариерата си трофей, но не успя да покори върха, който спечели Марадона.

ФЕН НА АРСЕНАЛ

Кубинският лидер е отдаден подръжник на лондонския Арсенал от сезон 1970/71, когато "артилеристите" спечелиха златен дубъл. Въпреки това, той е фен най-вече пред дивана. Разбира се, с връзките и възможностите си на Фидел не би му било трудно да отиде на стадион "Емирейтс". Но това не се случва: охраната му била категорично против едно такова посещение. И тяхната бдителност е лесно да се обясни: срещу Фидел са организирани повече от 600 опита за убийство!

"Ако способността да оцелееш след покушение беше олимпийска дисциплина, аз щях да бъда шампион", казал е веднъж Кастро.

УНИВЕРСАЛЕН СПОРТИСТ

Кубинският революционер обича спорта от дете. Той винаги е бил шампион - в училище, в института. В Хаванския университет той даже получава награда "Най-добър спортист" на учебното заведение.

С какво ли не се е занимавал Фидел - с футбол, беjzбол, тенис на маса, плуване, голф и много други. Той не се отказва от спорта, след като става лидер на Куба. Интересното е, че "буржоазния голф" той играе с друг непоколебим боец... Че Гевара. Но всичко е просто тук: в младежките си години Че е бил сервитьор в един голф-клуб и е усвоил някои игрови умения.

БЕЙЗБОЛЕН ЛИДЕР

Спорт номер едно в живота на Кастро беше бейзболът. Самият той игра за университетския отбор и, вече станал лидер на Куба, първото нещо, което направи, бе да реши въпроса с дълговете на любимия си клуб Хавана Шугър Кингс, който скоро стана шампион в Международната бейзболна лига.

Кастро дори сформира собствен отбор от съмишленици от движението "26 юли". Той се нарича Los Barbudos - Брадатите. В състава им играеше и самият лидер на революцията.

В бъдеще Фидел не веднъж ще играе бейзбол, дори до дълбока старост. На бейзболен мач той за първи път среща дългогодишния си враг - бившият президент на САЩ Картър. А също той тренира националния отбор на Куба в приятелския мач с Венецуела, в който питчър беше... Уго Чавес.

ПРИЯТЕЛ НА ВСИЧКИ ОЛИМПИЙЦИ

Въпреки че Куба никога не е била богата страна, за спорт винаги са се намирали пари. На олимпийците им бяха създавани отлични условия за подготовка. Медалистите от Игрите Кастро лично награждавал, определял им специални премии и пенсии. Нямало е олимпийски шампион (кубинците имат особени успехи в бокса), който при завръщане у дома да не е бил приет лично от Фидел.

Можете да си представите колко тежко е било на Кастро да откаже участие в Олимпиадата през 1984 г. (протестът на социалистическия блок) и 1988 г. (в знак на солидарност с КНДР).

ОБЛЕЧЕН В ADIDAS

Любовта към спорта при Фидел се проявява и в облеклото. Ако в годините, когато ръководи Куба, той се придържаше към военния дрес-код, след оттеглянето си той имаше шанса да облича любимите си спортни дрехи.

Особена симпатия Фидел имаше към продуктите на adidas, заради което го нарекоха неофициален посланик на бранда в Латинска Америка.

Кастро обаче не е подписвал нищо с германския концерн - това е просто любов към определена дреха. Представителите на adidas даже трябваше да дават коментари за това пред либерално-демократическите медии. Те обясниха, че страстта на Фидел към марката не е нещо лошо, нито нещо добро, производителите не трябва да дават оценка на всеки, който носи дрехите им.

Така че до последно Кастро си носеше спортни дрехи и обувки, в тях той се среща с президенти и дори с Папата.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички