Абрамович ослепял за часове от токсина - кой, защо и как го отрови?


Абрамович ослепял за часове от токсина - кой, защо и как го отрови?
Снимка: Getty Images

12670 0

Разследващата медия "Bellingcat" внесе още подробности около предполагаемия опит за отравяне на руския бизнесмен Роман Абрамович и двама украински представители на преговорите за мир. Според нейни публикации случилото се не е опит за убийство, а само сплашване. Отровата може да е била химическо, билогично оръжие или електромагнитен импулс.

Инцидентът е станал по време на преговорите в нощта на 3-ти срещу 4-ти март в Киев. Те са приключили около 22,00 часа и по време на тях са пострадали трима от двете делегации - руският бизнесмен и двама украински делегати. Четвърти член на преговарящия екип - руснак, не е показал никакви симптоми, въпреки че е консумирал същото, което и натровените - вода и шоколад.

ЕКСКЛУЗИВНО: ПЪРВА СНИМКА НА АБРАМОВИЧ СЛЕД НАТРАВЯНЕТО - ПОСЛЕДСТВИЯТА (СНИМКА)

Журналистката Фарида Рустамова, която е работила за руската "ВВС", съобщи, че собственикът на Челси е загубил зрението си за няколко часа и че той и един от пострадалите украински делегати - депутатът Рустем Умеров, са били лекувани в истанбулска клиника.

Експертите не можаха да установят дали симптомите са причинени от химически, биологични оръжия или електромагнитно излъчване. Те смятат, че дозата и видът на използвания токсин вероятно са били недостатъчни за причиняване на смърт и са били предназначени да сплашат пострадалите.

Според "Bellingcat" на следващия ден след предполагаемото отравяне групата е заминала от Киев за Лвов, оттам за Полша и след това за Истанбул, където днес трябва да има нов кръг от преговори (подробности тук). Животът на натровените не е в опасност и те вече се чувстват добре, според "Wall Street Journal". Изданието пише, че преговарящите обвиняват за атаката "противници на компромиса" в Москва, които според тях са искали да нарушат преговорите, но не казват кой може да е замесен. От Украйна пък отричат да е имало отравяне изобщо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички