ВИДЕО: Дори Реал не успя да спре английската доминация и Ливърпул


ВИДЕО: Дори Реал не успя да спре английската доминация и Ливърпул
Снимка: Guliver/GettyImages

2740 0

Краят на 70-те години и началото на 80-те европейският футбол беше подчинен на английските представители, които узурпираха Купата на европейските шампиони, а най-доминиращата сила безспорно беше Ливърпул. Именно в този пердиод "червената машина" от Анфийлд спечели 4 от 5-те си трофея в турнира, а в един от финалите успя да елиминира дори испанския хегемон и в момента 12-кратен европейски шампион - Реал Мадрид.

Двата отбора играха на финал в Париж през 1981-а година, когато над 43 хиляди души станаха свидетели на единствения финал (до момента) между два от най-великите клуба във футболната история. И английският тим достигна до безценна победа с 1:0, като 8 минути преди края Рей Кенеди разсече защитата на Реал Мадрид отляво, влезе в наказателното поле и с хубав удар донесе успеха на мърсисайдци - 5-ата поредна титла в турнира за английски тим и в този момент трета за великия отбор на Боб Пейсли.

Ливърпул спечели трофея в турнира 4 пъти в периода 1977 - 1984, като дълго време беше най-добрият отбор в турнира. Днес обаче, когато "червените" се изправят срещу Реал Мадрид във финала на Шампионска лига нещата са много по-различни. Английският тим играе в заключителната среща в Шампионска лига за пръв път от 2007 година насам, а последната победа за Ливърпул дойде през 2005 година по време на легендарния финал срещу Милан в Истанбул. Реал Мадрид пък е в ролята на Ливърпул през 70-те и 80-те години - фаворит, който има възможността да подобри собственото си постижение и да защити за втора поредна година трофея в Шампионска лига.

"Белия балет" ще играе на 3-и пореден финал в Шампионска лига, а само в рамките на 5 сезона това е 4-и финал в турнира за "белия балет". Може да следите финала Реал Мадрид - Ливърпул НА ЖИВО в Sportlive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички