България мина през рая и ада, но срази Чехия в епичен двубой на Евроволей 2021


България мина през рая и ада, но срази Чехия в епичен двубой на Евроволей 2021
Снимка: еurovolley.cev.eu

36371 0

Националният отбор на България по волейбол спечели втория си мач на Европейското първенство 2021. Възпитаниците на Силвано Пранди триумфираха над Чехия в Острава с 3:2 гейма (25:10, 23:25, 18:25, 26:24, 15:10). Въпреки ударното начало в първия гейм и силната серия, националите не успяха да задържат нивото и в следващите две части отстъпиха на намерилия ритъм отбор на Чехия.

Три поредни аса на Тодор Скримов в края на четвъртия гейм спасиха двубоя за "трикольорите" като от 17:21 България направи резултата 26:24. Две поредни атаки на Мартин Атанасов вкараха мача в тайбрек.

В петия гейм се оказахме по-силни и успяхме да диктуваме темпото, като атаките на Цветан Соколов и Мартин Атанасов позволиха България да поведе с 10:6. Въпреки последвалите три поредни точки от чешкия тим, възпитаниците на Силвано Пранди победиха с 3:2 гейма след 15:10 в последния.

ПЪРВИ ГЕЙМ

България започна ударно с три поредни точки след сбъркан чешки сервис и успешни атаки на Цветан Соколов. След това Мартин Атанасов също се разписа за 1:4. Ас на Атанасов направи преднината на "лъвовете" 6 точки в ранен етап на мача. Последва аут на Соколов и успешна атака през центъра, завършена от Алекс Грозданов.

При 10:2 за България чешкият треньор поиска таймаут и призова своите подопечни да играят без страх. След прекъсването чехите направиха удачна атака, но последва сбъркан сервис и успешна блокада от страна на България. При 13:4 сервисът на Хъдрава затрудни Мартин Атанасов и чехите отбелязаха ас. 

Чехите се поокопитиха и смъкнаха разликата на 8 точки след успешна тройна блокада срещу Атанасаов. Посрещането на съперника ни обаче не беше на достатъчно високо ниво и беше затруднено от сервисите и атаките на "лъвовете". Цветан Соколов демонстрира класата си и в отбрана като блокира Хъдрава за 22:9. Момчетата на Силвано Пранди записаха общо 7 точки от блокада срещу само 1 за чехите. 

ВТОРИ ГЕЙМ

Чехия откри резултата във втория гейм след атака през центъра. Последва точка на Соколов след блокаут. Отново през диагонала ни "лъвовете" търсеха завършването на нападенията в началото на гейма. Срещата тръгна точка за точка. Чрез Гълъбов и Хъдрава Чехия успя да задържи аванса си от точка. Атаката на България също вървеше, а Мартин Атанасов продължи да демонстрира завидна форма. При 7:7 Атанасов сбърка и не успяхме да поведем. Чехия отвърна с ас на Гълъбов - 9:8.

Домакините се окопитиха и поведоха с 3 точки (11:8) след още добри удари на Хъдрава. Все пак разликата отново беше смъкната на точка, Тодор Скримов преодоля тройна блокада за 10:11. Посрещането на домакините обаче започна да работи много по-добре, което затруднява "трикольорите" за брейк точка.

След блокаут Чехия поведе с 14:12. Изстрел от втора линия на Скримов възстанови разликата от една точка. Соколов и Алекс Грозданов пордължиха да търсят пролуки в блокадата на съперника, но ритъмът на срещата не се наруши в следващите разигравания. Въпреки високият процент успеваемост в нападение, момчетата на Силвано Пранди изпитаха проблеми да влязат в серия. 

При 18:19 Стефан Чавдаров влезе вместо Светослав Гоцев за изпълнение на сервис, но и това не помогна след удар на Гълъбов срещу тройна блокада. След начален удар на Атанасов и тройна блокада срещу Хъдрава резултатът беше изравнен - 21:21. Иржи Новак поиска прекъсване. При 21:22 беше ред на Силвано Пранди да поиска пауза. След тройна блокада срещу Соколов чехите стигнаха до два геймбола.

С атака на Атанасов България върна една точка, но след дълго разиграване Соколов прати топката в аут - 1:1 гейма.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Третата част започна с ас за Чехия, но Сеганов с пусната топка възстанови равенството. Домакините се разиграха като поведоха с 3:1. България продължи с удачни атаки през центъра, където беше слабото място на съперника. И третият гейм тръгна подобно на втория с разигравания точка за точка. Грешките от сервис на България се оказаха най-големият проблем в началото на гейма. С удачна блокада Чехия поведе с 8:5.

Посрещането ни се пропука и Чехия поведе с 10:5. С успешни нападения на Соколов и Атанасов разликата беше смъкната на 2 точки - 10:12. Домакините бързо се освестиха и реализираха три поредни точки. Грешка на Грозданов от сервис не позволи разликата да се смъкне. Блокадата на чехите също започна да работи на ниво и домакините поведоха с 6 точки - 18:12. Последва успешна атака на Скримов и ас от българския посрещач.

Чехите обаче продължиха да доминират и да водят играта, като при 21:15 Силвано Пранди поиска прекъсване. След това ас на Васина изненада Владислав Иванов. Чехите стигнаха до 7 геймбола при 24:17. Чехия затвори гейма на 18 и достигна до обрат.  

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Хъдрава сбърка при първата атака за чехите, но Мартин Атанасов не успя да вкара сервиса. Домакините отново поведоха след точна Гълъбов, като последва аут на Бартонек. И четвъртата част започна в познатия от предишните два гейма ритъм, а грешките при начален удар продължиха. След дълго разиграване Чехия поведе с 2 точки. 

При 6:4 съдията не отсъди двоен удар за Чехия, а протестите на нашите не бяха уважени. След маратонско разиграване България пропусна да изравни, като чехите спасиха всичко възможно. Домакините отново стигнаха до аванс от 3 точки при 10:7. Това сякаш даде криле на момчетата на Новак, коиот продължиха да доминират и увеличиха аванса до 5 точки. Последваха две успешни атаки за "трикольорите" благодарение на силния сервис на Тодор Скримов. България успя да намали разликата само до точка след точки на Цветан Соколов, но пропусна да изравни при 16:17.

Стабилното посрещане на чехите им позволи отново да дръпнат в резултата с 4 точки, което доближи тима до победата. Три поредни аса на Тодор Скримов наклониха отново везните - 23:23. Чехия стигна до мачбол, който беше спасен. Атака на Мартин Атанасов даде най-после преднина на България. След още една атака на Атанасов резултатът беше изравнен - 2:2!

ПЕТИ ГЕЙМ

Тайбрекът започна с аут на Алекс Грозданов. Адам Зайчик направи блокаут, след което Чехия поведе. При 3:2 за Чехия Сеганов спаси влизащата в противниковото поле топка и България изравни. След атака на Атанасов поведохме с 4:3. Чехите започнаха да допускат грешки от начален удар и бяха поставени под напрежение. 

Момчетата на Силвано Пранди поеха инициативата и поведоха с 3 точки след мощен удар на Соколов - 8:5. Въпреки че авансът набъбна до 4 точки - 10:6, Чехия направи три поредни и съкрати преднината само до точка. Това не разсея българите, които бързо успяха да поведат отново с 3 точки.

ПРЕДИ МАЧА

България започна уверено участието си на Евроволей 2021 с победа над Черна гора с 3:0 гейма. (25:22, 25:17, 27:25). "Лъвовете" имаха трудности в третия гейм, но все пак успяха да затвърдят показаното от първите два гейма и да са на второ място в групата.

Чехия изигра вече два мача в групата. Домакините спечелиха срещу Словения с 3:1 гейма (26:24, 25:18, 14:25, 25:19). Във втората си среща момчетата на Иржи Новак допуснаха поражение от Беларус с 1:3 (02:25, 25:19, 21:25, 19:25).

За "трикольорите" предстои сблъсък с Италия на 6 септември от 15:45 ч. След това "лъвовете" играят със Словения на 7 септември, а последнята среща от груповата фаза е срещу Беларус на 9 септември.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички