Най-силните в Европа се крепят на продуктивността на... Реал Мадрид и компания


Най-силните в Европа се крепят на продуктивността на... Реал Мадрид и компания
Снимка: Getty Images/Gulliver

5669 0

Футболната обсерватория "CIES" публикува много интересно изследване за това с играчи от кои страни и клубове попълват отборите своите състави в топ 5 на първенствата на Стария континент. И резултатите се оказаха изненадващи, след като Испания има най-много представители, а школата на Реал Мадрид се ползва с огромно доверие във футболните страни.

"Ла Фабрика", както е популярна школата на "белия балет", има цели 39 футболисти из топ 5 на първенствата, които са минали през някоя от възрастовите формации на клуба. Едва ли ще е изненада, че Барселона е №2 в класацията, като играчите от "Ла Масия", които се състезават на най-високо вино, са 34 на брой. Престижният топ 3 се попълва от Лион, като 30 са футболистите на тима в топ отборите на Стария континент, но много от тях играят за първия отбор на "хлапетата", докато при испанските клубове този брой е много по-малък. 

Първият английски клуб в класацията е Манчестър Юнайтед, който е №4 със своите 28 футболисти, които са от школата и играят в топ 5 на европейските шампионати, а Валенсия е на 5-о място с 4 футболисти по-малко.

Челси, който доби популярност с факта, че изпраща десекти от футболистите си под наем, най-вече в Европа, е на 6-о място с 23 играчи, колкото има и ПСЖ, който е поставен на 7-о място. Топ 10 се допълва от Атлетик (Билбао), Монако и Реал Сосиедад. Междувременно стана ясно, че Реал Мадрид готви да инвестира голяма част от ресурса си от играчи, само и само да вземе Килиан Мбапе (каква точно е идеята на "кралете" - четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички