Жалко! Нидерландия разби България на 1/4-финалите на Европейското по волейбол при жените


Жалко! Нидерландия разби България на 1/4-финалите на Европейското по волейбол при жените
Снимка: bvf.bg/Българска федерация по волейбол

9823 0

Националният отбор на България по волейбол за жени приключи с участието си на Европейското първенство. "Лъвиците" ни бяха отстранени от силния отбор на Нидерландия, който не ни остави шансове и ни разгроми с 3:0 гейма (в отделните части 11:25, 13:25, 19:25).

"Лалетата" продължиха безупречното си представяне на Евроволей 2023. До този момент те имат само победи в седем мача. Нещо повече - от всички срещи са загубили общо само един гейм. На полуфиналите ще се изправят срещу победителя измежду Сърбия (един от големите фаворити за трофея) и Чехия.

В първите две части от днешния сблъсък интрига нямаше. Още от самото начало и на двата гейма Нидерландия повеждаше убедително и до края не изпускаше преднината си, а дори напротив - увеличаваше я. Единствено в третата част България успя да се задържи точка за точка до 8:8. След това "лалетата" постепенно увеличаваха преднината си, макар и с малко, и в крайна сметка заслужено се поздравиха с успеха си.

Момичетата на Лоренцо Мичели така и не намериха отговор за атаките на съперника, която носеха разнообразни точки. Сякаш почти всичко, което опитваха, им се получаваше. Нидерландия показа и наистина впечатляваща игра в защита.

Именно оттам изглежда дойде и голямата разлика. Българките не бяха никак успешни нито при посрещането, нито при блокадите, нито при подсигуряването. В третия гейм, когато значително подобриха атаките си, именно играта в защита се оказа "ахилесовата им пета".

Пълният развой на 1/4-финала от Евроволей 2023 България - Нидерландия

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата започна със сервис на Мария Кривошийска. Постепенно след нападение в мрежата от Петя Баракова и добра пусната топка от Плак, както и ас от Лохус, резултатът стана 4:1 за Нидерландия. Първият таймаут дойде при 2:6 след грешки от сервис и от удобна за нападение позиция.

За съжаление, нидерландките показаха отлична защита и се справиха с две атаки от българките. Последва нападение през двоен блок, което намери ъгъла на българското поле. Успешен блок от Яспер направи резултата още по-категоричен - 3:10 за "лалетата". Това принуди Лоренцо Мичели да вземе втори таймаут рано-рано, но веднага след него последва блок-аут и 3:11.

Опонентът ни продължаваше да организира перфектно както блокадата си, така и подсигуряването отзад за избитата топка. В същото време "лъвиците" оставяха много празни пространства и често отбити или спасени топки все пак попадаха в полето ни. Освен това противниковите нападения нерядко оставаха без блокада. Разликата набъбна до 5:15 след спайк и след блок-аут. Тогава Мичели отново опита да накъса играта - този път чрез неуспешно обжалване. Блок-аут на Мария Йорданова спря серията за 6:15.

Инфарктно разиграване при 7:17, в което този път и двата отбора показаха защита на ниво. Всичко завърши с блок-аут в наша полза. Все пак разликата бе възстановена до 10 точки при 9:19, след като Йорданова изкара атака в аут. Бе поискано преразглеждане за контакт в ръката, но такъв нямаше. Последва и лековато допуснат ас след лоша преценка за 9:20.

Много солидна блокада срещу Мирослава Паскова-Кънева доведе и до 23:10. Атаките от нидерландките продължаваха да бъдат все така остри и да намират крайните точки от нашето поле, а "лъвиците" оставаха без отговор. при 11:24 се стигна до първи геймбол, който бе моментално оползотворен след силна контраатака (11:25).

ВТОРИ ГЕЙМ

Докосване до мрежата при нападение на Йорданвоа, а след това и получен блок от Мария доведоха до 0:2, а след престъпване от Маринова и отлична атака се стигна до плашещ аванс от 0:4 на старта. Това принути Мичели да вземе таймаут още по-рано в тази част.

Веднага след това дойдоха и първи точки за "лъвиците" след успешна атака по диагонала от Маринова и блок-аут от Йорданова за 2:4. Разликата продължи да набъбва и при 2:7 отново бе поискано обжалване (за докосване на мрежата), при което надежда за успех сякаш нямаше, а целта бе ясна - успокояване, накъсване на играта и бързи наставления.

Неразбирателство между Пашкулева и Маринова и нова неприятна грешка за 2:8, но серията на съперника най-сетне бе спряна след блок-аут от Маринова (3:8). Ас, а след това и слабо посрещане от Пашкулева  увеличиха пасива ни до 3:11, което доведе и до втория таймаут. За щастие, той спомогна и серията бе прекратена след атака в аут.

Много хитро пусната топка от разпределителя на Нидерландия Ван Аален прекрати една от малкото положителни серии за България за 6:14. Нито блокадата, нито защитата на българския тим вървяха. След мощна атака без блок от Лохус, а след това и блок-аут се стигна до още по-голяма точкова разлика от 7:18. При лоша защита Карабашева опита да стигне трудна топка и успя да осъществи контакт, но не и да я запази игра. Тя се удари неприятно в рекламните пана, но нямаше сериозни последствия, въпреки че бе принудително заменена и получи лекарска помощ.

Този път страхотна атака по диагонала от Бечева и дори силната игра в отбрана не помогна на Нидерландия при точка за 11:21. След ново колебливо посрещане и атака от неудобна позиция за Николова се стигна до успешна блокада и 11:23. Топка в аут срещу троен блок откри първа възможност за спечелване на втория гейм при 11:24. Все пак отново бе обжалвано и повторението показа докосване до палеца, което върна точката в нашия актив за 12:23. 

Дори се стигна до минисерия в наша полза, но блок-аут от Далдероп все пак осигури точката за спечелване на втория гейм. Тя бе моментално оползотворена след блокаут. Втората част приключи при 13:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

За първи гейм "лъвиците" спечелиха първата точка, след като имаха и доза късмет топка да излезе с малко в аут по широчината. След блок-аут от Бечева пък отново дръпнахме с 2:1, преди пусната топка да ни матира (2:2). Атака по диагонала от Паскова-Кънева бе отсъдена като блок-аут, но нидерландците веднага скочиха невярващи. Това щеше да осигури аванс от две точки за първи път в мача за "лъвиците", но положението бе обжалвано и решението променено за 4:4. Все пак България поведе за пети път в гейма при 5:4 чрез Кривошийска, която след това застана да сервира.

Неуспешен опит за пусната топка от Ван Аален, запратила я в мрежата, отново изведе България напред за 7:6, но блокадата не работеше добре в нашето поле. Все пак блок-аут от Паскова-Кънева и отново бяхме напред в резултата при 8:7.

Първа грешка от сервис, допусната от Кривошийска, лиши нашите момичета от шанс за скъсяване на пасива. Последва и пусната топка в аут от нашата страна, както и мощни атаки от Лохус - разликата набъбна до седем точки при 13:20.

След блок-аут от ръцете на Рачковска се стигна до 16:22, а след това отново Лахус не остави шансове за отбрана при контраатака - 16:23.  Атака от краче в аут пък подсигури и мачбол при 16:24. Първите два шанса бяха неутрализирани, като при втория се стигна до солидна двойна блокада. Третата също бе пропиляна след топка в аут, което накара треньора на Нидерландия да прекъсна играта с обжалване, при което не се надяваше на промяна, а на накъсване заради трите поредни пропиляни мачбола. Все пак при 19:24 Плак не сбърка и реализира четвъртия мачбол.

Преди 1/4-финала на България от Евроволей 2023

"Лъвиците" ни се изправят срещу един от "скритите фаворити" за трофея на Стария континент. Техният опонент показа страхотна форма до момента, като спечели всеки един от шестте си двубоя (пет в групите и един в елиминациите), губейки само... ЕДИН ГЕЙМ. Единствено Франция спечели гейм срещу Нидерландия, докато последователно в тази си задача се провалиха Испания, Словакия, Естония, Финландия и Швейцария.

България допусна само едно поражение до момента. То дойде в групите с 0:3 от един от големите фаворити - Италия. Сломихме Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния, Швейцария и Словакия, като над половината ни победи дойдоха след обрати. Във всяка среща загубихме поне един гейм, като северната ни съседка и опонентът ни от 1/8-финалите ни взеха дори два.

В последните пет сблъсъка между дамите на Нидерландия и България нашите "лъвиците" имат само един успех - през 2022 година с 3:2 в Лигата на нациите. Останалите мачове са: 0:3 в Лигата на нациите (2023 г.), 0:3 в олимпийски квалификации (2020 г.), 1:3 в Лигата на нациите (2019 г.) и 0:3 в световни квалификации (2017 г.).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички