"The Guardian" даде трибуна на двама роми, за да ни изкарат още по-големи расисти


"The Guardian" даде трибуна на двама роми, за да ни изкарат още по-големи расисти
Снимка: Getty Images/Guliver

4304 0

Английската преса продължава да рови и дълбае темата с расизма в България. Всеизвестно е, че това започна преди мача на националния отбор срещу Англия в квалификациите за Евро 2020 и ескалира след расистките прояви на шепа "фенове" по време на самата среща. Днес авторитетният "The Guardian" доразгърна темата, като подчерта, че у нас проблемът с расизма е по-дълбок и ромската общност тук живее в изключително тежки условия. Тезата им бе подкрепена от изказванията на двама роми, които са разговаряли с автора на публикацията Вивек Чаудхари, автор с по-тъмен цвят на кожата.

"България и расизмът вървят ръка за ръка. Това е нашата реалност, живеем с това всеки ден. Съжалявам за играчите на Англия, към които бяха насочени обидите, но всъщност това беше доста маловажно за нас", е цитиран да казва 43-годишният софиянец Стефан Стефанов, от ромски прозиход, таксиметров шофьор. Той и приятелят му Мирослав Ангелов се страхували толкова да говорят по темата, че не искали да бъдат снимани.

"Това не им харесва, казва Стефанов, стискайки бъзата си, намеквайки за цвета на своята кожа. - Хората ме спират, поглеждат вътре и след това крещят: "Махай се, не искаме да влизаме в твоята воняща кабина". Бил съм нападан, плюван и беше злоупотребявано с мен. Това поведение спрямо ромите стана част от нашето общество".

Приятелят му Мирослав пък обявява, че е работил в Англия и там се е чувствал съвсем различно от тук, но се е прибрал, за да се грижи за родителите си. "Там се чувствах така, сякаш тежестта е свалена от мен, но в България се чувствам като в затвор. Ние сме виновни за всичко, защото всички ни мразят. Футболистите на Англия имат късмет, защото успяха да си тръгнат. искам да се присъединя към тях, защото не искам синът ми да бъде третиран като гражданин от трета класа", казва той.

Обширният материал на Чаудхари разказва за тежкото положение на ромската общност у нас, както и за наличието на три крайнодесни партии в управлението на страната. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са цитирани да казват пренебрежителни думи за ромите у нас. Посочва се, че след влизането във властта на ВМРО, Атака и НФСБ престъпленията от омраза и реториката срещу ромите са се засилили. "Инцидентите включват анти-ромски бунтове, разрушаване на ромски домове, считани за "незаконни“, полицейски набези и смъртни случаи в ареста и членове на общността в селските райони, убити при събирането на дърва за огрев", пише "The Guardian". Но се намери и английска журналистка, защитила България след скандала. Вижте какво написа тя в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички