Легендарният финал Франция - Бразилия е бил дирижиран още на жребия!


Легендарният финал Франция - Бразилия е бил дирижиран още на жребия!
Снимка: Guliver/GettyImages

8288 0

През 1998-а година Франция и Бразилия се изправиха на финала на Световното първенство по футбол. Тогава сензационно Зинедин Зидан и компания спечелиха с 3:0 в изключително обсъжданата финална среща, в която Роналдо и "селесао" играха изключително слабо. За тази среща все още съществуват легенди, че шаман е "омагьосал" Феномена, за да играе той трагично, а неговите сили са пренасочени към Зинедин Зидан - автор на два гола във финала.

И, докато това са спекулации, бившият президент на УЕФА Мишел Платини хвърли бомбата в петък, заявявайки че организационният комитет на Мондиала във Франция е "уредил" жребия по такъв начин, че да е невъзможно "петлите" да срещнат Бразилия преди финала в Париж.

"Когато правихме организацията, използвахме малка хитрост, която позволяваше двата тима да се срещнат чак на финала, ако финишират първи в групите си. Мислите ли, че другите не го правят за техните първенства? Финал между Франция - Бразилия беше мечта за всички”, каза Платини пред France Bleu.

Въпросната хитрост е била Бразилия да бъде поставена като водач в група "C", а домакините - по традиция водач в група "А". Така, при условие че и двата тима спечелят групите си, няма как да се срещнат до финалната среща. Това се случи и, в крайна сметка, двата тима се изправиха лице в лице, а "петлите" спечелиха сезонационно титлата срещу големия фаворит.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички