9 интересни факта за футболната топка


9 интересни факта за футболната топка
Снимка: Getty Images/Guliver

7959 0

 

През 1872 г. Английската футболна асоциация определи стандарта за футболните топки. Обиколката на кълбото трябва да бъде 68-71 см., а теглото 368-425 гр. Интересно е, че размерът на топката се запазил до наши дни, а през 1937 г. теглото бе увеличено на 410-425 гр. и оттогава остава непроменено.
Във финала на Мондиал 1930 националните отбори на Аржентина и Уругвай дълго време не можеха да се договорят с каква топка да играят. И решили през първото полувреме да играят с аржентинск топка, а във второто - с уругвайска. Интересното е, че губейки с 1:2 през първото полувреме, уругвайците успяха да обърнат хода на мача със своята топка и победиха с 4:2. 

1. През 1872 г. Английската футболна асоциация определи стандарта за футболните топки. Обиколката на кълбото трябва да бъде 68-71 см., а теглото 368-425 гр. Интересно е, че размерът на топката се запазил до наши дни, а през 1937 г. теглото бе увеличено на 410-425 гр. и оттогава остава непроменено.

2. Във финала на Мондиал 1930 националните отбори на Аржентина и Уругвай дълго време не можеха да се договорят с каква топка да играят. И решили през първото полувреме да играят с аржентинск топка, а във второто - с уругвайска. Интересното е, че губейки с 1:2 през първото полувреме, уругвайците успяха да обърнат хода на мача със своята топка и победиха с 4:2. 

3. През 1855 г. "Гудиър" представи първата топка, направена от каучук. В края на 80-те години на миналия век синтетичните топки изцяло заместват кожените. Предимството на синтетиката е, че тя не абсорбира влагата, а теглото на топката остава непроменено.

4. От 1970 г. на Световните първенства се играе  топки на фирма "Adidas". За всяко световно първенство компанията разработва нова уникална топка.

5. На 24 август 2001 г. в Харков е открит паметник на футболната топка. На постамент от черен гранит е поставена топка с диаметър 1,5 метра. Общото тегло на конструкцията е над 2 тона. 

6. След победата на Испания на Мондиал 2010 топката, с която играха на финала, беше продадена на търг за 78 808 долара в САЩ. 

7. През 1999 г. за най-добър футболист в света беше избран бразилецът Ривалдо. След като получи наградата "Златната топка", той я раздели на 60 парчета, като към всяко прикрепи сребърна плочка със своето име. Тези оригинални подаръци футболистът раздаде на онези, които смяташе за допринесли за успеха му: съотборници, треньори и дори чистачката на съблекалнята на стадиона. 

8. 80% от съвременните футболни топки се произвеждат в Пакистан, повечето от тях в град Сиалкот.

9. Учените са създали футболна топка, способна да произвежда и съхранява електричество при удар. Предвижда се тя да се продава в бедните страни. Играейки 15 минути с такава топка ще можеш да заредиш телефона си с нея. A топката за финала в Шампионска лига през тази година можете да видите тук

Източник: i-fakt.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички