Трите звезди, които успяха и във футбола, и в политиката, единият стана президент


Трите звезди, които успяха и във футбола, и в политиката, единият стана президент
Снимка: Getty Images

940 0

Mного футболисти след края на активната си кариера се пробваха на политическото поприще. Те използваха своята популярност, за да получат подкрепата на избирателите. Далеч не всички бивши играчи станаха успешни в това ново свое амплоа. Но има три легенди, които успяха да го постигнат.

Ромарио

Световният шампион с Бразилия завърши кариерата си през 2009 година. Треньорската работа не го привлече и магьосникът с топката реши да опита силите си в политиката. През 2010 г. Ромарио бе избран в долната камара на Националния конгрес от Социалистическата партия на Бразилия.

Четири години по-късно той стана сенатор с повече от 63% от гласовете. Ромарио се противопостави на провеждането на световно първенство в страната. Бившият футболист предлагаше средствата за това да се насочат в други сфери. Например, в помощ на децата от семейства с ниски доходи.

Ромарио като сенатор

Каха Каладзе

Един от най-добрите играчи в историята на грузинския футбол се пробва в различни бизнес проекти още по време на спортната си кариера. основа инвестиционна компания, която акцентира върху енергийни компании. Присъедини се към опозиционното движение "Грузинска мечта".

Стана министър на енергетиката на Грузия, а след това се кандидатира за поста кмет на Тбилиси. В първи кръг Каладзе постигна убедителна победа. Остава начело на града и до днес. Той се появява на публични места в стилна визия, кара електрически скутер и поддържа акаунт в "ТикТок".

Джордж Уеа

Джордж Уеа като президент на Либерия

Единственият африкански футболист, печелил "Златната топка". Либерийският нападател блестеше за Монако, ПСЖ и Милан. След като завърши игровата си кариера, той започна да се занимава с хуманитарни и политически дейности. Първият му опит да стане президент на Либерия бе неуспешен. През 2005 г. той загуби на втори тур от Елън Джонсън-Сърлийф.

Дванадесет години по-късно Уеа е кандидатира отново и този път успя. През шестте си години като президент той не успя да се справи с корупцията в страната и не успя да предотврати хранителната криза и ръста на инфлацията.

Тази година той отново участва в изборите, но загуби. Заяви готовност мирно да предаде властта на своя политически опонент. Срокът на президентските пълномощия на Уеа изтича този месец.

Източник: bombardir.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички