Сензационно! България беше изхвърлена от Европейското по волейбол


Сензационно! България беше изхвърлена от Европейското по волейбол
Снимка: LAP.BG

87137 0

Изненадващо или не, България беше изхвърлена от Европейското първенство по волейбол в Пловдив. "Лъвиците" сензационно отстъпиха на Швеция с 2:3 (25:12, 21:25, 22:25, 25:14, 17:19) и, въпреки че бяха категоричен фаворит в мача, останаха извън топ 8 на Стария континент, и то след като спечелиха група, в която бяха още Полша и Германия. 

Възпитаничките на Иван Петков направиха изумителен първи сет, в който разбиха своя опонент на 12 и дадоха заявка, че ще вземат лесно мача. Именно това обаче изигра много лоша шега на "лъвиците", които определено подцениха своя опонент в следващите части. Първо Швеция водеше през цялото време, а след това България изпусна "спечелен" гейм - от 19:16 до 22:25. 

Класата на България си пролича в следващия гейм, когато със силна игра на центровете и Елица Василева резултатът беше изравнен с 25:14. 

В инфарктния тайбрек България отново водеше почти през цялото време, но изпусна аванса си и двата отбора играха точка за точка от 10:10 до самия край. Емилия Димитрова и Елица Василева действаха много несигурно в атака, а единствено усилията на Нася Димитрова с атаки през центъра задържаха България до 17:17 в тайбрека. В следващите две точки обаче Хаак и Лазич реализираха точки, с което взеха тайбрека и мача, изхвърляйки сензационно България. 

Големият проблем на България определено беше посрещането, като родните представителки записаха едва 24% позитивно посрещане и 13% отлично, докато Швеция регистрира почти двойно по-добро посрещане - 42%. 

Изабеле Хаак беше най-резултатна в мача, като записа цели 26 точки, макар и с едва 38% атака. Анна Хаак добави 13, а Лазич - 16. Елица Василева записа 17 за България, но записа едва 39% в атака. Нася Димитрова (12) и Христина Вучкова (14) единствени записаха над 50% успеваемост в атака за България. 

Така Евроволей 2021 завършва разочароващо за България, след като "лъвиците" изненадващо спечелиха групата си с Полша и Германия, но пък изненадващо загубиха мач, в който бяха изключителен фаворит. 

Как се разви двубоят?

Началото за "лъвиците" беше почти перфектно. Родните представителки бяха много категорични в нападение и, въпреки че не всяка атака завърши с директна точка, шведките не можеха да организират атака. Водени от безмилостните забивки на Ели Василева и отличния старт на Гергана Димитрова, българският тим откри мача с 6:1, а след кратка серия от 3 точки на "тре кронур", България отново дръпна категорично в резултата с 14:5, след като Ели Василева продължи да забива пирон след пирон в полето на съперника. 

Шведките отново успяха да намалят леко изоставането си, но пък в следващите минути Христина Вучкова беше фантастична - две прекрасни атаки и една страхотна блокада - 18:7. 

Последва леко отпускане в редиците на България, като Швеция направи добра серия от 5:2 преди обаче да сбъркат две поредни атаки- 22:12, като 22-ата точка беше дело на Гергана Димитрова след майсторска атака през зона 6. 23-ата точка беше копие на предишната с "пайп" - 23:12. 

Първият геймбол в сета дойде след контраатака на Нася Димитрова - 24:12, а още първата възможност беше реализирана, след като шведките сбъркаха поредната си атака. 

Вторият гейм започна много по-равностойно. Шведките подобриха коефициента си в атака и успяваха далеч по-успешно да намерят противодействие на добрата българска защита. Това логично доведе и до 7:4 в полза на волейболистките в жълто, водени от Александра Лазич. При 8:4 след злощастен за България ас на Хаак България взе таймаут. 

След прекъсването посрещачките на България осигуриха по-добри подавания за Китипова, която раздаде отлични подавания, най-вече на Нася Димитрова през центъра, като благодарение на тези атаки България съкрати изоставането си на 1 точка - 11:12. 

Временният импулс в играта на родните представителки не продължи дълго, като след серия от успешни атаки на Хаак и Лазич резултатът набъбна до 11:16. 

Гергана Димитрова спря пропадането на "лъвиците", а с две много важни атаки Василева отново върна надеждата в гейма при 15:17. За сължание, при следващата възможност Китипова даде неудобна топка на Василева и топката излезе в аут. 

При 16:18 много хубав сервис изпрати Петя Баракова, което доведе до грешка шведския отбор - 17:18. За съжаление обаче, последваха няколко неточности в атака на България и 22:17 за Швеция. Ева Янева с атака и Емилия Димитрова с ас направиха разликата само 2 точки - 20:22, но шведките се обърнаха към Хаак, за да достигнат до 4 точки за връщане на равенството. Ели Василева намали до 21:24, но в следващата точка отново Хаак реализира за 1:1 в геймовете. 

Третият сет изглеждаше така, сякаш българките са преодолели проблемите от предишната част. Въпреки че резултатът беше близък, родните представителки постоянно водеха в резултата. Това обаче се промени при резултат 19:16 за България. 

Посрещането на "лъвиците" буквално рухна. Лазич направи две точки от сервис, а след това последваха и няколко индивидуални грешки в нашия състав. До края Швеция заложи на Хаак и не сбърка - при 22:22 Швеция записа 3 безответни точки и спечели гейма. 

В четвъртия сет България вече нямаше право на грешки и "лъвиците" бързо натрупаха ранен аванс с безмилостна атаки на Василева и Димитрова. Освен това и блокадите на родните представителките повишиха своята успеваемост и България записа няколко много ценни точки по този начин, гарантирайки си аванс от 15:9. До края на сета "лъвиците" нямаха проблеми с това да затворят частта, като Иван Петков успя да завърти и състава, за да даде глътка въздух на част от титулярките, включително и Елица Василева - 25:14, като финалната точка беше записана от Вучкова с блокада. 

Тайбрекът започна инфарктно с 0:2 за Швеция, но Петков поиска "видео повторение" на забивка на Ели Василева, а видеото показа - има докосване до мрежата и 1:1. При 2:1 пък българките записаха атака и две поредни блокади, с които поведоха с 4:2 и Гуидети бе принуден да вземе таймаут. 

При 3:4 втората най-опасна представителка на Швеция застана на сервис, но с прекрасна акция през центъра на Вучкова нападателката беше "превъртяна" - 5:3. За съжаление, две поредни атаки на Ели Василева бяха уловени от шведския блок - 5:5. И третата атака беше насочена към нея, но пък тя се опита да играе технично с пусната топка, но не успя да прехвърли мрежата - 5:6. 

След прекъсване Китипова насочи следващото нападение към Емилия Димитрова, която завърши успешно по блокадата - 6:6 Последва изумителна атака на Нася Димитрова през центъра за 7:6. При 7:6 Швеция заложи на атака "пайп", но Василева с брутален блок успя да се реваншира за последните атаки, които сбърка - 8:6. 

След паузата за смяна на полетата, много добри прояви в защита направиха шведките, които хванаха няколко атаки на блок и изравниха - 8:8. За щастие, Нася Димитрова отново с бомбена атака спря серията на опонента - 9:8, но Хаак върна равенството. Последва много тежко разиграване, при което обаче разпределителката на Швеция влезе  полето на България, за да спаси топката и след близо едноминутно разиграване точката беше записана в сметката на България - 10:9. 

След отличен сервис на Нася Димитрова топката падна на ръцете на Вучкова, която реализира директна точка - 11:9. При 11:10 последва поредното много дълго разиграване, при което Лазич прати топката много в аут - 12:10. Хаак за пореден път беше безпогрешна за 12:11, но след това прати сервиса си в аут - 13:11. Лазич се реваншира за пропуска си по-рано и намали до 13:12. За съжаление, Емилия Димитрова беше хваната на блок при следващото разиграване - 13:13. 

Китипова заложи на Емилия Димитрова отново при втората атака в разиграването и този път диагоналката не сбърка - 14:13 и мачбол за България. Блокадата едва не реализира мачбола, но топката така и не премина мрежата, плъзгайки се по филето - 14:14. 

Елица Василева най-накрая показа мощта си в атака и с удар по диагонала даде нов мачбол за България - 15:14, но за съжаление Димитрова сбърка на начален удар - 15:15. Ели Василева направи невъзможното, за да направи точка в следващото разиграване, но съдията отсъди грешка на нападателката - 15:16 за Швеция. Видео повторение беше поискано от Петков, което потвърди, че левият крак на Василева е преминал в полето на Швеция - 15:16. 

За щастие, Нася Димитрова отново показа характер и заби топката, за да върне равенството и да запази шансовете на България в турнира. Прекрасна намеса в защита на Жана Димитрова даде шанс за атака на България, но ГЕри Димитрова прати топката в тройния шведски блок - 16:17. Китипова отново избра атака с Нася Димитрова от краче и централният блокировач не сбърка - 17:17! 

Хаак заби перфектно за пореден път за 17:18 и даде пореден мачбол за шведките. С атака през Лазич пък Швеция затвори мача и изхвърли България от Европейското по волейбол. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички