Какво видя светът на волейбола през 2017 година?


Какво видя светът на волейбола през 2017 година?

1417 0

През 2017 година любителите на волейбола се насладиха на много интересни турнири мачове. През годината имаше две големи първенства – Европейско първенство за мъже и жени. България взе участие и в двата турнира на Стария континент, но класиранията им бяха приети по-скоро като разочароващи.

Ако трябва да оценим представянето на националните отбори на България, то безспорно представителният ни тим за момичета до 23 години заслужава най-голямо внимание, след като „лъвиците“ завоюваха бронз на Световното първенство в Словения.

Момичетата на Антонина Зетова се представиха отлично и спечелиха исторически първи бронз за страната ни в тази възраст. Интересно е да се отбележи, че планетарният шампионат се игра по новите правила, а именно във формат 4 от 7 спечелени гейма до 15 точки. В малкия финал на Мондиала България спечели срещу силния тим на Доминиканска република с 4:2. Преди дни пък Зетова и нейният тим бе удостоен с наградата Спортен „Икар“ за Отбор на 2017 година.

В края на лятото се проведе и Европейско първенство за мъже в Полша. Там играчите на Пламен Константинов, според едни се представиха добре, според други – не чак толкова. Националните състезатели с лекота преодоляха предварителната си група, но бяха спряни на ¼-финалите от тима на Сърбия, който след това спечели третата позиция. Европейски първенец стана отборът на Русия. Тимът на България остана на 6-та позиция.

Националният отбор на България за жени също взе участие в Евро 2017, което се игра в Азербайджан, където състезателките на Иван Сеферинов останаха на 9-та позиция.

У нас заслужено силният тим на Нефтохимик 2010 (Бургас) спечели титлата на страната при мъжете. Отборът на Петър Дочев бе пълен със звезди, в лицето на близнаците Георги и Валентин Братоеви, както и централният блокировач Николай Николов. Бургазлии показаха най-добра игра в края на сезона и заслужено се окичиха със златните медали.

При дамите отново Марица бе без конкуренция, като стигна до успеха в женското първенство. По-впечатляващото обаче бе класирането на пловдивчанки в групите на Шампионска лига - прецедент в българския волейбол.

Българските ни състезатели в чужбина също имаха силна година. Това се видя в началото на декември месец, когато те взеха участие в Световното клубно първенство. Зенит Казан, спечелил три поредни титли в Шампионска лига, стигна до титлата за първи път в историята си. Във финала грандът от Русия се изправи срещу шампиона на Италия Лубе (Чивитанова), където играе българският диагонал Цветан Соколов. И двата тима не бяха печелили отличието до момента, но Зенит стигна до успеха с чиста победа с 3:0. След края на шампионата в Краков, Соколов взе наградата за „Най-добър диагонал“ на надпреварата. В турнира участваха още Николай Пенчев и полския СКРА Белхатов, както и по-малкият му брат Розалин Пенчев, който е част от отбора на аржентинския Боливар.

Силно представяне в чужбина продължава да прави и един друг българин, макар и черен в очите на повечето си сънародници. Най-добрият български волейболист Матей Казийски все така играе на високо ниво в японския ДжейТЕКТ Стингс (Кария), който по-рано този месец се класира за ½-финалите на Купата на Императора в страната.

Ако трябва да направим едно кратко заключение на това, което българският фен на волейбола видя през 2017 година, то едва ли ще е много приятно. Всички очакваха силно представяне на Европейското първенство както от мъжете, така и от жените. Изненадващо, най-добрите новини за родния волейбол дойдоха от Словения, след като в средата на септември националният отбор до 23 години спечели бронза на Световното първенство в Словения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички