Владимир Николов е бил хванат с положителна допинг проба от Олимпиадата през 2012 г.


Владимир Николов е бил хванат с положителна допинг проба от Олимпиадата през 2012 г.
Снимка: БГНЕС

1551 0

Бившия капитан на националния отбор по волейбол на България Владимир Николов от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година е бил уличен в употреба на допинг, след като е дал положителен резултат за наличието на забранена субстанция.

Това се вижда от публикуван документ в онлайн архива на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, предаде "Сега". Любопитното е, че пробата на Николов е била отворена чак през 2020 година, като до този момент това разкритие остана скрито.

Самият Николов е присъствал на отварянето на втората проба, която е била положителна. По този начин на 15 октомври 2020 от Спортния арбитражен съд в Лозана са взели крайно решение, че Николов трябва да върне на МОК значката и дипломата за участие в Игрите в Лондон. За отбора няма наказание, тъй като такова се налага в отборните спортове при повече от един състезател с положителна проба.

Първоначалният анализ е извършен в акредитираната лаборатория на световната антидопингова агенция (WADA) в Лондон чрез "наличните тогава методи", като в онзи момент резултатът от нея е бил отрицателен за забранени вещества. По настояване на МОК остатъците от пробата (останалата част от А пробата и цялата Б проба) по-късно са транспортирани за дългосрочно съхранение в лабораторията на WADA в Лозана. А след въвеждането на програмата на олимпийския комитет за повторно тестване на всички проби от Лондон`12 тя е анализирана отново през 2019 г.

"Истинският проблем в този случай е, че аз наистина нямам идея как се е случило това"

"Накратко - да, виновен съм. Присъствах на отварянето на Б пробата ми и веществото беше в урината ми", това е заявил Николов по казуса, съобщава в. "Сега".

"Истинският проблем в този случай е, че аз наистина нямам идея как се е случило това", цитиран е волейболистът пред КАС. "През моята професионална кариера не съм приемал нищо без лекарско предписание, дори лекарство за главоболие. Тестван съм редовно, по 4-5 пъти годишно. Знаех, че по време на олимпийските игри тестове ще бъдат правени след всеки мач. Нашият доктор в отбора ни доставяше много хранителни добавки и това са единствените допълнителни субстанции, които съм приемал. Единственото обяснение, за което мога да се сетя, е някоя от тези добавки да е била замърсена. За мое съжаление, лекарите на националния отбор пазеха опаковките на тези добавки само един месец след олимпиадата. Затова и нямам шанс да се защитя, като анализирам използваните добавки по време на игрите", допълва той в изявление преди три години.

От "Сега" допълват още само от БОК са коментирари, като наистина са получили уведомително писмо от МОК в началото на 2020 година. От там обаче не са намерили за необходимо да огласяват случая, тъй като олимпийският ни комитет не е страна по делото, а решението е произнесено директно от CAS.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички