Не е за вярване! България потегли с шокираща загуба от аутсайдер на Евроволей 2023


Не е за вярване! България потегли с шокираща загуба от аутсайдер на Евроволей 2023
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

13660 0

Националният отбор на България по волейбол при мъжете започна с поражение на Евроволей 2023. "Лъвовете" играха слабо и шокиращо загубиха от един от аутсайдерите в нашата груба - Испания. Това се случи при резултат 1:3 гейма (17:25, 21:25, 25:21, 19:25 в отделните части)!

Селекцията на Пламен Константинов игра пред пълна зала във Варна и получи сериозна подкрепа от хиляди. Въпреки това разочарова с представянето си. Иберийците рискуваха много с началния си удар, което се оказа ключово, тъй като в първите геймове попадаше доста често в целта.

Както в началото пък, така и в края сервисите на "лъвовете" по традиция не се получаваха и често завършваха в аут или в мрежата. Големият проблем бе, че освен това и посрещането ни бе далеч от необходимото ниво, като това важеше за всички отговорни за този аспект от играта.

Асовете бяха 7 на 3 в полза на испанците. Алекс Николов се отличи с 11 точки за България, но и 56% успеваемост. Другата ни голяма звезда Цветан Соколов добави 22 точки, като неговата успеваемост бе 68%.

Следващият двубой за националите ни е срещу Финландия в четвъртък (31.08) от 20:30 часа. След това идват и сблъсъците с Украйна (02.09), Хърватия (03.09) и Словения (05.09) до края на груповата фаза.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

На старта Сеганов избра да играе с Петков и това донесе успех с отлична забивка. Стигнахме и до две точки разлика след изключителна отборна защита и добро ориентиране всредата на Соколов, който мощно заби срещу неподготвения съперник. За съжаление, блок върна испанците за 2:2.

Развоят бе обърнат с мощен сервис от Рамон и неуспешно посрещане от Николов. За щастие, испанецът сбърка следващия начален удар (4:4). След моментите на Николов, този път Соколов бе търсен доста от Сеганов и записа няколко важни точки. Въпреки това испанците стигнаха до аванс от 7:5 след неубедителна игра в отбрана от "лъвовете" и тотална липса на блокада. Руис сбърка топка и я прати в мрежата, за да прекрати серията и да "помогне" на България да избегне още по-голям пасив.

Българите продължиха да играят без блокада и със слабо подсигуряване, което отвори три точки разлика, въпреки че и Соколов не спираше да вкарва забивките си успешно (8:11). Разликата принуди Константинов да вземе прекъсване, но и след него се стигна до блокада, този път срещу Аспарухов. Слабо посрещане, трудна позиция за нападение и разликата стана още по-голяма след блокада и липса на подсигуряване - 8:13. Серията бе прекратена чак за 9:14 с мощна атака на Соколов. След това самият той се насочи за сервис и затрудни съперника с мощно попадение, след което атака така и не бе организирана (10:14). И вторият влезе и постави истпанците в сложна ситуация, но тя бе преодоляна с блок-аут за 10:15.

Николов бе спрян на два пъти и последва контраатака, с която преднината от шест точки бе възстановена. Самият Алекс реализира ас, а след това осигури директен шанс за контраатака, реализирана от Грозданов, за 13:16. Серията му бе прекратена със сервис в аут след поискан таймаут.

Последва размяна на точки и нови сбъркани сервиси от двете страни. Стигна се и до куриозна ситуация, при която нашите блокировачи си помислиха, че са спечелили точка след добър блок, но играта продължи, а впоследствие се оказаха без шанс за хубав отскок и загубихме разиграването.

Николов блесна с хубава забивка за 17:20, но веднага след това Рамон направи безсмислен добрия ни сервис с перфектна атака и блок-аут за 17:21. Ас и неуспешно посрещане от Пенчев дори увеличи пасива ни до пет точки при 18:23.

Вилена осигури първи мачбол за испанците с атака през блокадата ни за 24:19. Всичко завърши с неуспешен опит за атака, който оформи крайното 19:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Третият гейм започна силно за Петков, който блесна с атака, а след това и със сервис, и с игра в защита. Блок-аут ни попречи за първи път да излезем напред в резултата, а след атака на Алекс Николов за 2:2 последва аут от сервис от Соколов.

За съжаление, аут от сервис и от Николов, точно след поредната му точка, отново не ни позволи да потърсим обрат (3:4). След преглед с видеоповторение България избегна трудна ситуация и две точки пасив. Последва двоен блок от Соколов и Петков за обрат и 6:5.

Пореден безупречна игра от Николов, а след това и аут за първи път отвориха две точки разлика в наша полза в гейма (9:7), но веднага след това последва поредния сгрешен сервис - този път от Петков. Грешка и от испанците, но и от Соколов след сервиси не позволиха на никой тим да промени разликата от две точки, която се запази и до 11:9, за да дойде момент на контраатака, при която Сеганов комбинира със Соколов, който избухна с мощна забивка - три точки разлики (12:9), които принудиха иберийците да вземат таймаут.

Развитието продължи точка за точка и след следващите разигравания, в които отново личаха дежурните грешки от сервиси (повече за нашия отбор), както и безупречните атаки на Алекс Николов, които ни носеха безценни точки, за да се стигне до 16:13 и пореден сбъркан сервис за 16:14. Тройна наша блокада блесна в критичен момент при контраатака, за да се измъкнем до 17:14, но и Соколов прати лек сервис в мрежата.

Два силни сервиса от Форнес изравинха резултата за 17:17, като Константинов взе таймаут. При първата от споменатите точки имаше спорен момент, който съдията даде за испанците. Константинов обърна внимание на момчетата за многото грешки от сервис. Поредна точка на Алекс Николов спря серията на иберийците за 18:17, а "лъвовете" отново дръпнаха напред след двоен удар в полето на съперниците - 19:17.

Време беше и за Цецо Соколов да избухне, като в този момент нямаше блокада от няколко души срещу него и той бе безпощаден за 20:17. Последва и блокада за Грозданов, която ни осигури комфортна преднина в края (21:17). Последваха по два сбъркани сервиса от двете страни за 23:19.

Соколов опита пусната топка, но те бя разгадана. При втория опит Сеганов отново насочи към него, а Цецо бе безпощаден и осигури първи точки за гейм на нашата сметка при 24:20. Първата бе пропиляна след сгрешен сервис, но при втората Николов излезе от много трудна ситуация и направи блок-аут.

ВТОРИ ГЕЙМ

Първата точка от втория гейм бе за "лъвовете" след отлична атака от Карягин. Впоследствие Рамон и Цоколов изпратиха сервисите си в аут, но отличен Грозданов на блок ни изведе напред в резултата за 3:2. Развитието продължаваше да бъде все така оспорвано, а игра на Сеганов с Гоцев и атака през центъра ни осигури аванс от 6:5.

Блок проработи за иберийците, за да излязат във водеща позиция за 8:9. Нашият отбор поиска преразглеждане за игра с мрежата при блокадата, но такава нямаше. Проблемът бе, че дойде и трета поредна точка след отлична игра в защита и нападение през центъра (8:10). Константинов веднага реагира и вкара Пенчев вместо Атанасов, търсейки по-добро посрещане и повече сигурност в защита. Вместо последва атака в аут и три точки разлика при 8:11. Радващото е, че серията спря със сервис в мрежата.

Пасивът ни се стопи след точка на сервис на Соколов, който този път не сбърка. Последва гладиаторска битка за точка и невероятно спасяване от Испания при пусната топка от Пенчев. Все пак всичко завърши с безпощадна забивка за 10:11. Резултатът бе изравнен при 13:13, след като Соколов записа две добри атаки по диагонала, а накрая и Грозданов блесна с ас. Блок-аут сложи край на серията ни за 13:14.

Отново Соколов се намеси в критичен момент. Той получи топка от Сеганов срещу двама на блокада, но реализира изключително важна точка в критичен момент за 14:15. Мощен сервис даде мигновен шанс за контраатака на иберийците, но за щастие, те пратиха топката в аут от добра позиция (16:17). Николай Пенчев не успя да се справи с противниковия сервис, за да се стигне до ас и неприятен пасив в края от 16:19.

Сеганов отново реши да връчи топката на Соколов, за да бъде успешно прекратена серията. Самият Цецо се насочи да изпълнява сервис след това, но престъпи линията, което го лиши от ас. Последваха тактически смени и Соколов и Сеганов отстъпиха местата си на Николов и Братоев.

Именно Братоев игра с Алекс за успешна атака на сина на Владо Николов за 20:22. Самият Николов веднага след това изпълни много мощен сервис, но испанците се справиха и стигнаха до блок-аут при 20:23.

Блок-аут от пръстите на Соколов осигури геймпойнт за съперника. Пооследва мощен сервис, затруднено посрещане от Салпаров, контраатака и безпощаден завършек, който остави без шансове отбраната ни след контакт с блокадата (и блок-аут). Вторият гейм завърши при 21:25.

*След втория гейм в бързо интервю Константинов посочи сервиса на опонента като разликата - в същото време "лъвовете" не вкарват добри начални удари и нямат добро посрещане. Той заключи, че ако България трябва да бъде на своя максимум, ако Испания играе все така, за да имаме шансове за нещо повече.

ПЪРВИ ГЕЙМ

България стартира със сгрешен сервис, но още с първата си атака успя да изравни след блок-аут. Първата преднина взехме при 3:2, но още в следващата ситуация допуснахме грешка в задни позиции за 3:3.

Испания достигна до 5:3 след ас на Форнес от сервис, но той прати следващия си в аут. Гостите отново отвориха преднината при 8:6 след чудесна "пусната" топка отляво, но Константинов моментално поиска ситуацията да бъде разгледана. 

Оказа се, че е имало докосване в мрежата и България изравни за 7:7 след намеса на съдиите. Със серия от две добри атаки Испания успя да отвори успешно разлика от две точки при 10:8, но Карягин отговори с отлично нападение в най-дългото разиграване до този момент. 

Денис Карягин се оказа успешен и за следващата точка, когато успя да се справи с троен блок. Това доведе и до първия таймаут, поискан от Испания. 

След тази почивка нещата се объркаха за "лъвовете" и се стигна до най-сериозната разлика по време на гейма - 15:12 за гостите. При създалата се ситуация Карягин бе заменен от Пенчев поради няколко лоши посрещания. 

Соколов се справи с двама на блок и оформи 14:17. Испания обаче най-често се справяше с посрещането на сервисите и бързо оформи 4 точки преднина. При 15:20 дори мощният сервис на Алекс Николов не успя да създаде проблеми на испанците и те допълнително се приближиха до победата в първата част. 

Със 113 км в час профуча сервиса на Рамон за 23:17, след като Соколов отново прати топката в мрежата. 

"Проблемът са леките сервиси, които не успяхме да вкараме. Те рискуват в това отношение, а ние не успяваме да вкараме топката", обясни Константинов на възпитаниците си при това изоставане.  

Преди старта за България на Евро 2023 при мъжете

България - Испания по ТВ: Къде да гледаме първия мач на "лъвовете" на Евроволей 2023

В група "В" на турнира са още Хърватия, Финландия, Украйна и Словения. Към осминафинаната фаза продължават първите 4 отбора от всяка група.

Испания няма победа над нас в пет поредни мача. Последната такава е от 2008 година в предварителен кръг за Световното първенство. Това е и единственият успех за иберийците срещу "лъвовете". След мача с Испания се изправяме срещу Финландия (31.08).

Селекцията на Пламен Константинов за Евро 2023

Състезателите, повикани от националния селекционер Пламен Константинов:

Разпределители: Георги Сеганов, Георги Братоев;

диагонал: Цветан Соколов;

посрещачи: Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Денис Карягин, Мартин Атанасов, Николай Пенчев;

централни блокировачи: Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев, Светослав Гоцев;

либеро: Теодор Салпаров, Симеон Добрев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички