След петсетов трилър България сведе глава пред Италия в Лигата на нациите


След петсетов трилър България сведе глава пред Италия в Лигата на нациите
Снимка: Българска федерация по волейбол

15669 0

Националният отбор по волейбол на България записа трето поражение в Лигата на нациите, след като отстъпи на домакина Италия в пет сета (19:25, 25:20, 13:25, 25:23, 12:15). "Лъвовете" допуснаха твърде много грешки и имаха трудности както на своя сервис, така и на началния удар на своя съперник. България игра без двама от основните си играчи - Цветан Соколов и Мартин Атанасов. Италия пък показа по-добра игра в дефанзивен план и си заслужи първата победа в турнира.

ПЪРВИ ГЕЙМ

България започна добре срещата и поведе с 6:4 точки, но след това твърде лесно изпуснаха аванса си. Италия записа 6 поредни точки и обърна за 6:10. "Лъвовете" постепенно стопиха малко изоставането си, но продължиха да допускат грешки, които отново ги откъснаха на четири точки за 12:16. Родните национали срещнаха трудности и на началния сервис на Италия, за разлика от домакините, които посрещаха много по-успешно. 

Играта на България продължи да е на приливи и отливи - възпитаниците на Силвано Пранди намалиха изоставането си на две точки за 15:17, но бързо-бързо изостанаха с шест - за 16:22. Основните проблеми за "лъвовете" идваха от началния сервис - не успяваха да затрудняват достатъчно Италия с началните си удари, а в същото време имаха проблеми при техен сервис. В крайна сметка Италия спечели частта с комфортна разлика - 19:25.

ВТОРИ ГЕЙМ

Националният ни отбор започна по-стабилно втората част и с чудесна игра на блокадата си спечели две точки аванс. Малко след това дойде и отлично изпълнен начален удар от Аспарух Аспарухов, който записа ас, за да увеличи преднината на 8:5. Радослав Парапунов сгреши атака без блокада, изваждайки топката в аут, но малко по-късно се реваншира с хубав сервис, който доведе до 14:11 за България.

Въпреки някои грешки България удържа преднината си и водеше с три точки при второто техническо прекъсване (13:16). След почивката обаче "лъвовете" допуснаха няколко грешки, а Италия се възползва от това, за да стопи изоставането на само една точка - 18:17. Аспарух Аспарухов продължи да играе изключително силно на блокада и спечели важна точка, която възстанови разликата от три точки. До края България дори увеличи преднината си и спечели частта с 25:20.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Италия започна повече от перфектно третата част, в която записа пет поредни точки. Играта на България въобще не спореше и постепенно разликата набъбна на осем точки (3:11). Играта на "лъвовете" не претърпя подобрение и разликата се увеличи за 5:16. След това Италия играеше без напрежение, докато играчите на България не изглеждаха особено мотивирани да се борят за нещо в гейма. Частта приключи при резултат 13:25.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Геймът започна равностойно до 5:5, но до първото техническо прекъсване Италия успя да отвори разлика от две точки. България успя да възстанови равенството и дори да поведе с точка, но след това домакините отново обърнаха в своя полза и поведоха с 11:12, при което Силвано Пранди поиска прекъсване. На второто техническо прекъсване Италия отново водеше с две точки.

Кратката почивка се отрази отрезвяващо на България, като тимът се добра до три поредни точки и да обърне резултата в своя полза (17:16). "Лъвовете" си отвориха преднина от две точки, но допуснаха да бъдат изравнени за 20:20. При 23:22 разпределителят Георги Сеганов изпълни чудесен сервис, а след това игра отлично в защита, за да допринесе за спечелването на точката. Първият геймбол беше загубен, но при втория България успя да организира добра атака и да затвори частта - 25:23.

ПЕТИ ГЕЙМ

В началото на гейма Италия постепенно успя да се откъсне и да поведе с 3:6 точки. Преднината им позволи да играят по-сигурно, докато България трябваше да рискува, което водеше до нови грешки. Разликата между двата отбора се запази две точки. При 10:12 Влади Станков влезе, за да изпълни начален удар, като направи къс сервис. Италианците обаче се справиха и атакуваха успешно. След това Италия поведе с 11:14, а с втория си мачбол спечели мача - 12:15.

СЪСТАВИ:

БЪЛГАРИЯ: Владимир Станков, Радослав Парапунов, Аспарух Аспарухов, Георги Петров, Стефан Чавдаров, Николай Калев – Владислав Иванов-либеро

ИТАЛИЯ: Рикардо Сбертоли, Джулио Пинали, Алесандро Микелето, Оресте Кавуто, Лоренцо Кортезия, Джанлука Галаси – Фабио Балазо-либеро

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Това ще бъде мач №4 за България на турнира. Дотук съставът на Силвано Пранди записа една победа и две загуби - 3:0 срещу Австралия, 0:3 срещу Франция и 2:3 срещу Германия.

Отборът на Италия пък е в серия от 3 поредни загуби и фактът, че играе със сравнително млад състав, дава основания на волейболните фенове у нас да смятат, че България ще запише своята втора победа в Лигата на нациите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички