Пекин и Алмати в здрава битка за Зимната олимпиада през 2022


Пекин и Алмати в здрава битка за Зимната олимпиада през 2022
Снимка: Gulliver/Getty Images

1130 0

Пекин и Алмати останаха единствените два претендента за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2022 година, но президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах признава, че изборът ще бъде много труден.

Осло, Стокхолм, Лвов и Краков също бяха сред желаещите да приемат Олимпиадата, но се отказаха от надпреварата, заради страхове от сериозните разходи, след като Русия изхарчи повече от 50 милиарда долара за Игрите в Сочи. В последствие от Русия излязоха информации за много съмнителни обществени поръчки, включително и 7-километров път, в който асфалтът излиза по-скъп от черен хайвер. След Олимпиадата в Сочи МОК въведе ограничителни финансови мерки, като бюджетът на кандидатурите на Пекин и Алмати не надхвърля 4 милиарда долара.

Китай, чийто успехи в зимните спортове са изключително скромни, се надява да увеличи интереса в страната към тях с домакинство през 2022 година. Организационният комитет на кандидатурата на Пекин отхвърли критиките, че в страната няма снеговалежи, а съоръженията са твърде далеч едно от друго.

"Може и да нямаме тежки снеговалежи по няколко метра, както в някои други страни, дълбокият сняг не ти гарантира успешни Олимпийски игри. Въпреки това, при екстремни условия и липса на сняг, ние сме напълно подготвени да осигурим нормалното провеждане на състезанията с изкуствен сняг", коментира Уан Хуей, говорителка на комитета.

Кандидатурата на Алмати все пак не пропусна да се заяде с липсата на сняг в Пекин. "Да запазим Игрите истински" е слоганът на казахстанския град в борбата за домакинство. От Алмати наблягат и на близостта на съоръженията до града – 33 километра. За сравнение, олимпийското село в Пекин ще бъде на цели 160 километра от града, а някои съоръжения на повече от километра разстояние.

"Имаме две отлични кандидатури. Изборът ще бъде много труден", коментира президентът на МОК Томас Бах. Все пак Пекин остава фаворит за спечелване на домакинство. Китайците вкараха в битката и легендарния си баскетболист Яо Мин. Един от най-известните спортисти от страната на изгряващото слънце също е в Куала Лумпур, където ще бъде гласуването за избор на домакин. Пекин има на сметката си и много успешни летни Олимпийски игри от 2008 година.

Тайното гласуване за избор на домакин ще бъде този петък в Куала Лумпур, Малайзия. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички