Етър със страхотен жест към внука на клубния основател (СНИМКА)


Етър със страхотен жест към внука на клубния основател (СНИМКА)
Снимка: Етър Велико Търново

1130 0

Ръководството на Етър изненада внука на клубния основател Никола Илиев. Руен Хаджиниколов днес бе награден от председателя на Управителния съвет на Деян Куздов.

На ветерана му бе подарена официалната тениска, с която Етър играе на стадион "Ивайло" през този сезон. Припомняме ви, че това е поредното събитие, което "виолетовите" огранизират по случай 100-годишнината си. 

Шампионът от края на миналия век е създаден през 1924 година и на 24 април във Велико Търново ще са големите празненства за столетието на "виолетовите". 

Съобщението от клуба

"Виолетов екип с оригиналната емблема на клуба от 1924 г. получи Руен Хаджиниколов – внук на един от основателите на „Етър“ Никола Илиев. Етърци вече върнаха на екипите си първата емблема в чест на стотния юбилей, като на гърба на фланелките пък е изписано „100 години: 1924-2024. Пазим историята!“

Руен Хаджиниколов и до днес съхранява архива на Никола Илиев, в който е и самият оригинал на емблемата. Тя е рисувана през 1924 г. от самия Никола Илиев, става ясно от документите в него. В първия устав на „Етър“ в чл. 59 е записано: „Официалният клубен знак е два концентрични черни кръга, от които външният по-дебел, а в средата славянската буква „Е“. За първи път емблемата е публикувана през 1961 г. в книгата на Любен Кантарджиев, посветена на „Етър“.

Никола Илиев е един от главните инициатори за основаването на МСК (Младежки спортен клуб) през 1919 г., а през 1924 г. – и на „Етър“. В продължение на 10 години пази вратата на представителния отбор. Сам произвежда и първите футболни топки на тима. Основател и на първия баскетболен отбор в града, един от създателите и на първото филателно дружество във В. Търново. Благодарение на неговите спомени дължим огромна част от информацията за първите години на клуба.

„В настоящия сезон отборът играе с първата емблема от 1924 г. на екипите си. Искахме с този жест да увековечим стогодишния юбилей, защото историята трябва да се помни и да се пази“, заяви председателят на Управителния съвет на „Етър ВТ“ Деян Куздов.

„Благодаря на ръководството на клуба и пожелавам успех на етърци. Като музеен работник продължавам в същия дух, пазя всичко, свързано с основаването на „Етър“, каза Руен Хаджиниколов и изяви готовност да предостави всички материали за експозиция през април 2024 г., когато тържествено ще бъде честван вековният юбилей на „Етър", написаха "виолетовите" в социалните мрежи. 

Следете всичко около българския футбол със SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички