С много воля и битка: България обърна Словакия и е на 1/4-финал на Евроволей'23


С много воля и битка: България обърна Словакия и е на 1/4-финал на Евроволей'23
Снимка: cev.lu

8867 0

Националният отбор на България по волейбол (жени) победи Словакия в осминафиналите на Евроволей 2023 след волеви обрат. Момичетата на Лоренцо Мичели надвиха с 3:2, като губеха с 0:2, но успяха да изравнят, а в тайбрека направо отнесоха съперничките си.

В 1/4-финалите българките ще спорят с тима на Нидерландия. Двубоят е във вторник, 29 август, от 19:00 часа. Това бе пети успех на "лъвиците" на Евроволей 2023. 

Въпреки историческото предимство на българския тим (3 победи в 3 мача) срещу този съперник, Словакия успя да ни поведе с 2:0. В първия гейм съперничките ни надвиха с 25:16, а във втория - с 25:17.

Тимът на Лоренцо Мичели обаче се мобилизира и изигра страхотен трети гейм, в който взе победата с 25:19. В четвъртия "лъвиците" отново играха силно и водеха почти през цялото време, като в крайна сметка спечелиха четвъртия гейм с 25:20, а Мария Кривошийска заби победната точка. В тайбрека българките направо отнесоха словачките и го спечелиха с 15:9.

Тимът ни тръгна неуверено и показа слабости в посрещане. Словакия поведе с 4:0, увеличи на 12:5, а разликата от седем точки се запази и в средата на гейма(16:9). Съперникът продължи да играе освободено и спечели първия гейм с разлика.

Втората част повтори началото на първия гейм, а Словакия поведе с 6:2. Мичели вкара в игра Вангелия Рачковска в посрещане. Това помогна и българският тим се доближи на точка - 10:11. Високата блокада на Словакия обаче продължи да бъде стена за атаката ни и Словакия отново се откъсна с 15:11. Мичели продължи да търси оптималния състав и прибягна рокадата на три състезателки едновременно. И втория гейм загубихме с подобен резултат - 17:25.

В третия гейм треньорът върна титулярния състав, а България показа друго лице и поведе с 3:1, а след това покачи на 9:5. Играта потръгна и тимът ни увеличи разликата на седем точки - 17:10. Съперничките загубиха своя ритъм и започнаха да грешат и да изостават. До края ситуацията се запази и България наложи волята си след блокада на Бечева за 1:2.

Успехът окрили нашите и те взеха инициативата още от самото начало в четвъртата част. България поведе с 11:7 и 15:10. Словачките опитаха отново да атакуват и успяха, доближавайки ни на точка - 18:19. Нашите обаче запазиха концентрация и не допуснаха обрат. Откъснаха се с 23:20 и спечелиха гейма за равенството 2:2.

В тайбрека България започна силно и с борбена игра поведе с 4:0. Словакия не успя да реагира адекватно и преднината на "лъвиците" стана 9:4, но след 2 поредни точки съперничките намалиха изоставането си до 6:9. Последва прекъсване, след което момичетата в зелени екипи се мобилизираха още и успяха да спечелят с 15:9 и общо с 3:2.

Реализатор за победата на България стана Радостина Маринова с 21 точки, Мира Тодорова добави 11 точки, а Елена Бечева - 8 точки.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички