България не наказа грешките на Германия и излетя от Евроволей 2021


България не наказа грешките на Германия и излетя от Евроволей 2021
Снимка: eurovolley.cev.eu

15307 0

Българският национален отбор по волейбол напусна Европейското първенство по волейбол, след като родният тим загуби с 1:3 от Германия осминафиналния си двубой и с нищо добро няма да запомни участието си на финалите в Чехия.

"Лъвовете" напуснаха безславно турнира, след като Германия буквално подари над един гейм в точков актив от сбъркани сервиси, но организацията в отбора липсваше на няколко нива и, с изключение на втория гейм, България беше анемична в атака и слаба в защита. 

Доказателство за немощта на българската атака е фактът, че нито един играч не записа двуцифрен точков актив. Също така трябва да се отбележи, че Цветан Соколов почти не получаваше добри топки в мача, докато пък Силвано Пранди закъсня с някои от смените, които все пак дадоха някакъв резултат. Добро впечатление остави Стефан Чавдаров, като централният блокировач записа 7 точки, влизайки от пейката. 

Германия не блестеше с нещо особено, но все пак над всички беше Карлицек, който постоянно тероризираше българското посрещане със сервиси, а в крайна сметка завърши с 19 точки. Грозер добави 17 за триумфа на Германия. 

ПЪРВИ ГЕЙМ 

Германия стартира двубоя с два сбъркани сервиса, а България пропусна да вземе първа брейк точка, след като Мартин Атанасов беше хванат от тройния блок на съперника - 2:2. Германците продължиха да грешат сервисите, като при 5:5 всички точки на родните национали бяха от грешките на опонента. "Лъвовете" обаче така и не се възползваха от тези моменти, а Сеганов и Атанасов последователно сбъркаха и те начални удари - 5:6. 

Бундестимът започна да вкарва сервисите си, докато защитата на България беше слаба - два слабо построени блока доведоха до лесни точки за Германия, а няколко лоши подавания на Сеганов към Соколов дадоха на съперника лесни шансове за контраатака - 7:10 след атака на Грозер. След нова грешка при мрежата Германия вече дръпна със 7:11, като серията беше спряна с красива акция от пайп на Атанасов - 8:11. Грозер обаче записа точка от забивка и след това с ас - 8:13. 

Карлицек заби още един ас за 9:15 и геймът вече изглеждаше извън обхвата на България. Серията му остана неразгадаема в следващите минути и разликата набъбна до 9:18 преди най-накрая да сбърка - 10:18. 

Аспарухов и Чавдаров се появиха в игра, за да може Пранди да ги види в действие и да прецени дали да играят през втория гейм. И двамата записаха по една успешна забивка, но резултатът с нищо не се промени - 12:21. До края само крайният резултат бе фиксиран - 14:25. 

ВТОРИ ГЕЙМ

Малко по-позитивно беше началото на втората част за "лъвовете", които посрещаха далеч по-добре, а това от своя страна осигури по-стойностни атаки за старт на гейма - 6:4 за България. 7:4 пък стана след престъпване на Грозер при забивка от зона 1. Трябва да се отбележи и оставането в игра на Стефан Чавдаров, който пък заби за 8:5. Самият той наниза страхотен ас за 10:6 и Андреа Джани взе първия си таймаут в мача. 

България обаче бързо изпусна част от аванса си, а проблемите отново дойдоха от Карлицек, който с добър сервис намали на 12:10, но Скримов спря серията с отлича акция от зона 6. Слабо решение на Сеганов попречи на България да поведе с 15:11, но все пак Зимерман направи поредна грешка от сервис и България поведе с 15:12. Хубав сервис прати Атанасов, но българската защита не успя да се справи. 

След супер сервис на Чавдаров топката мина в българското поле и там Грозданов с контраакция заби за 17:13 - нов таймаут за Джани. След силен начален удар на Соколов се стигна до контраатака за България, като Сеганов игра през Грозданов и се стигна до нова брейк точка - 19:15, а малко след това 20:15 с атака на Скримов. 

При 22;17 най-накрая България записа първата си точка от блокада, като уловеният беше Грозер. Веднага след това и Калиберда беше хванат от Мартин Атанасов - 24:17. Самият Атанасов завърши гейма с мощна акция от зона 2 - 25:18. 

ТРЕТИ ГЕЙМ 

Отново частта тръгна равностойно до 5:5, когато настъпиха няколко грешки в полето на България - слабо посрещане и лошо изпълнение на Сеганов при подаване доведоха до 6:9 за Германия. След сбъркан сервис и блок на Грозданов разликата намаля до 8:9, а след това отново той записа точка от блок - 9:9. След краткия подем, слабо посрещане доведе до контра през центъра за Германия - 9:11. 

Ситуацията стана още по-трудна за възпитаниците на Пранди, след като Грозер регистрира 2 аса за 10:14 - таймаут за италианския селекционер на България. Последва аут на диагонала, но след "видео-чек" се видя, че топката е на линията - 10:15. Серията му можеше да спре, но Скримов на единична блокада прати топката в аут - 10:16. 

Настроението в отбора определено спадна, а Грозданов прати сервис в аут с може би повече от 8 метра - 12:19. До края на гейма Пранди пусна Аспарухов в игра да се разиграе с потенциал да влезе и в 4-ата част, а Германия нямаше никакви проблеми да затвори гейма - 19:25. 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Началото за България беше вихрено - Скримов се разигра, след като поотпочина в края на миналия гейм, а за 7:3 Сеганов успя да реализира ас, за да даде 4 точки аванс на родните представители - таймаут за Германия. 

Точковата разлика се запази в следващите минути, като България започна повече да бърка в атака, но и Бундестима продължи с безбройните си грешки от начален удар - 13:10. За съжаление, с два бомбени сервиса при 13:11 Карлицек изравни резултата, а Пранди взе първия си таймаут - 13:13.  Геймът продължи точка за точка в полза на България, но при 16:16 два пъти Скримов беше хванат от Грозер на блокада - 16:18. 

При 17:19 Сеганов насочи нападението към Соколов, който игра по блокадата, но не вкара достатъчно височина - точков блок и 17:20. Той беше хванат за втори път - 17:21, и мачът изглеждаше загубен. Пранди взе решение и за пръв път смени разпределителя СЕганов - 18:21. 

Карлицек с блок-аут доведе нещата до 18:22, но Станков с отлична топка за Гроданов не позволи да се стигне до увеличаване на разликата - 19:22. Топката отново беше насочена за Карлицек за 19:23. 

Аспарух Аспарухов спря първия мачбол за Германия с атака от зона 6 (21:24), а Мартин Атанасов с ас даде минимални надежди на България - 22:24. За съжаление, вторият начален удар на посрещача ни излезе в аут и мачът приключи. 

ПРЕДИ МАЧА

Тимът на Силвано Пранди завърши на 3-то място в груповата фаза на Евроволей 2021 и ще се изправи срещу класиралия се на втора позиция в Група D отбор на Германия на осминафиналната фаза.

"Лъвовете" записаха 3 победи - 3:0 срещу Черна гора, 3:2 срещу Чехия (след обрат) и 3:1 срещу Беларус. Двете поражение за националите ни дойдоха от Италия (1:3) и от Словения (0:3). 

Немците пък бяха почти безпогрешни - 4 победи и 1 загуба. Те се наложиха с по 3:0 над Хърватия и Естония, 3:1 над Латвия и 3:2 над Словакия. Франция им нанесе единственото поражение - 1:3.

Последният мач между България и Германия бе на 30 май тази година в Лигата на нациите. Тогава волейболистите ни загубиха с 3:2 гейма (25:19, 21:25, 25:22, 28:30 и 11:15). Последната ни победа срещу тях бе през 2019 г., отново в Лигата на нациите, отново в петсетов трилър. 

Световните букмейкъри определеят за фаворит немците! Победата им е оценена на 1.36, докато евентуален триумф на България е с коефициент 3.00.

Капитанът на националния ни отбор Цветан Соколов заяви след ключовата победа над Беларус, която ни класира на 1/8-финал, че тимът продължава да мечтае, а Мартин Атанасов разкри, че всички играчи са предпочитали Германия пред Франция за съперник в елиминациите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички