16 години по-късно: Финландия отново достигна финал на олимпийски игри


16 години по-късно: Финландия отново достигна финал на олимпийски игри
Снимка: Getty Images

2282 0

Отборът на Финландия се класира за финала на мъжкия турнир по хокей на лед за първи път от 16 години насам, след като надигра Словакия с 2:0 на Игрите в Пекин.

Намиращият се на второ място в световната ранглиста ще се бори за златото в неделя (20 февруари) срещу победителя от другия полуфинал, който ще се изиграе по-късно между действащия шампион Русия и Швеция. Финландецът Сакари Манинен преодоля стража на словаците Патрик Рибар в откриващия период, а "Суоми" удържа опасния си съперник, преди да добави още едно попадение в последната минута.

Словаците отново бяха водени от 17-годишния талант Юрай Слафковски, който поделя първото място в реализаторската листа в китайската столица и е обещаващ играч в Националната хокейна лига. Финландците спечелиха медали в три от последните четири олимпиади, включително сребро през 2006. Те бяха считани за фаворити за златото в Пекин, след като силите Канада и САЩ бяха отслабени от решението на НХЛ да запази звездите си у дома заради пандемията от коронавирус. И двата тима бяха елиминирани в четвъртфиналите на надпреварата.

Финландия има няколко ветерани от тима, станал световен шампион през 2019, като имат добър синхрон в отбора, съставен от хокеисти, играещи предимно в топ първенства като руското и финландското.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пълното класиране по медали на Игрите в Пекин!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички