Официално: Лео Меси не успя... УЕФА обяви друг за най-добрия!


Официално: Лео Меси не успя... УЕФА обяви друг за най-добрия!
Снимка: Getty Images

30224 0

Ерлинг Холанд и Хосеп Гуардиола се превърнаха в големите победители в церемонията на УЕФА, която съпътстваше жребия за груповата фаза на Шампионска лига. По време на нея бяха определени най-добрите играчи и треньори в европейския мъжки и женски футбол.

По този начин норвежката суперзвезда постигна нещо невиждано от сезон 2007/08 насам. Той бе обявен в рамките на една кампания като "Футболист на годината" от FWA, "Играч на годината" на PFА и от УЕФА в четвъртък вечер. Това е първото подобно отличие, което той получва от централата.

За последно всичко това бе завоювал Кристиано Роналдо във въпросната кампания 2007/08. Тогава той спечели и "Златната топка", която тепърва ще бъде връчена тази година.  

При треньорите Хосеп Гуардиола се оказа с най-голям вот от журналисти и негови колеги. С испанеца се бориха треньорите на Интер и Наполи - Симоне Индзаги и Лучано Спалети, но и те не успяха да го преборят.

Гуардиола най-накрая успя да направи Манчестър Сити европейски шампион, а през миналата кампания “гражданите” спечелиха още Висшата лига, ФА Къп и Суперкупата на Европа в началото на настоящия сезон.

Междувременно приза в женския футбол бе връчен на селекционера на Англия - Сарина Вигман, а сред жените Айтана Бонмати бе обявена като най-добра. В началото на събитието Мирослав Клозе получи "Наградата на Президента" за честната си игра през годините. 

Събитието НА ЖИВО 

В 19:55 часа започна и връчването на наградите. Първата получи легендата Мирослав Клозе от президента на УЕФА - Александър Чеферин. Отличието, което нападателят получи, е "Наградата на Президента". 

При връчването Чеферин отличи честната игра, с която германецът се е славил по време на цялата си кариера.  

След изказването на ветерана бе обявен и успехът на Пеп Гуардиола, който бива определен като "Треньор на сезона". 

Испанецът не присъства на събитието в Монако след операцията, която претърпя наскоро. Поради тази причина моментално на сцената бе поканена Сарина Вигман - "Треньор на годината" в женския футбол. 

Като "Играч на годината" сред жените бе определена испанската националка и състезателка на Барселона - Айтана Бонмати. 

Точно в 20:10 часа Ерлинг Холанд се превърна в "Играч на годината" на УЕФА. 

Преди церемонията

Тази година Кристиано Роналдо може да бъде изравнен по приза сред мъжете, тъй като Лионел Меси го е печелил един път по-малко до този момент (2 пъти). Тази вечер той е сред фаворитите след триумфа на Мондиал 2022, а бившият му съотборник Килиан Мбапе е едва шести в крайното класиране в мъжете.

Отличието сред треньорите бе създадено от УЕФА едва през 2020 г. и до този момент нито един от финалистите не го е печелил. В предходните три кампании Флик, Тухел и Анчелоти бяха удостоени, а тази година нито един от тях е в ТОП 10. 

Сред футболистките двете испански националки Айтана Бонмати, Олга Кармона са финалистки в компанията на Саманта Кер от Челси и Австралия. 

Една дама и двама мъже спорят за приза "Най-добър треньор" в женския футбол. Това е треньорът на Барселона Джонатан Хиралдес, испанският селекционер Хорхе Вилда и мениджърът на Англия Сарина Вигман. 

Вижте жребия за груповата фаза на Шампионска лига!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички