Преди 12 години: Как 22-годишният Меси задмина Шави и Иниеста за "Златната топка"


Преди 12 години: Как 22-годишният Меси задмина Шави и Иниеста за "Златната топка"
Снимка: Getty Images

2438 0

Годината е 2010. Списание "France Football" провежда ежегодната си церемония по връчване на "Златна топка", а претендентите в топ 3 са Лионел Меси, Андрес Иниеста и Шави. Тогава и тримата са част от шампионския тим на Барселона, който в три поредни сезона триумфира в испанската Ла Лига

Тогава, на 22 години, Меси прави фурор по терените и отбелязва над 40 попадения, като дори каталунския тим печели и Шампионска лига за сезон 2010/2011. За никого не е изненада, че точно тези трима играчи са фаворитите за най-желаното индивидуално отличие във футбола, но именно това подреждане в класацията прави прецедент в историята по връчването на "Златна топка".

Това е единственият случай в цялата история на класацията, в който трима съотборници от един и същи отбор заемат топ 3 местата в подреждането. Шави завършва с 16.48% от гласовете на третата позиция, малко над него е Иниеста - 17.36%, а първи и с втора поредна "Златна топка" е Лионел Меси с 22.65% от гласовете. 

Заради перфектното си представяне с екипа на ПСЖ и най-вече Световната титла с Аржентина от Катар 2022, Лео Меси е фаворит да спечели "Златна топка" за 8-и път в своята блестяща кариера, но ако зависеше от "France Football", той не би бил лидер за наградата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички