Смешните суми, които клубовете плащали на звездите в зората на футбола


Смешните суми, които клубовете плащали на звездите в зората на футбола
Снимка: Getty Images/Guliver

6029 0

Доходите на футболистите от най-висока класа в наши дни възлизат на десетки милиони евро. За своята кариера една футболна звезда може да осигури комфортно съществуване не само за себе си, но и за своите потомци. Но това невинаги е било така. По-долу има няколко интересни факти за доходите на професионалисти, излизали по терените в през ХIХ и ХХ век.

Вероятно никой не може да посочи името на първия футболист, получил пари за играта си. Нещо повече, по онова време това не се е насърчавало, тъй като за пари е било лесно да се примами играч от един клуб в друг. Впрочем, още през 70-те години на 19-и век професионалисти са съществували, а за да заметат следите им, собствениците на клубове ги уреждали на някаква работа, на която играчът никога не се е появявал.

А колко са им плащали? Сред феновете в Англия е разпространена легенда: в края на 19-и век за клуб Халам играел Били Мосфорт. По време на мач срещу Шефийлд Уензди един фен закрещял от трибуните: "Били, ако дойдеш при нас, ще получиш 10 паунда и безплатни питиета за цяла седмица". Мосфорт напуснал терена, а след няколко минути се върнал в игра с екипа на съперник.

През 1879 година избухнал скандал между играча на Дарвен - Фреги Сутер. Той избухнал, след като след трансфера си в тима Сутер изоставил своята работа на зидар. Това означава, че за да играе футбол е получавал не по-малко възнаграждение.

През 1884 г. ръководството на Престън Норт Енд било обвинено, че плаща на футболистите си за играта им. Отборът е изключен от Футболната асоциация на Англия. Това предизвиква възмущение у феновете, та през следващата година Футболната асоциация официално разрешила на играчите да получават пари. Дотогава важало правилото: ако футболист получава за играта си сума, надвишаваща разходите му за участие в мача, нарушителят бива дисквалифициран.

Първият официално регистриран професионален клуб е бил Блекбърн Роувърс. През сезон 1885/86 той платил на играчите си около 615 паунда. Най-много получили Джеймс Форест и Джоузеф Лофтхаус - по 1 паунда седмично.

През 1889 г. най-високоплатеният футболист в Англия е бил Ник Рос от Престън, той получавал по 10 паунда месечно. Много небогати клубове изразили негодувание и поискали да се ограничи прекомерният апетит на футболните звезди. 

Революция в професионалния футбол направи вратарят на Шефийлд Юнайтед Уилям Фулк. В средата на деветдесетте години на 19-и век той поискал от собствениците на клуба да плащат и за времето, в което първенството е в пауза. Ръководството отстъпило, макар че в пауза заплатата била значително по-ниска. 

Като истински "олигарси" в началото на миналия век са се чувствали футболистите на лондонския Арсенал. Най-добрите от тях получавали по 7 паунда седмично, а с бонусите доходите им стигали до 10.

В Русия дълго време футболистите не можели да се похвалят с високи заработки. Московската футболна лига, създадена през 1910 г., изисквала наградите, присъждани на победителите в турнирите, да не са ценни. Най-често играчите получавали бронзови жетони, на които е гравирана датата и указанието на турнира. A къде, кога и как се роди традицията деца да извеждат футболистите на терена вижте в този материал. 

Източник: i-fakt.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички