8 любопитни факта за дузпата


8 любопитни факта за дузпата
Снимка: Getty Images/Guliver

19139 0

1. В много футболни справочници се твърди, че дузпата е измислена от някакъв ирландец на име Джон Пеналти. Трудно е да се каже откъде идват корените на тази легенда, но такъв човек просто не е съществувал. Да се бие дузпа за нарушение в наказателното ти поле е предложил Уилям Маккрам, ирландски предприемач и спортист. А думата "penalty" в превод от английски означава "наказание".

2. През 1969 г. педантичните фенове на бразилеца Пеле са сметнали, че той е вкарал повече от 990 гола през кариерата си. Цяла Бразилия с нетърпение очакваше юбилейния, хиляден гол. Това се случи на 19 ноември 1969 г. В този ден Пеле вкара от дузпа във вратата на Вашку да Гама.

През август 1971 г. футболист на Строител (Полтава) на име Александър Молодецки бележи дузпа с... глава. В интервю играчът си спомни, че е ускорил, пднал е на тревата и е ударил с глава топката, влетяла в десния ъгъл на вратаря. 
На 27 март 2011 г. вратарят на бразилския Сао Пауло Рожерио Сени постигна невероятен рекорд: той вкара своя стотен гол в кариерата. Вратарят не само надеждно бранеше своята врата, но и успешно атакуваше чуждата, изпълнявайки свободни удари и дузпи. От 100-те си гола Сени отбелязва 56 от свободни удари, 44 от дузпа и само 1 от игра.

3. През август 1971 г. футболист на Строител (Полтава) на име Александър Молодецки бележи дузпа с... глава. В интервю играчът си спомни, че е ускорил, паднал е на тревата и е ударил с глава топката, влетяла в десния ъгъл на вратаря. 

4. На 27 март 2011 г. вратарят на бразилския Сао Пауло Рожерио Сени постигна невероятен рекорд: той вкара своя стотен гол в кариерата. Вратарят не само надеждно бранеше своята врата, но и успешно атакуваше чуждата, изпълнявайки свободни удари и дузпи. От 100-те си гола Сени отбелязва 56 от свободни удари, 44 от дузпа и само 1 от игра.

5. Някои футболни фенове твърдят, че единственият вратар, спечелил "Златната топка", Лев Яшин, за цялата си кариера е отразил около 150 дузпи. Официалната статистика обаче показва различни цифри: на Яшин са му били 49 дузпи, той е отразил 15 от тях. Самият вратар е казвал, че е невъзможно да спасиш дузпа. Ако вратар го направи, значи изпълнителят е сгрешил.

6. Аржентинецът Мартин Палермо влезе във футболната история като дузпаджия-неудачник. През 1999 г. той не успя да вкара 3 дузпи в 1 мач. Този куриоз се случва в мач от Копа Америка. Палермо изпълни 3 дузпи във вратата на Колумбия - при първата топката среща гредата, при втората излиза в аут, а третата е спасена от вратаря на колумбийците Мигел Калеро.

7. През 1968 г. в полуфиналния мач на Евро 1968 между СССР и Италия двата тима не успяха да излъчат победител - мачът завърши 0:0. Според правилата от онези години реферът хвърли монета, която определи на финала да играят италианците. Скоро след този нелеп случай германски футболен рефер предлага при подобни случаи след мача да се изпълняват дузпи. Постепенно идеята получи разпространение и се прилага и до днес. 

8. Безпристрастната статистика твърди, че шансовете да вкараш гол от дузпа са много високи. В около 3 от 4 случая топката се оказва в мрежата. А защо у нас наричаме 11-метровият наказателен удар "дузпа" вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички