ФИФА тества робот съдия на предстоящото Световно клубно


ФИФА тества робот съдия на предстоящото Световно клубно
Снимка: Getty Images

3217 0

На Световното клубно първенство в Абу Даби ФИФА ще тества за първи път нова технология под формата на съдии роботи. Новата система за проследване на крайниците на играчите може да взема автоматични решения за засада за половин секунда, благодарение на специални камери, прикрепени към различни части на покрива на стадионите, съобщава "Евроспорт".

За да бъде създаден анимиран скелет на играчите, ще бъдат използвани 12 камери. С тяхна помощ ще се изградят проекции от 29 точки. След анализ на данните служителите на ВАР ще получат незабавен сигнал от "рефера рбот" дали играчът е в засада, или не. След това арбитрите на ВАР могат да потвърдят предложеното решение и да го отнесат към главния съдия.

Роботът арбитър ще бъде тестван за първи път в полуфинала на Световното клубно първенство, който ще бъде на 9 февруари. Очаква се новата технология да бъде пробвана и в мача за третото място. Ако пробите бъдат успешни, ФИФА се надява да използва новата технология и на Световното първенство в Катар по-късно тази година.

От световната клубна централа са уверени, че новата технология може да даде много нова информация на треньорите, медицинския персонал и феновете. Също така съдията робот ще позволи на треньорския щаб да анализира действията от гледна точка на конкретен играч на терена, по-щателно да изучава моментите на преминаване на топката от един отбор към друг от идеален ъгъл или да получи представа за терена от птичи поглед. Повече за Световното клубно първенство през 2022 година четете тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички