Милионер от футбол, милиардер извън него? Историята на позабравения Матийо Фламини!


Милионер от футбол, милиардер извън него? Историята на позабравения Матийо Фламини!
Снимка: Getty Images / Guliver

31688 0

Спомняте ли си един футболист на име Матийо Фламини? Да, бившият дефанзивен халф на Олимпик Марсилия, Арсенал, Милан, Кристъл Палас и Хетафе!

Роденият през 1984 година французин никога не е бил сред най-добрите в професията и винаги е оставал в сянката на имена като Роналдиньо, Кака и Анри, но малко хора знаят, че той всъщност е по-богат от всеки един от тях, дори и ако тяхното състояние се събере в една обща сума!

Фламини може да се похвали с 427 мача в своята кариера или иначе казано - 27,714 минути, в които е играл професионален футбол. Бившият полузащитник е отбелязал 21 гола и е раздал 19 асистенции по европейските терени и макар официално никога да не "окачи бутонките на стената", след лятото на 2019 година се превърна в 'свободен агент' и оттогава е вън от най-популярната игра в света...

Да, цената на Матийо може и никога да не е надвишавала 13.5 милиона паунда (б.р. - 2009 г. когато е в пика на своята кариера в Милан), а самият той е прибрал десетки милиони от заплати, но в крайна сметка богатството му се е натрупало от съвсем различна дейност!

През 2008 година, именно докато играеше в Милано, Фламини се запознава с Паскуале Граната и впоследствие двамата основават "GFBioChemicals" - бизнес с 'чиста енергия', фокусиран върху създаването на устойчиви алтернативи на суровия петрол на пазара. 

*Първите букви от фамилиите на двамата са "внедрени" в името на фирмата - "GF" Granata/Flamini

В онези години понятието 'чиста енергия' все още бе твърде далечно за масите, но дуото Граната/Фламини започна от нулата и бавно и постепенно успя да намери своето място в тази ниша. 

След 2013 година, когато се присъедини повторно към Арсенал, Матийо Фламини реши, че е време за още един бизнес и заедно с тогавашната звезда на "артилеристите" - Месут Йозил, положи основите на марката "UNITY", която днес произвежда спортна козметика и добавки. В едно свое интервю 37-годишният французин, роден в Корсика, но отраснал в Марсилия, бе заявил, че целта на "UNITY" е "да помага на спортистите да постигат върхови резултати чрез мислене, хранене, тренировки и възстановяване".

Според някои източници, в момента състоянието на бившия дефанзивен полузащитник се равнява на близо 14 милиарда долара, макар и той да отрича публично, че това е така. 37-годишният Фламини твърди, че това е сумата на целия пазар, който се опитва да "превземе". 

Е, съдейки по това негово изказване пред "Sky Sports" от лятото на 2021 година, бившият футболист на Милан и Арсенал със сигурност ще постигне всичко, което си постави за цел: "По-зает съм отвсякога! Но в добрия смисъл на думата... Аз съм човек, който има много енергия. Тренирам всеки ден, това е станало част от живота ми. Ако седя дълго на стол, започвам да се изнервям".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички