Доривал Жуниор - новият треньор на Бразилия не е печелил титлата в Серия А, уволняван е заради Неймар


Доривал Жуниор - новият треньор на Бразилия не е печелил титлата в Серия А, уволняван е заради Неймар
Снимка: Getty Images

1928 0

Teзи дни Бразилската футболна федерация уволни Фернандо Диниш и назначи на негово място 61-годишния Доривал Жуниор. Кой е той и с какво заслужи поста, който се смяташе, че се пази за легендата Карло Анчелоти? Разказваме Ви по-долу.

Жуниор водеше Сао Пауло, като се наложи да напусне клуба във втория ден на предсезонния лагер. Но го прави, защото да води "Селесао" е било негова мечта. Доривал е известен с това, че е работил във всички бразилски клубове, които са ни известни - общо 21 на брой. Включително грандовете Фламенго (2 пъти), Сао Пауло (2 пъти), Флуминензе и Палмейрас, но никога не е работил в чужбина.

Доривал Жуниор

Още: Националният отбор на Бразилия пак е без треньор: Наследникът на Тите бе уволнен

Въпреки дългата си творческа биография, Жуниор никога не е печелил бразилското първенство. Затова пък много пъти е побеждавал в щатските първенства, 3 пъти Купата на Бразилия и веднъж Копа Либертадорес (През 2022 г. във финала с Фламенго побеждава Атлетико Паранаензе).

Изборът на Доривал Жуниор може да се обясни с факта, че той е избран за най-добър бразилски треньор за 2022 и 2023 година. От друга страна, неговият Сао Пауло беше на 11-о място в класирането, когато треньорът го остави заради "СЕлесао".

За толкова години във футбола специалистът се е срещал с много от настоящите национали на Бразилия. С най-голямата звезда - Неймар, отношенията им завършват със скандал. Това се случва през 2010 г., когато Жуниор работи в Сантос. Тогава Неймар вече даваше знак, че ще се превърне в голяма звезда. В един мач срещу Атлетико Гояниензе треньорът забранява на нападателя да бие дузпата, която си изработи. Причината - Неймар пропусна предишната дузпа, която тимът получи - във финала за Купата на страната. 18-годишният нападател не прие добре това и влезе в разправия с всички - треньор, съотборници, съдия.

Доривал Жуниор

Още: Карло Анчелоти обясни за драмата с Бразилия и новия договор с Реал Мадрид

Изданието "Lance!" написа, че Неймар е бил бесен след мача и е замерил с бутилка помощника на Доривал Жуниор, карал се със съотборниците си. След това се извинява, а Жуниор настоява той да бъде отстранен за 2 седмици. Бордът на директорите заема страната на звездата и скоро след това треньорът бил уволнен. По-точно 3 часа преди мача с Коринтианс.

След време бившият играч на Сантос - Роберто Брум, казва по повода: "Нито президентът, нито директорът на клуба искаха да уволнят треньора. Решението им бе спуснато отгоре и всички бяха заплашени с липса на заплата, ако Неймар пропусне мача с Коринтианс, а за публична подкрепа на Доривал на играчите бе обещана глоба в размер 10% от заплатите им".

Доривал Жуниор и Неймар ще се изправят отново един срещу друг, но това няма да се случи преди лято 2024, тъй като играчът на Ал Хилал е с тежка контузия и ще се възстановява дълго. А ето защо ФИФА заплаши Бразилия с тежка санкция. 

По материали на championat.com

Още: За няколко минути преди мач: Пеле получава най-лесния си чек и се разпалва бизнес война

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички